SNP-holuby

Zodpovednosť za riešenie: Stará Turá

Uzavretý
meno
kormosj 06. októbra 2022

Je to všeobecne známy problém mesta Stará Turá, len občania málo o tom hovoria! Znázorňujem na priložených záberoch "činnosť" nežiadúcich tvoroch (holuby) na území mesta Stará Turá. Firma, ktorej sme zaplatili nemalé financie za ošetrenie strechy na BD SNP - 151/68 nám vydokladovala fotodokumentáciou stav strechy s nánosom a s upchatým zvodom časti strechy, kde pravideľne sa zdržujú holuby. Po vyčistení a odprataní trusu (6vriec) - v respirátoroch pracovali, po 5. (piatych) dňoch (štvrtok ukončený náter a v utoroch sme tieto zábery zhotovovali) je stav znázornený. Ak si všimnete parapety bytov, tak si uvážte ako sa dá bývať na území nášho mesta v zdravom životnom prostredí? - už sa nepýtam, ako sa dá vetrať? Problém garancie záruky za náter už radšej tu nebudem otvárať! Ing.Ján kormoš.

11. október 2022

kormosj

Dnes - 11.10.2022 - ráno: Skúste ich napočítať na Hurbanovej 136 (obnovený BD) - fotené znášho balkóna SNP - 151.
15. október 2022

Dominik Malár

Dobrý deň, nieje toto skôr záležitosť a starosť spoločenstva vlastníkov bytov ? Čo s tým má mesto podľa vás urobiť ? Ostne a podobné prekážky by pomohli ale to sa musí dohodnúť medzi vlastníkmi a následne aj vybrať firmu, rovnako ako aj pri zateplení. Ak sa mýlim tak ma tu niekto opravte.
20. október 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
07. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Kormoš,
ďakujeme za informáciu. Priaznivé oblasti k hniezdeniu, ktoré toto vtáctvo vyhľadáva evidujeme aj v našom meste. Je nám úprimne ľúto, že sa s podobným problémom boríte aj v bytovom dome, kde bývate. Mesto počas roka 2022 podniklo v spolupráci so špecializovanou organizáciou niekoľko odchytov a premiestnení tohto vtáctva do iných lokalít mimo mesta. Žiaľ, i oblasti, kde odchyt prebehol sa následne opäť vtáctvo (holuby) vrátili, ale nutne dodať, že v menšom počte. Čo sa týka odchytu, vo vašom bytovom dome, aby nedochádzalo ku škodám, či už na streche, fasáde alebo inej časti je potrebné riešiť so správcom bytového domu, resp. si tieto úkony/zásahy odkonzultovať na schôdzach vlastníkov. Žiaľ, v tomto konkrétnom prípade nemôže mesto zasahovať do kompetencií vlastníkov a správcu bytového domu.

Mgr. Miroslav Krč, MsÚ Stará Turá
07. december 2022

kormosj

Krásny deň Vám prajem!
K danej téme len niekoľko dotazov:
- rieši Mestské zastupiteľsto Stará Turá chov domácich zvierat v teritórii (intraviláne) mesta formou VZN? - myslím, že áno!
- je si vedomé "mesto", že chovať holubov vo dvore rodinného domu v meste len vo "voliére" bez možnosti výletu/preletu do priestoru je "absurdum".
- myslí si niekto z "mesta", že holuby letia do okolitých obcí a nie do mesta Stará Turá, kde sú doma?
- holuby na večer miznú a objavia sa až ráno - teda prílet "domov do voliery a odlet ráno na prelet celodenný.
- presvedčilo nás (vlastníkov BD) o tejto úvahe/myšlienke aj to, že keď sa problematika holubov objavila na FB - cca.3 dni holubov nebolo! - čo som aj na FB napísal!
Som o tom presvedčený, že majú svojho vlastníka = holuby nevedia čítať!!!
Čo hovorí podmienka chovateľstva holubov na území mesta Stará Turá - ak sa prejdete po uliciach nášho mesta, bez hľadania uvedené chovateľské voliére zazriete vo dvore z ulice.
Potom si zmeníte náhľad na problematiku holubov v meste Stará Turá!
S úctou k Vašej práci s pozdravom Ing. Ján Kormoš.
29. január 2023

Julius Baňák

SNP-znečisťovanie-pôdy

Problém s túlavými holubmi pretrváva /upozornil aj Ing. Kormoš 6.10. 2022/.Znečisťujú strechy, parapety, iné časti budov.Na našom dome SNP149 už musela strecha byť renovovaná náterom. Pravidelne musia byť zo strechy odstraňovaný trus, uhynuté vtáky. Vtáky sa zoskupujú v blízkosti miest, kde sú prikrmované. Navrhujem prijať VZN o zákaze prikrmovania voľne žijúcich vtákov. Rovnako, ako to majú v iných mestách /mestské časti Bratislavy, Košice, Brezno, Trenčín...a aj Praha, Benátky../ Ak niektoré VZN, napr. o dodržiavaní poriadku a čistoty v meste. je možné aplikovať na tento problém, tak zo strany mesta vyžadovať dodržiavanie príp. sankcionovať nedodržiavanie.
Súhlasím s názorom Ing.Kormoša, že okrem materiálnych škôd, ktoré musia znášať občania, je ohrozované aj zdravie obyvateľov








29. január 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.