Chodník pri I/15 Hlavná

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Ján Zápotocký 22. júla 2015

Vysokánske, šikmo rastúce dreviny vedľa chodníka, s korunami nad pozemnými komunikáciami. Potenciálne nebezpečenstvo pre chodcov, účastníkov cestnej premávky a nájomníkov v združenej budove naproti. Podobná drevina sa v minulosti ulomila v parku, pri fontáne, pred OÚ Stropkov.
Poučme sa.

24. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Stromy sa nachádzajú na pozemku Prešovského samosprávneho kraja a v správe Strednej odbornej školy v Stropkove. Vzhľadom na to nie je v kompetencii mesta rozhodnúť o ich odstránení.

Peter Novák
marketing, komunikácia, vzťahy s verejnosťou
24. júl 2015

Ján Zápotocký

Keď Vám padne obrovský strom (konár) na auto, prípadne hlavu, môže Vám byť jedno komu ten strom patrí. Je potrebné z pozície mesta upozorniť zodpovednú osobu, aby sa tým zaoberala. Bol by som nerád, že by sme neskôr museli konštatovať, keby ....., tak sa to nemuselo stať. Myslím, že príkladov je dosť.
27. júl 2015

Peter Kačmár

Tie brezy by bolo hriech od Boha odstrániť, spamätajte sa! A keď ešte k tomu odstránime všetku zeleň kvôli avizovanému parkovisku pred bývalým internátom SOUP tak dovi zdravý rozum. Takéto stromy sa nesmú odstrániť keď sú zdravé! Málokto ma tak prenádherné brezy v meste ako tieto.
28. júl 2015

Ján Zápotocký

Nič proti zeleni, nič proti brezám, po každej víchrici môžeme vidieť po celom Slovensku hasičov, ktorí nehasia, ale režú zvyšky a upratujú kopy dreva. Dreviny, ako tie deve brezy, ktoré majú svoje ťažisko úplne inde ako by mali mať (nie v osi kmeňa, ale nad hlavami), podľa mňa sú potenciálnym nebezpečenstvom, ktoré treba preventívne vhodnými opatreniami eliminovať. momentálne sú štyria ľudia obvinený z trestného činu neúmyselného ublíženia na zdraví s následkom smrtí - kauza chlapčeka, ktorého privalil ulomení konár pod ťarchou snehu. Tak že si myslím, že v tejto veci nie je potrebný už ďalší komentár.
28. júl 2015

Peter Kačmár

Tie brezy tam patria tak, ako patrili aj 400 ročné duby v areáli Domova sociálnych služieb v Stropkove. Keď sa to má nejako riešiť, nech sa k danej problematike vyjadria odborníci aj s ochranármi. Ochranármi preto, lebo vieme akí sú v dnešnej dobe "odborníci". Ja osobne som po žiadnej víchrici, snehovej kalamite alebo silnej búrke nevidel na zemi ani jeden konárik s týchto stromov. U nás je trendy vyhlásiť strom za nadhnitý a to je ideálnym argumentom na vydanie povolenia na výrub. Čo rozumiete vo Vašom prípade pod slovom eliminovať? Mimochodom, ak by tie brezy neboli brezami ale dubami, alebo inak hodnotnými drevinami nebojte sa, už by tam dávno neboli.
31. júl 2015

Ján Zápotocký

Eliminovať znamená napríklad to, že bude priebežne sledovať počasie a v prípade možných extrémov (rýchlosť vetra nad .... km/h, silná námraza a pod.) sa dotknutý úsek chodníka a cesty na potrebný čas uzavrie (obchádzka). Pokiaľ viem, každý strom sa vyvráti iba raz. Bol som tomu svedkom pri I. ZŠ, kde padali ulomené konáre, aj sa vyvrátili celé ihličnaté dreviny. Ostali po nich iba pne. Keby tam nedajbože došlo k tragédii, situácia by sa riešila úplne inač. Určite by boli prijaté opatrenia, aby sa do budúcna takéto nebezpečie eliminovalo na minimum ...
09. september 2015

Biba Kudziova

Najlepsie vyrezat vsetko....tak jak zivy plot na J.Gagarina,ktory chranil pred prachom ci hlukom z hlavnej cesty. Stromy obrezane do vysky 1,5m... Stromy ktore sme si tam 20 rokov dozadu my nasadili. Vo svete zelen v mestach vysadzuju, v Stropkove odstranuju. Rozum sa mi zastavuje. Ved v Sp uz nikde ziadna zelen neni. Ziadne miesta na oddych. Nic len obchody s cinskym tovarom a krcmy....
09. september 2015

Peter Kačmár

Breza sa dožíva 120 až 150 rokov .... nieje čo riešiť
10. september 2015

Peter Očipa

Suhlasim s Petrom Kačmarom
10. september 2015

Peter Očipa

Pán Zapotocky väčšie riziko Vám hrozí na prechode pre chodcov ako z týchto brez... Nehladajme nasilu problém tam kde nie je, aa slovné spojenie "potenciálne nebezpečenstvo" ktoré ste použili nemá zmysel komentovať.... Len toľko, pozor na psov, schody, auta, blesky a hlavne ľudí
10. september 2015

Peter Kačmár

Tak ako napísal kamoš Fero : Určite treba rúbať. To by sa mali vyrúbať všetky stromy na Slovensku. Čo keď ma pri hubárčení zastihne víchrica a ja budem v lese?! Úplný blud a nepodstatná vec.
11. september 2015

Ján Zápotocký

Chcel by som vidieť, keby ste bývali naproti a breza by sa Vám takto klonila k Vášmu oplotenému domčeku, koľko žiadosti by bolo na úrade, nech niečo robia. Takže zeleň rozhodne áno, ale keď je potenciálne nebezpečenstvo, o ktorom nechcete počuť, som toho názoru, že treba konať. O hotovom výrube hovoríte iba vy. Ja som len upozornil na stav. Rozhodnúť a konať majú kompetentní .....
11. september 2015

Peter Kačmár

Oproti je budova bývalého Agrostavu pán Zápotocký, tie brezy tam jednoducho patria, doteraz to nikomu neprekážalo - iba Vám. Ak máte problém a bojíte sa že padnú, tak ich obchádzajte. Neviem kto ste, čo ste a odkiaľ ste, ale vyzerá tak, že vôbec nemáte pochopenie pre prírodu a mesto, nakoľko tie stromy tam patria a bez nich si neviem daný úsek predstaviť. Sú to stropkovské brezy tak, ako my sme stropkovčania!
14. september 2015

Ján Zápotocký

O niečo ďalej k TESLE sú do mesta Stropkov patriace topole. Zamestnanci podniku už pre rokmi žiadali mesto SP o pomoc, keď im sucháre vetiev padali rovno na hlavy (možno nie na Vašu). Choďte sa tam pozrieť. Po argumentácii samosprávy, že nám to nepatrí, treba ... atď. sucháre konárov sa doteraz kníšu nad hlavami ... až kým a verte, bude nasledovať rýchla reakcia. No nielen to sa mi nepáči. Už pol roka nesvieti jedna z výstražných žiaroviek na frekventovanom priechode pre chodcov pri LIDLI, upchatá desiatka vpustov cestne kanalizácie cez mesto, neporiadok cez víkendy pri každom vedierku (v kameninovom stojane) cez víkend po Vašom meste, zhasnuté vetvy verejného osvetlenia na uliciach, diery v spevnených plochách na verejných priestranstvách, nesprávne názvy objektov na tabuľkách miestneho informačného systému, zakryté výstražne značky verejnou zeleňou, "stáročný" ošarpaný plot oddeľujúci park od cesty v centre, neaktuálne oznamy na úradnej tabuli mesta, .. atď., atď. Na tieto veci denne upozorňujem ..., niečo sa vyrieši promtné, niečo chce viac času, niečo je v riešení. Takže takto. Aj keď ste do brezovej aleje naproti bývalému Agrostavu zamilovaný alebo nie, je rozdiel či takáto drevina (poriadne vyosené ťažisko) na nachádza v lese, pri objektoch na bývanie a lebo na verejnom priestranstve, bezprostredne pri frekventovaných pozemných komunikáciách. A čo sa týka zodpovednosti, už sa nebudem opakovať.
23. september 2015

Z

Dať urobiť dendrologický posudok od znalca resp. odborníka. Na základe neho sa rozhodnúť. Jednoduché riešenie tak, aby boli spokojné obe strany.
24. september 2015

Ján Zápotocký

OK. No už teraz si viem predstaviť tie "tanečky" okolo toho, kto dá urobiť znalecký posudok a hlavne zaplatí ho.
24. september 2015

Peter Kačmár

Nikto nemusí robiť žiadne posudky, pretože ich robiť netreba. Tie stromy sú OK. Pán Zápotocký máte už vytipované ďalšie po meste? ... skúste aj strechy, ploty atď ... všetko čo je potencionálne nebezpečné. Čo keď spadne napr. kostol keď bude omša? Neriešme nezmysly prosím Vás a neničme si zeleň, zveľaďujme mesto.
28. september 2015

Ján Zápotocký

Pán Kačmár, operoval ste alejou dubov, ktoré už nie sú v kláštornej záhrade. Keď ich vyrúbali, zistili aký je ich skutočný "zdravotný" stav. Poviem Vám, že nie dobrý. Môžete sa na to opýtať zamestnancov, ktorí sa popod ne so svojimi pacientami často prechádzali. Teraz sú radi, že aj keď jeden z nich prevalil "hradný" múr a okolité ploty, nikomu sa nič nestalo. Dajte si tu námahu a porozprávajte sa s nimi o tom, aby ste iba neteoretizoval.
28. september 2015

Peter Kačmár

Pán Zápotocký, viem o tých duboch svoje, a viem aj to kde skončilo drevo. Končím túto debatu, nikam nevedie. Máte svojho "Boha" ... nech sa páči .... keď budú tie brezy píliť chodte im osobne zatlieskať, a možnože aj oslavu by ste mohli urobiť. A potom sa môžte kľudne rozhliadať ďalej po Stropkove a hľadať čo by sa dalo ešte vyrezať. Nezmyselný podnet z Vašej strany!!! Zavrite sa medzi múry a neriešte prírodu prosím aby Vám to neskôr nevrátila.
30. september 2015

Ján Zápotocký

Záverom. Mňa len zaráža kde ste bol, keď v trase kanalizácia, aj popri nej "padla" desiatka" drevín (križovatka Petejovskej a S. Jurkoviča), pre budovaní parkoviska pred Agrostavom, sólo ihličiny obdaleč, atď., atď. A s realizáciou vhodných opatrení (skrátenie kmeňa - viď Hrnčiarska ul., vyvetvenie a pod. ) drevín (2 ks), ktoré majú evidentnú chybu rastu a nachádzajú sa na verejnom priestranstve s vysokou intenzitou pohybujúcich sa chodcov všetkých vekových kategórii, sa nemôžte zmieriť. Koľko ľudských životov zbytočne vyhaslo na drevinách pri ceste (jablone, hrušky, slivky, orechy a pod.). Tvoria pevné prekážky v agresívnej časti ochranného pásma ciest a preto bol v mnohých prípadoch povolení ich výrub, hoci mali a majú svoj význam. Lenže niekedy by sme mali vedieť, čo je priorita.
05. október 2016

Odpoveď samosprávy

Suché konáre dreviny boli počas uplynulého mimovegetačného obdobia orezané a potenciálny problém vyriešený. Po obhliadke nebolo zistené hroziace nebezpečenstvo vyvrátenia. Dreviny navyše rastú na pozemku vo vlastníctve krajskej samosprávy.

Peter Novák
marketing, komunikácia, vzťahy s verejnosťou

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania