Znečistené ovzdušie v SL a potreba jeho kontroly na Továrenskej

Zodpovednosť za riešenie: Stará Ľubovňa

Vyriešený
meno
Svatopluk 27. novembra 2013

Je potrebná lepšia kontrola znečisťovania ovzdušia prevádzok a domov, na ulici Továrenskej (aj v celom meste) - mestskou políciou.

Teraz v období inverzií je vzduch nedýchateľný hlavne pri železničnej a autobusovej stanici, okolo rieky Poprad aj v centre mesta.
Veľkým nebezpečenstvom pre obyvateľov malých sídiel ako Stará Ľubovňa sú látky, ktoré vznikajú spaľovaním nepovolených palív, t.j. odpadu (napr. použité motorové oleje, natrené nebo nalakované drevo, plastové nádoby, pneumatiky a pod.). Pri nedokonalom spaľovaní odpadov totiž vzniká mnoho nebezpečných látok, ktoré následne unikajú do ovzdušia (oxid uhoľnatý, dráždivý akrolein, sadze, dioxíny a podobne). Tieto látky sú toxické a rakovinotvorné.

02. december 2013

Odpoveď samosprávy

Mesto Stará Ľubovňa vydáva súhlas v zmysle § 17 zákona č. 137/2010 Z.z. o ovzduší, pre malé zdroje znečisťovania ovzdušia a súhlas na užívanie malých zdrojov znečistenia ovzdušia na území mesta. V zmysle zákona č.401/1998 Z.z. o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia určuje prevádzkovateľom malých zdrojov znečistenia poplatok za znečistenie ovzdušia. Poplatky platia právnicke osoby a fyzické osoby oprávnené na podnikanie. Tento príjem je príjmom rozpočtu mesta cca 3 400,-Eur ročne. V prípade, že mesto zistí, že prevádzkovateľ malého zdroja spaľuje nepovolené látky /plasty, motorové oleje a pod./ uloží vinníkovi sankčný postih v zmysle platnej legislatívy. Dokazovanie spaľovania nebezpečných látok v malom zdroji znečisťovania ovzdušia je ťažko preukázateľné.

Mgr. Rudolf Žiak
prednosta MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania