Veľmi hustá výsadba 220stromov na malom úseku Gymnázium-Kaufland

Zodpovednosť za riešenie: Stará Ľubovňa

Vyriešený
meno
Jasmin 16. marca 2014

V Ľubovnianskych novinách č 10 z 11. marca sa v rubrike „Pýtame sa za vás“ v odpovedi pracovníka z referátu životného prostredia MsÚ v SL sa píše, že na svahu od Gymnázia po cestný most bude do konca októbra vysadených 220 vzrastlých stromov (lipa, jaseň, javor, brest, borovica) ako podsadba topoľovej aleje za účelom vytvorenia biologického vetrolamu.
Chcem sa spýtať, prečo pred pár rokmi, keď sa staval supermarket sa skoro každý druhý topoľ vyrúbal? Ešte tam zostalo zopár pníkov...

Prečo také krásne stromy ako lipy, jasene javory, brest, borovice, ktoré za pár rokov budú mať veľké koruny, chce mesto vysadiť na tak malom úseku ako vetrolam? To tie stromy sa za pár rokov budú opäť rúbať, lebo budú nahusto a budú zavadzať?
Stromy chýbajú po celom meste- na fotografiách sú tipy, kde by sa mohli stromy vysadiť a boli by tam užitočnejšie. Predstavujem si peknú stromovú (lipovú) aleju na nový cintorín. Alebo stromoradie okolo cesty od kruhového objazdu smerom na Prešov- aj tam je potrebný vetrolam.
Uvádzam pekný príklad z Prešova: Pri vstupe do mesta od SL po námestie uvidíte okolo cesty asi 200 novovysadených stromov.

Fotografie lokalit, kde by bolo užitočnejšie tieto stromy vysadiť: Komenského ulice/ cesta Nový cintorín/ cesta smer Prešov (Popradská ul.).

19. marec 2014

Odpoveď samosprávy

V predmetnej lokalite boli topole v roku 2009 /7 ks/ vyrúbané na základe realizácie projektu výstavby Kauflandu, križovatky a kruhového objazdu, z dôvodu tvorenia prekážky pri výstavbe a rozhľadových pomerov križovatky, číže zabezpečenia bezpečnosti premávky. Nie je pravda, že sa vyrúbal skoro každý druhý topoľ. Predmetné topole sa dostávajú do rúbneho veku, preto je potrebné zabezpečiť ich náhradu do budúcnosti. V minulosti boli odstránené aj úplne vyschnuté jedince, ktoré ohrozovali chodcov na blízkom chodníku. Výsadba bude zrealizovaná v troch radoch /šachovnicovo/ na svahu, v hustejšom spone ako pri výsadbe líniovej aleje, môžme hovoriť o zalesnení svahu. V prípade, že počet 220 ks bude prevyšovať rozlohu výsadby, budú stromy vysadené na iné lokality v meste, napr. aj Vami navrhnuté, čo je príjemnejšia "starosť" ako by ich malo byť vysadených menej.




Ing. Miroslav Pristáš, MsÚ v SĽ, žp
10. apríl 2014

Svatopluk

Dobrý deň, na mieste kde sa má vysadiť 270 nových stromov sa dnes vyrúbalo približne 8 stromov s obvodom cca 40- 80 cm (to znamená, že to boli celkom veľké stromy). Aký to má zmysel, keď sa tam teraz rúbu stromy a potom sa budú nanovo vysádzať? Veď už tam práve tie existujúce stromy a kroviny vytvárajú kvalitný vetrolam! Rastú tam veľké javory, smreky borovice a kroviny. Rúbe sa tam zbytočne, ale odpadky tam zostali. Stromy je škoda sadiť tam kde už sú- nech sa radšej vysadia tam kde chýbajú.
14. apríl 2014

Ing. Miroslav Pristáš, MsÚ, žp

Na predmetnom úseku boli fy Ekos vyrúbané iba úplne suché stromy /smrek obyčajný/, ktoré bezprostredne ohrozovali pohybujúce sa osoby po blízkom chodníku. Odpad je pravidelne vyzbieravaný pracovníkmi Ekosu a malých obecných služieb, žiaľ po niekoľkych dňoch sa situácia s nahádzaným odpadom opakuje. Mesto zabezpečí v predmetnej lokalite osadenie nových smetných košov. Dnes 11.04. odpad upratuje fy Ekos.
06. november 2014

Ing.Miroslav Pristáš, Mestský úrad v Starej Ľubovni

Na predmetnom úseku boli vysadené dreviny /javor, jaseň, lipa, borovica/, zalesnenie svahu, ako podsadba topoľovej aleje, za účelom vytvorenia biologického vetrolamu. Výsadba bola zrealizovaná na voľných plochách svahu k supermarketu Kaufland a taktiež na svahu od Lidlu ku križovatke smer Hviezdoslavova, čiže na plochách bez predchádzajúcej výsadby.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania