Žiadosť o realizáciu odbor. melioračných úprav na toku Pasterník

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Jasmin 10. júla 2014

Žiadosť o Realizáciu melioračných úprav na potoku Pasterník na Zámockej ulici, pretože sa pre nečinnosť kompetentných vykonávajú neodborné zásahy na potoku Pasterník, na ktoré nebol vydaný súhlas Správcu toku.

V roku 2011 po povodniach a škodách spôsobených tokom Pasterník spísali obyvatelia ul. Zámockej a Mýtnej petíciu za Realizáciu melioračných úprav na toku Pasterník, k. ú. Stará Ľubovňa. Mailom 31.5. 2011 doručili túto petíciu na Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), OZ Košice - Správu Dunajca a Popradu a bola doručená kópia na MÚ v Starej Ľubovni.

Vo vyjadrení k Petícii, ktoré bolo vydané SVP 17.6. 2011, bola zopakovaná Výzva Mesta Stará Ľubovňa, aby občania bez povolenia Správcu toku nezasahovali svojvoľne (neodborne) do koryta potoka Pasterník, nakoľko tendencia odtláčať koryto do pravej strany má za následok podmývanie pravého brehu s priľahlým svahom (viď. foto 1 , 2 a 3 – vyhotovené 9.7.2014). Na pravom brehu sa nachádza zosuvový strmý kopec.

Výzvu MÚ prikladám v kópii a citujem z Výzvy: 24.8. 2010 bolo zistené, že v koryte boli zrealizované nepovolené úpravy bez súhlasu Správcu potoka. Jedná sa o svojvoľné a neodborné zásahy a ich následkom môže dôjsť k škodám na majetku. MÚ vyslovené žiada, aby občania nezasahovali do koryta potoka, bez súhlasu správcu t.j. Slovenský vodohospodársky podnik š.p., OZ Poprad.



Ako inžinier ekológie so štátnou skúškou z meliorácií a skúškou z hydrológie, súhlasím s Výzvou, že občania nemajú právo zasahovať do koryta a brehov potoka (bagrom ani inak, viď. foto 4 ­ – vyhotovené 9.7.2014), pretože nie sú odborne spôsobilí takéto hydrologické/ melioračné úpravy vykonávať. Určite sa takéto úpravy majú robiť podľa odborníkmi schváleného melioračného plánu. Citujem z Vyjadrenia SVP: Koryto potoka je tvorené nesúdržnými štrkovými materiálmi, kde môže pri prechode veľkých vôd dochádzať ku zmene trasovania. Tok ma značný pozdĺžny sklon, čo podľa môjho názoru, jeho neustále neodborné prehlbovanie a vyrovnávanie, ho ešte viac destabilizuje.


Týmto požadujeme , aby Mesto situáciu na potoku Pasterník, ktorá je už neúnosná a pod Petíciu sa v roku 2011 podpísalo viac než 150 obyvateľov dotknutých ulíc Zámocká a Mýtna , začalo komplexne riešiť a požiadalo v spolupráci so Slovenským vodohospodarským podnikom o podporu z dotácii a fondov EÚ tak, ako to riešia okolité obce a nebezpečné potoky majú už melioračne upravené, pretože NEODBORNÝMI zásahmi sa situácia a problém zosuvov, ohrozovania majetku a v čase povodní aj ohrozenie ľudí, len zväčšuje.

Ing. Jana Smreková - organizátorka Petície za Realizáciu melioračných úprav na toku Pasterník v roku 2011

24. júl 2014

Odpoveď samosprávy

V rámci Druhého realizačného projektu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR 2011 na potoku Pasterník a jeho bezmenného ľavého prítoku Mesto Stará Ľubovňa na základe zmluvy s Úradom vlády SR /v jeho hornej lesnej časti povodia/ zabezpečilo v roku 2011, ukončenie projektu rok 2012, vybudovanie 63 ks zrubových hrádzi a 4 ks zemných hrádzi za účelom zadržania a zdržania dažďovej vody najmä v čase prívalových búrok. Dolná časť povodia potoka Pasterník v zastavanej časti mesta je vo vlastníctve SR a správe SVP š.p. PDa P Poprad. V súčasnosti zabezpečuje na území mesta SVP š.p. PDaP Poprad výstavbu protipovodňovej hrádze na rieke Poprad ako prioritu protipovodňovej ochrany mesta. Ďalej pre potreby mesta bola vyhotovená PD za účelom protipovodňovej ochrany na potoku Jakubianka. Realizácia tejto stavby je naplánovaná cez eurofondy v roku 2015. Mesto Stará Ľubovňa požiada správcu potoka Pasterník SVP š.p. PDaP o posúdenie a vypracovanie protipovodňovej ochrany potoka Pasterník.


Ing.Miroslav Pristáš, Mestský úrad v Starej Ľubovni, žp
14. október 2014

Rudolf Žiak

Dňa 11.9.2014 sa na základe požiadavky obyvateľov ul. Zámockej a Mýtnej v Starej Ľubovni vykonalo šetrenie ohľadom riešenia protipovodňových úprav na potoku Padsterník. Boli prijaté nasledovné opatrenia:
- SVP, š.p., Správa PDaP, ako správca potoka Padsterník v Starej Ľubovni, zaradí do plánu opráv a údržieb na rok 2015 najnutnejšie odstránenie nánosov a opevnenie koryta potoka kamenným záhozom v úsekoch s narušenou stabilitou svahov.
- Mesto Stará Ľubovňa v spolupráci so správcom toku zabezpečí súhlasy od vlastníkov pozemkov na prejazd mechanizmov cez ich pozemky počas vykonávania opevňpvacích prác na potoku Pasterník.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania