Verejný poriadok a pohoršovanie na verejnosti

Zodpovednosť za riešenie: Stropkov

Vyriešený
meno
Rudy 22. júna 2016

Každý deň sa pred potravinami VEST stretáva partia neprispôsobivých občanov a nielen tých, aby si popíjali alkoh. nápoje. Svojím počínaním nám absolútne nezabezpečujú ochranu zdravých podmienok a zdravý spôsob života obyvateľov tejto lokality a už vôbec nie ochranu verejného poriadku v meste Stropkov, ktoré by to všetko malo mať pod kontrolou na základe VZN o zákaze používania alkoholických nápojov na území mesta Stropkov. My obyvatelia tejto lokality tvrdíme, že to všetko je v kompetencií mestskej polície, ale tú nikto pri takýchto akciách ešte nestretol, lebo tá stráži Tesco a Lidl a tak načo nám je mestská polícia? Takéto čurbesy máme 4 až 5 x za deň a 7 x v týždni od 6.00 do 21.30 hod. Tak sa pýtame kompetentných či by chceli žiť v takýchto podmienkach?

29. jún 2016

Odpoveď samosprávy

Zhromažďovanie a zdržiavanie sa tzv. neprispôsobivých občanov pred večierkou VEST ešte automaticky nezakladá porušenie verejného poriadku alebo iného protiprávneho konania. Vykázať takýchto občanov z určitého miesta len preto, lebo sa to nepáči určitej skupine obyvateľov nášho mesta nie je také jednoduché. Aj príslušníci mestskej polície môžu konať len v zmysle zákona a rozsahu svojich oprávnení. Mestská polícia v rámci svojich možností monitoruje a vo zvýšenej miere kontroluje aj takéto rizikové miesta ako je aj večierka Vest. V prípade, že počas výkonu služby je zistené porušovanie verejného poriadku nadmerným hlučným správaním, znečisťovaním verejného priestranstva alebo aj požívaním alkoholických nápojov na verejnosti, tak ihneď je takéto protiprávne konanie postihované a riešené v zmysle zákona. Názor občana že Mestská polícia Stropkov stráži len nákupné centrá Tesco a LIDL sa určite nezakladá na pravde. Napriek tomu Mestská polícia v Stropkove je tu hlavne pre občanov mesta a nebráni sa žiadnym podnetom a názorom občanov. Tento konkrétny podnet porušovania verejného poriadku v okolí večierky VEST bol samozrejme zodpovedne preverený a príslušníci Mestskej polície majú za úlohu v rámci výkonu hliadkovej a obchôdzkovej služby vo zvýšenej miere zamerať kontrolu na túto lokalitu mesta Stropkov.

Marián Harmada
náčelník Mestskej polície
05. október 2016

Odpoveď samosprávy

Podobných problematických miest je v Stropkove i iných mestách viacero. Problém sa snažíme riešiť zintenzívnením hliadok mestskej i štátnej polície. Určite nemôžeme garantovať jeho stopercentné vyriešenie, no negatívne vplyvy súvisiace s pohybom neprispôsobivých občanov sa snažíme eliminovať. Napríklad aj posledným opatrením, kedy bola celá ulica Matice slovenskej nanovo nasvietená novými LED svietidlami.


Peter Novák
marketing, komunikácia, vzťahy s verejnosťou
30. november 2016

Obyvatelia

Prípad vyriešený, píše p. Novák. Vyriešilo to nové led osvetlenie, keďže to nemôžu, resp. nechcú vyriešiť mestskí policajti.
Pán Novák si odfajkol úlohu. Už to preňho aj náčelníka MP skončilo.
Tento prípad nebude nikdy vyriešený pokiaľ tie potraviny budú existovať milí páni. Mestská polícia nemá záujem riešiť tento problém, keďže každý deň sa opakuje, že sa tu popíja. Minule keď sme k prípadu zavolali MP tak nič nevyriešila. Po niekoľkých slovách k dotyčným MP odišla a partia ktorá bola pod značným vplyvom alkoholu sa vysmiala MP a kúpila si ďalšiu fľašu a smelo popíjali ďalej. Keď sme zavolali znovu MP tak tá už neprišla. To je práca našej mestskej polícií. Dávať bločky za stierače áut to ich baví, ale pokutovať skupiny ľudí ktorí, denne porušujú VZN a to podotýkame skoro vždy tí istí tak tých nepokutujú.
Tak sa pýtame ako ich chce MP prinútiť aby sa to neopakovalo. Myslíme si, že práve bloková pokuta bude veľkou výstrahou pre nich. A na koniec, máme zhotovené rôzne zábery dotyčných neprispôsobivých z okolia tohto priestoru čo tu stvárajú. Tieto zábery posunieme asi p. primátorovi a ten sa k tomu prípadu postaví pragmatickejšie.

11. január 2017

Odpoveď samosprávy

Ani ja, ani náčelník Mestskej polície sme vo svojich odpovediach nevyhodnotili podnet ako vyriešený. Meniť status podnetu môže len jeho nahlasovateľ, prípadne administrátor portálu Odkaz pre starostu, nie zástupcovia samosprávy. Žiadnu povinnosť sme si preto "neodfajkli", ako píšete. Situácia nevznikla pred rokom ani dvoma, je to oprávnený podnet pretrvávajúci dlhé roky. Mestská polícia sa ho snaží riešiť, ale odporúčanie naznačené vo vašej, mimochodom anonymnej odpovedi, je komplikovanejšie ako by sa mohlo zdať.

Peter Novák
marketing, komunikácia, vzťahy s verejnosťou
11. január 2017

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet som označil ako vyriešený vzhľadom na posúdenie odpovedi zo strany samosprávy.

Martin Kollárik
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania