Neprispôsobená MHD potrebám občanov

Zodpovednosť za riešenie: Stará Ľubovňa

Vyriešený
meno
Slavo 10. apríla 2015

Tento podnet uvádzam preto, že MHD ešte stále chodí podľa starého grafikonu spred mnohých rokov (zmeny boli len minimálne) a pritom sa pomery v meste zmenili, zhustila sa doprava, dlhšie sa stojí na semaforoch, autobusy a vlaky prichádzajú už v iných hodinách {podľa iných grafikonov}. MHD by sa v prvom rade mala napájať na hromadnú dopravu, pretože teraz vidíme premávať autobusy poloprázdne a nepomáhajú občanom. Napr. vlak prichádza z Popradu o 16:03 a MHD paradoxne odchádza zo stanice o 16:00. ???
Uvádzam ďalšie príklady, ktoré som si všimol, ale tých nedostatkov je viac a je načase prepracovať cestovný poriadok .

1.) O 18:30 prichádza bus z Prešova a o 18:35 prichádza bus z Popradu.
Z Podsadku ide MHD o 18:30 a na stanici je 18:35. Tam spoj oficiálne končí (odchádza prázdny do garáže smerom do mesta).
NÁVRH: MHD pôjde z Podsadku o 18:35 (5 minút neskôr); na stanici je o 18:40. Zoberie vo svojej trase do garáže cestujúcich zo stanice na sídlisko.

2.) O 16:03 ma príchod vlak z Popradu (tento vlak je prípoj na vlaky z Prahy a Bratislavy)
MHD- odchod zo Zámockej o 15:52, - stanica 16:00 (a potom ide na sídlisko, naspäť na stanicu a na hrad).
NÁVRH: Posunúť odchod MHD zo stanice na 16:08

Zaujímavosť: Často sa stáva že MHD mešká a odchádza zo stanice trochu neskôr. Ľudia, ktorí práve vystupujú z vlaku (16:03) vidia z diaľky ako prázdny autobus MHD odchádza zo zastávky smerom na sídlisko.

3. Odchod vlaku zo SL do Popradu o 9:03. Príchod MHD zo sídliska na stanicu je o 8:58 (ak MHD nemešká - máme len 5 minút na kúpenie lístka a prestup do vlaku).
NÁVRH: Posunúť príchod MHD na stanicu na 8:50, aby bol aj čas kúpiť lístky na vlak.

4. Odchod MHD zo Zámockej o 15:52 a o 16:25. To je iba 33 minút medzi dvoma odchodmi MHD! Načo?
NÁVRH: Posunúť odchod MHD zo Zámockej zo 16:25 na 18:00 (napríklad).
Táto MHD by cestou cez stanicu vzala cestujúcich z vlaku z Popradu (príchod vlaku do SL o 18:03). Tento vlak z Popradu je taktiež dôležitým prípojom pre vlaky z Prahy, Bratislavy, Košíc a Tatier, takže ním cestuje veľa ľudí.

5. MHD často mešká, kvôli dopravným zápcham a cestovnému poriadku, ktorý je okopírovaný z čias, keď ešte v SL nebolo toľko áut.
NÁVRH: Časovo natiahnuť cestovný poriadok a prispôsobiť dopravným špičkám. Je lepšie, ak MHD minútu na zastávke počká ako keď mešká.

6. Autobus by mal mať správnu tabuľku, kde ide. Stalo sa mi, že bus (MHD) mal tabuľku smer Podsadek, kde som chcel isť, ale odviezol som sa nechtiac do Panasonicu.

7. Taktiež keď sa pozrieme na cestovný poriadok sú tam napísané zastávky neexistujúcich podnikov LUKO a TESLA.

Ing. Slavomír Strakula

13. apríl 2015

Peter

S našou MHDčkou to už nejeden človek vzdal a chodí radšej peši, ak mu to zdravie dovolí, alebo autami, ktorými je mesto prepchaté. Prečo? Pretože to, ako "chodia" autobusy je nevyhovujúce takmer nikomu - preto sa pýtam: Kedy nastane nejaká ozajstná OPTIMALIZÁCIA, ktorá prinesie zlepšenie služieb MHD a úpravu cestovného poriadku?
Čo k tomu chýba? Peniaze? Schválenie mestom? Alebo kompetentní ľudia?
20. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Nejedná sa samozrejme o nič nové, ale skôr o staršiu záležitosť, ktorú ale treba urgentne vyriešiť. Do piatku, 24.4. by sme mali mať na stole návrh zo strany prevádzkovateľa MHD v Starej Ľubovni ohľadom zmeny grafikonu ako aj informácií o vyťaženosti spojov. Následne chceme vyvolať s nimi rokovanie a nastaviť grafikon podľa potrieb občanov. Verím, že to bude čo najeefektívnejšie nastavenie. Viac budeme informovať v priebehu budúceho týždňa.

Ing.Aleš Solár, prednosta MsÚ Stará Ľubovňa
22. apríl 2015

Slavo

Momentalne by sa vytazenost v niektorych pripadoch nemala posudzovat a brat do uvahy lebo nie je napojenost na vlaky a autobusy a ludia sa odnaucili pouzivat MHD. Ak bude kvalitny grafikon, vytazenost MHD sa zvysi. Samozrejme ludia sa nevratia k pouzivaniu MHD hned len kvoli lepsiemu grafikonu, trva to dlhsie.
22. apríl 2015

Miro

Bude sa nejak kontrolovat, ze soferi nedavaj niektorym obcanom a spoluobcanom listky? A okrem toho na linke 1 sa sofer navyse sprava velmi agresivne. Aj to by sa malo riesit. Ma nevhodne spravanie ku cestujucim. Zazil som ako na osoby krici alebo im hodil vydavok na zem. Ak cestujuci ma s nim dobry vztah, to su ti ktori nepotrebuju listok, tak im zastavi aj mimo zastavky a ohrozuje premavku.
27. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Pridávam odpoveď prepravcu a prosím o reakciu:
"Podnet občanov č.1:
Z Podsádku ide MHD o 18:30 a na stanic ie 18:35. Tam spoj oficiálne končí a odchádza do garáže na sídlisko (domov dôchodcov). O 18.30 hod prichádza bus z PP a PO.

Riešenie č.1:
Vieme zmeniť odchod autobusu na linke 2/34. Zmena: odchod z Podsádku 18:35 hod a na autobusovej stanici bude o 18:40 hod. Tento zmenený spoj ešte rozšírime o zastávky sídliska Západ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Podnet občanov č.2:
MHD-odchod zo Zámockej o 15:52, stanica 16:00 a potom ide na sídlisko, naspäť na stanicu a na hrad). O 16:03 má príchod vlak z PP (tento vlak je prípoj na vlaky z Prahy a Bratislavy)

Riešenie č.2:
Vieme urobiť časový posun spoja č.:1/21 z 16:00 hod na 16:10 hod a bude pokračovať tak ako išiel pôvodne po pôvodných zastávkach so zmeneným časom.
(možný aj presun zastávky k žel. stanici)

Podnet občanov č.3:
Príchod MHD zo sídliska na stanicu o 08.58. Odchod vlaku do PP o 09:03. Ak MHD nemešká máme 5 minút do kúpenia lístka a prestup do vlaku.

Riešenie č.3:
01.10.2014 došlo k zmene cest. poriadku. V rámci tejto zmeny spoj č. 2/17 sa presunul z 08:40 na 08:10 s príchodom na stanicu o 08:28. Je tam teraz dostatočná časová rezerva.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podnet občanov č.4:
Odchod MHD zo Zámockej o 15:52 a 16:25. To je iba 33 minút medzi dvoma odchodmi MHD! Načo? Nie je prípoj k prichádzajúcemu vlaku o 18:03 PP. Tento vlak je dôležitým prípojom pre vlaky z Prahy, Bratislavy, Košíc a z Tatier.
Riešenie č.4:
Cestovný poriadok bol na základe dohody s vedením mesta prebraný ten predchádzajúci, ktorého sme sa aj držali. Môžeme uskutočniť zmenu, že presunieme odchod spoja 1/26 z 16:25 hod na 16:35 hod.
Pokračovanie riešenia č.4:
Existuje spoj č. 2/43 z odchodom z Panosonicu 18.10 a príchodom na stanicku o 18.14 hod. Vieme tento spoj rozšíriť o dalšie zastávky sídl. Západ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podnet občanov č.5:
MHD často mešká, kvôli dopravným zápcham a cestovnému poriadku, ktorý je okopírovaný z čias, ked ešte v SL nemala toľko áut.

Riešenie č.5:
Naša spoločnosť sa nebráni prepracovaniu celého časového harmonogramu cest. poriadku v SL. Potrebujeme na to dohodu a súhlas mesta SL.


Podnet občanov č.6:
MHD by mal mať správnu tabuľku, kde ide. Stalo sa mi, že bus mal tabuľku, že ide do Podsadku, kde som chcel ísť, ale odviezol som sa nechtiac do Panasonicu.

Riešenie č.6:
Apelovali sme na vedúceho dopravy MHD v SL a zároven na vodičov, aby sa takéto chyby už nestávali.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Podnet občanov č. 7:
Taktiež ked sa pozrieme na cestovný poriadok sú tam napísané zastávky neexistujúcich podnikov LUKO a TESLA. Je už načase prepracovať cestovný poriadok, nemyslíte?

Riešenie č.7:
Naša spoločnosť nemá problém so zmenami názvov. Ako sme už uviedli, všetko je potrebné mať prejednané a schválené so zastupiteľstvom mesta SL. Oni musia navrhnúť nové názvy zastávok.

Na základe rokovania s mestom, vedenie mesta dospelo k záveru, že názvy zastávok sa meniť nebudú, kvôli tomu, že občania ich už majú zaužívané."


Ing.Aleš Solár, prednosta MsÚ
28. apríl 2015

Slavo

Dobry den, su to dobre riesenia.
K riesenu c. 3:
Spoj 2/17, ktory prichadza na stanicu o 8:28. Predpokladame, ze k 1.10.2014 doslo k opodstatnenej zmene z 8:40 na 8:10. Ale myslim si, ze to cestujuci vlakom do PP o 9:03 nebudu vyuzivat, kedze cakat na vlak v cakarni 30 minut je prilis dlha doba - cas su peniaze.
01. máj 2015

Občan

Môžem vedieť kto konkrétne tvorí vedenie mesta? Názvy zastávok sa meniť nebudú, lebo ich občania majú zaužívané? To už do konca sveta sa nebude nič meniť, lebo ľudia to tak majú zaužívané? Pri najmenšom divný dôvod... Ďakujem za odpoveď.
02. máj 2015

Miro

Dotacia od Mesta je az 132 EUR za poloprazdne autobusy? Dost draha doprava. Nedal by sa dat mensi a uspornejsi minibus na niektoru linky?

http://lubovna.korzar.sme.sk/c/7770635/v-starej-lubovni-prehodnotia-mestsku-dopravu.html
03. máj 2015

Miro

Pardon za preklep 132 tisíc EUR

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.