Popradská-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Stará Ľubovňa

Vyriešený

Dobrý deň, bývame v bytovom dome a triedime odpad, máme na to na balkóne vyhradené väčšie nádoby (37l každá). Keď idem odpad vyniesť, musím obsah vreca pracne prekladať do zberného zvona na triedený odpad. Dalo by sa nájsť nejaké prijateľnejšie riešenie? Myslím, že práve toto mnoho ľudí odrádza od triedenia odpadu, že nie sú ochotní stráviť 5 min vkladaním odpadu do zbernej nádoby. Rozumiem, že otvory na svojich sú prispôsobené tak, aby sa minimalizovali vhadzovanie nevhodného odpadu, ale na druhej strane je to obmedzujúcepre toho, kto odpad poctivo triedi. Bola by napríklad taká možnosť, aby sme si v Ekose vyzdvihli farebné vrecia na triedený odpad a tie by sme vynášali k zberným nádobam večer pred tým, ako sa bude daný typ odpadu odvážať? Prečo by mali obyvatelia domov byť pred obyvateľmi bytových domov v tomto zvýhodnení? Ďakujem za odpoveď a riešenie situácie.

31. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň a ďakujeme za Váš podnet, dňa 17.03.2020 nám bol doručený podnet na vyjadrenie ohľadne triedeného (separovaného) zberu v meste Stará Ľubovňa. Na základe zmluvy s organizáciou zodpovednosti výrobcov je systém zberu odpadov - druhotných surovín nastavený cez zvony (bytové domy) a vrecia (rodinné domy). Ide o štandardný systém zberu na Slovensku. Registrujeme minimum podnetov, keď niektorým občanov v rodinnom dome viac vyhovujú zvony a niektorým občanom v bytovkách viac sedia vrecia ale z dôvodu logistiky, váženia, evidencie, neporiadku okolo stanovíšť a pod. nebudeme aktuálne meniť zavedený systém.
Ak Vás odrádza vkladanie odpadu do zbernej nádoby, je možnosť pre obyvateľov mesta Stará Ľubovňa doniesť odpad bezplatne na zberný dvor (areál spoločnosti EKOS). Odpad môžete doviesť v ľubovoľnom obale napr. taška, vrece a nemusíte ho už nikam prekladať.
Ďakujeme, že separujete a prispievate ku každoročnému nárastu množstva recyklovaného odpadu v našom meste.
Kto? EKOS, s.r.o.

Ing. Ján Kundľa, riaditeľ spoločnosti EKOS, s.r.o.
23. jún 2020

Jakub

Nesúhlasím s Vami pán Ing. Kundľa, podnet je oprávnený. To, že neregistrujete podnety od občanov neznamená, že tu problém neexistuje. Žlté kontajnery neplnia svoj účel a sú z veľkej miery využívané len na vhadzovanie plastových fliaš. Ľudí ako p. Ilkovičová veľa nie je, aby odpad po kúskoch preberali a vkladali 5 minút do žltého kontajnera. V iných mestách fungujú žlté zberné nádoby, ktoré majú normálny poklop pre vhadzovanie celých 35 litrových sáčkov plných plastov. V Starej Ľubovni ak chcú ľudia triediť odpad, tak ho musia vyberať a po jednom vhadzovať do žltých kontajnerov cez tie malé otvory. Poviem Vám presne ako to ľudia v SL robia. Ľudia proste tento odpad netriedia a vysypú všetok plast okrem plastových fliaš do zmiešaného odpadu. Nikto nemá trpezlivosť preberať odpad a vhadzovať po kúskoch do tých malých otvorov. Vami regulované zbieranie plastov je neúčinné a mali by ste sa nápravou vážne zaoberať.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.