Mulčovanie v ovocnom sade pod hradom a výrub stromov v aleji

Zodpovednosť za riešenie: Stará Ľubovňa

V riešení
meno
Monika Smreková 01. novembra 2018

V stredu 31.10. 2018 som počas prechádzky na lúke pod Ľubovnianskym hradom zistila, že nedávno došlo k veľmi nectilivému mulčovaniu lúky pod alejou, kde stojí drevený kríž, a ktorej súčasťou je i starý ovocný sad - Zelená oáza. Došlo k výrubu niekoľkých stromov - myslím, že išlo o staré jasene. Ďalšie stromy majú doslovne vydraté korene.
Navyše mulčovacia technika prešla (pomedzi staré ovocné stromy) i celým sadom , ktorý bol pred pár rokmi revitalizovaný a kde bolo nasadených niekoľko mladých vzácnych odrôd ovocných stromov. Stroj zmučoval celú plochu, sú tam "zmulčované" i tabuľky označujúce mladé dreviny. Pôda sadu, ale i celej lúky je rozbrázdená stopami od ťažkej techniky. Má majiteľ, resp. prenajímateľ tohto pozemku právo a povolenie na takýto zásah?

08. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň a ďakujeme za Váš podnet. Rieši ho referát životného prostredia a stanovisko prinesieme v krátkej dobe.

Ing.Aleš Solár, prednosta MsÚ
12. november 2018

Jozef

Skutok sa nestal.
03. december 2018

Juraj

Barbarstvo. Sneh zakryje, vybavené.
13. december 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Mesto po prešetrení podnetu výrubu väčších stromov postúpilo predmetný spis na Okresný
úrad Stará Ľubovňa, odbor starostlivosti o životné prostredie, ako priestupok vo veci ochrany prírody a krajiny v zmysle zákona č.543/2002 Z. z. Na prejednanie priestupku v zmysle zákona je vecne a miestne
príslušný Okresný úrad.

Pokiaľ ide o poškodenie ovocných stromov v rámci projektu Zelená oáza, jedná sa o porušenie nájomnej zmluvy zo strany nájomcu. Objektívne treba povedať, že časť ovocných stromov bola poškodená už v roku 2015. Pravdou však je, že v zmysle zmluvy o nájme nehnuteľnosti - pozemkov je nájomca oprávnený užívať a robiť zmeny na predmetných nehnuteľnostiach len so súhlasom prenajímateľa. Toto porušenie je momentálne riešené právnym referátom Mestkého úradu. O výsledku Vás budeme informovať.


Ing.Aleš Solár, prednosta MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.