Neprimerané riešenie - vyschnutý strom

Zodpovednosť za riešenie: Stará Ľubovňa

Neriešený
meno
Slavo 02. júna 2014

V odpovedi MsÚ na problém vysýchania stromov sa píše:"Vyschýnanie stromov v meste je zapríčinené inými faktormi /vek, nevhodné stanovište, napadnutie chorobami, zámerné poškodzovanie človekom a pod./"
Vyschýnajúci strom pred MsÚ, ktorý bol 2.6.2014 vyrúbaný nebol starý (max. 20 ročný).
Je zaujímavé, že v meste vyschýnajú stromy, ktorých korene sú pokryté tkaninou a ktorým sa donedávna darilo. Odkedy sa stanovištia týchto stromov stali nevhodnými? Strom pred Vabcom sa už na
Vianoce nepoužije. Stromy napadajú choroby aj preto, že sú oslabené v dôsledku nedostatočného zavlažovania.
Riešenie predošlého podnetu (vyschýnajúce stromy), tým že sa strom vyrúbe je neadekvátne. Navrhujem pozvať odborníka (dendrológa), ktorý posúdi pravú príčinu vyschýnania stromov, na ktorých koreňoch je tkanina.
...Možno je potrebné reklamovať tkaninu.

02. jún 2014

svatoplukiv

reklamovat u koho?
13. jún 2014

Odpoveď samosprávy

Strom bol nahradený kvetinovým záhonom, ktorý zrealizoval správca mestskej zelene Ekos s.r.o. Popradská 24, 064 01 Stará Ľubovňa.

Ing. Miroslav Pristáš, Mestský úrad v Starej Ľubovni, žp
13. jún 2014

Slavo

Týmto podnetom sme chceli hlavne upozorniť na to, že niektoré stromy v Starej Ľubovni schnú kvôli nedostatku vody- JE POTREBNÉ ICH DODATOČNE POLIEVAŤ. Príčinou môže byť netkaná textília pri koreňoch, alebo zmenšovanie plôch zelene okolo stromov na úkor betónových plôch, alebo zmena klimatických pomerov, alebo kombinácia týchto príčin.
Mesto predsa má polievacie vozy, ktorými polieva, chodníky, cesty alebo kvetiny. Voda v oboch riekach je zadarmo.
Nahradenie stromu kvetmi nedostačné, pretože úžitková hodnota stromu je oveľa vyššia ako jednoročiek.
15. jún 2014

Ing. Jana Smeková - Zelená pre Mesto

Spoločenská hodnota odstránenej dreviny a jej ekologické funkcie /pôsobenie na mikroklímu, ovzdušie, zmierňovanie hluku/ bolo neporovnateľne významnejšie ako len estetická funkcia kvetinového záhonu. Preto považujem tento riešenie, čiže nahradenie odstránenej dreviny /smreka pichľavého/ za záhon za neprimerané a neadekvátne. Predmetný strom mal obvod cca 70 cm, čomu prislúcha spoločenská hodnota podľa vyhlášky MŽP SR suma 796,65 Eur. Tento druh stromu /smrek pichľavý/ veľmi dobre znáša mestské prostredie a to, že vysychal bolo pravdepodobne nedostatkom zavlažovania a blízkosťou chodníka a parkoviska. (Čo tak na zavlažovanie použiť zrážkovú vodu z odtokových rúr, ktoré vedú zo striech MÚ). Adekvátna náhradná výsadba by v tomto prípade bola zasadenie min. 10 ks stanovištne vhodných drevín so spol. hodnotou cca 70 Eur....Nemyslím len priamo v tomto priestore, kde bol odstránený strom. Tam je postačuje ho nahradiť max. 2 drevinami, ale dosadbou na iné mestské plochy, kde dreviny chýbajú a len takto primerane nahradiť hodnotu odstránenej dreviny. V poslednej dobe sa na úkor nových spevnených plôch (parkovísk, obchodných jednotiek, betón. "čakacích" plôch atď. napr. pri OD Družba, Komun. službách, okolie cintorína) odstránil väčší počet drevín bez toho, aby sa pri náhradnej výsadbe zohľadňovala ich spoločenská hodnota a ich dosadba bola PRIMERANÁ ....Občania nie sú informovaní , kde sa nová výsadba stromov (ak sa vôbec uskutočňuje) realizuje. Na stránka Mesta nie je uverejnená žiadna koncepcia starostlivosti o údržbu drevín. Mesto taktiež ešte stále nemá spracovaný GENEREL ZELENE, takže nemá presne zmapovaný zdravotný stav a počet drevín v meste. Vzrastlé 30 ročné a aj viacročné dreviny sa odstraňujú a nová náhradná výsadba nie je postačujúca.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania