Problematická zákruta

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Ivan 20. februára 2014

Zákruta je takmer stále zúžená kvôli parkovaniu aut po jej celej dĺžke. Nakoľko auta stoja ešte aj na trávniku stáva sa zákruta neprehľadnou a najmä v zimnom období spôsobuje veľké riziko nehody. Podľa zákona o cestnej premávke § 25 vodič nesmie zastaviť a stáť v neprehľadnej zákrute a v jej tesnej blízkosti. Bolo by užitočné dopravným značením upozorniť na túto skutočnosť.

22. február 2014

Odpoveď samosprávy

Odpoveď samosprávy zo dňa 21.2.2014:

Ďakujeme za podnet. Zaslali sme ho na vedomie PZ SR a MsP.
Zatiaľ uvádzame vyjadrenie za mestskú políciu:

Majiteľov vozidiel si po vylustrovaní predvoláme na doriešenie priestupku. 21. 2. 2014 pri kontrole uvedenej lokality nebolo hliadkou zistené porušenie právnych noriem. Ak dôjde pri opakovaných kontrolách k porušovaniu právnych noriem hliadky mestskej polície budú riešiť priestupcov v zmysle platných noriem. Zároveň chceme požiadať občanov bývajúcich na tejto ulici, aby pri zistení porušenia dopravných predpisov túto vec neodkladne oznámili na bezplatné tel. číslo 159. V takomto prípade hliadka mestskej polície príde na miesto a neodkladne bude vec riešiť.

Ondrej Boroň
zástupca náčelníka mestskej polície
25. február 2014

Odpoveď samosprávy

Vyjadrenie OR PZ SR:

Základným problémom takmer všetkých miestnych komunikácii v obytných zónach na všetkých sídliskách mesta je nedostatočná kapacita parkovacích a odstavných plôch pre možnosť parkovania vozidiel tam bývajúcich občanov. Z toho plynie aj napr. popisovaná udalosť, kedy vodiči nemajú inú možnosť odstavenia svojho vozidla ako napr. odstavením na ploche, ktorá nie je parkoviskom. Predstavte si sídlisko zaplavené množstvom dopravných značiek, ktoré by boli veľmi blízko vedľa seba podľa toho, či niekomu parkovanie vyhovuje alebo nie. Systémovým riešením v danom prípade nie je obmedzovanie niečoho dopravným značením, ale vybudovanie nových parkovacích plôch. Toto je však v kompetencii Mesta Spišská Nová Ves v spolupráci s príslušným mestským výborom. Taktiež kontrola napr. odstavovania vozidiel na miestnych komunikáciach a parkoviskách v meste je v kompetencii najmä Polície Mesta Spišská Nová Ves.
Kontrola dodržiavania pravidiel cestnej premávky je síce v kompetencii aj Policajného zboru, ale ODI OR PZ prioritne musí riešiť závažnejšie problémy na cestách vyššieho dopravného významu v rámci okresov Spišská Nová Ves a Gelnica, (v roku 2013 až 91 vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu a v ďalších 30 prípadoch dopravné nehody s asistenciou alkoholu.), T. j. z časových a kapacitných dôvodov nie je možné systematicky a pravidelne riešiť aj napr. statickú dopravu na parkoviskách na sídliskách v meste SNV.

Ing. Martin Lukáč
ODI OR PZ SNV
03. marec 2014

Braňo

Žltá čiara na okraji cesty by v tomto prípade nepomohla?
07. marec 2014

Anna Uhrová

To, kde a ako môže vodič zastaviť a stáť upravuje § 23 zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z. a kde vodič nemôže zastaviť a stáť upravuje § 25 zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z. Tieto dva paragrafy jednoznačne upravujú možnosti zastavenia a státia vozidiel bez toho, aby bolo potrebné realizovať organizáciu dopravy na ceste úpravou zvislého alebo vodorovného dopravného značenia. Tieto skutočnosti by mal ovládať každý vodič vozidla. VDZ V12b sa používa samostatne alebo v spojení so zvislou DZ B34 najmä tam, kde by vozidlá v zmysle § 23/1 zákona č. 8/2009 Z.z. síce mohli zastavovať, alebo stáť, ale kde napriek tejto skutočnosti je požiadavka, aby vozidlá na tomto mieste nezastavovali, alebo nestáli.

S pozdravom

Ing. Martin Lukáč
ODI OR PZ SNV
09. marec 2014

Anonymný užívateľ

Presne ako pisu z DI, je potrebne riesit zakladny problem budovania parkovacich ploch a taktiez disciplinu motoristov. Ked niekedy vidim ako niekto arogantne parkuje, tak tym odstupom, ci uz priecnym alebo pozdlznym statim, ktory si davaja od vozidiel na otvorenie celych dveri, aby mohol vystupit pohodlne, ukracuje inych o moznost pohodlneho parkovania a tak sa vytrepe na zelen. Ani sa necudujem, urobil by som to iste...a aj od tych by som vyberal, nie len tych co stoja na zeleni, lebo je to niekedy aj na ukor nich!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania