Cementárenská-stavby a budovy-prekračovanie limitov hluku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Marek 13. marca 2021

Dobry den,
spolocnost ISMONT bura spevnene plochy na Cementarenskej ulici. Stavebne prace spojene s odstranovanim betonu vykonavaju aj v sobotu od rana - fotografie z 13/03.
Ake obmedzenia stanovuje mesto Stupava pre podobne stavby velkeho rozsahu v zaujme ochrany zaujmov obyvatelov mesta dotknutych touto stavbou?
Je pre mesto v poriadku, ze hlucna a prasna stavba sa okrem pracovnych dni realizuje aj v sobotu?
Prosim o priame odpovede, otazky su jednoduche.

14. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Požiadal som o vyjadrenie kompetentných. Po obdržaní informácií Vás budem informovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
15. marec 2021

Marian

V minulosti bolo VZN č. 4/2010 ktorým sa určovali protihlukové pravidlá pri stavebných, rekonštrukčných a udržiavacích prácach alebo činnostiach. Toto je už neplatné a pokiaľ viem nie je žiadne VZN ktoré by to nejak určovalo.
Myslím že jediné obmedzenie je tak v nočných hodinách (22.00 – 06.00 hod.)

https://www.stupava.sk/zverejnovanie/vseobecne-zavazne-nariadenia/vzn-4-2010-ktorym-sa-urcuju-protihlukove-pravidla-pri-stavebnych-rekonstrukcnych-a-udrziavacich-pracach-alebo-cinnostiach-974.html?kshowback=
15. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
obdržal som vyjadrenie od vedúceho stavebného úradu:
"Stavebný úrad je oprávnený poskytovať informácie účastníkom konania v zmysle § 23 správneho poriadku, v iných prípadoch odporúčam postup podľa zákona č. 211/2000 Z.z."

Z toho vyplýva, že Vám neviem prostredníctvom tejto aplikácie podať viac informácií ohľadom otázok, ktoré sa pýtate.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
15. marec 2021

Marek

Dobry den,
rozumiem, ze tento portal nesluzi na komunikaciu o stavebnych konaniach a podobnych uradnych a formalnych procesoch, ktore mesto zabezpecuje.
Moje otazky smeruju na postoj mesta k regulacii stavebnej cinnosti, hlucnosti, prasnosti, atd.
Nepotrebujem vagnu odpoved zo stavebneho uradu, ze si mam dat ziadost o informaciu podla zakona 211. To je absurdne.
Uz aj komentar Mariana k tomuto podnetu je viac k teme (dakujem Marian).
Pozrite sa, prosim, na tie otazky este raz a skuste na ne odpovedat ako mesto, ktore sa stara a ma zaujem o nebyrokraticku komunikaciu s ludmi, ktorych dane tu samospravu financuju.
Dakujem.
17. marec 2021

Marek

Dobry den,
kym teda cakam na reakciu mesta, doplnim tento podnet.
Dnes (17/03) zacala spolocnost Ismont drvit beton priamo na danom pozemku v bezprostrednej blizkosti obytnej zony.
Podla rozhodnutia o povoleni odstranenia stavby mesto Stupava zaviazalo spolocnost Ismont:

Materiál z búracích prác bude triedený a priebežne odvážaný na riadenú skládku odpadov. Doklad o likvidácii stavebného odpadu predloží vlastník stavebnému úradu pri oznámení o ukončení búracích prác.

Drvenie odpadu vykonávať na inom pozemku, vzdialenom od obytnej zóny min. 200 m.

Počas odvozu vybúraného materiálu zabezpečí vlastník čistenie a kropenie verejnej komunikácie v prípade jej znečistenia.

Ako mesto zabezpeci ochranu svojich obyvatelov a dodrzanie podmienok na odstranenie stavby, ktore vlastnym rozhodnutim stanovilo?
Dakujem
01. september 2022

Anonym

Dobrý deň Marek, v danej lokalite prebieha v súčasnosti výstavba bytového komplexu, takže Váš podnet je už zrejme neaktuálny. Je tak?
https://www.facebook.com/people/Noemis-Stupava/100075713805540/

Stručne k Vašim otázkam:
1. Na odstránenie stavby, pokiaľ nebolo nariadené, je potrebné povolenie stavebného úradu. Vlastník stavby oň môže požiadať v zmysle ust. § 88 ods. 3 stavebného zákona, pričom v žiadosti uvádza množstvo informácií. Detaily nájdete tu:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1976/50/20210601#paragraf-88

2. Poverení pracovníci stavebného úradu majú v zmysle ust. § 98 stavebného zákona možnosť resp. povinnosť vykonať štátny stavebný dohľad, pričom sú oprávnení zisťovať okrem iného aj to, či sa dodržiavajú podmienky povolenia odstránenia stavbu (či a do akej miery túto kompetenciu využíva SÚ mesta Stupava, to je už druhá vec).
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1976/50/20210601#paragraf-98

3. Mestám pri výkone samosprávy vyplýva zo zákona o obecnom zriadení (§ 4 ods. 3) množstvo povinností, medzi ne patrí napr. aj usmerňovanie ekonomickej činnosti v meste (vrátane developerov, stavebných spoločností a pod.). Detailnejšie tu:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/369/20220701#paragraf-4

Mariánom zmienené VZN mesta Stupava č. 4/2010 bolo z nám neznámych dôvodov zneplatnené a keďže legálne možnosti zneplatnenia nariadenia mesta sú výrazne limitované, v júli t. r. som v tejto súvislosti položila miestnej samospráve dve otázky - stanovisko k nim dosiaľ nezaujali. Túto komunikáciu nájdete pri podnete ID 107/207. Téma je naďalej aktuálna, pretože problémy rovnakého charakteru sa vyskytujú opakovane a úradníci ich spravidla neriešia.
https://www.odkazprestarostu.sk/stupava/podnety/107207/pod-kopcami-stavby-a-
budovy-prekracovanie-limitov-prasnosti
01. september 2022

Marek

Dobry den,
dakujem za reakciu. Mesto v povoleni odstranenia stavby stanovilo podmienky, ktore spominam vyssie. Tie spolocnost Ismont nedodrziavala, na co som upozornil, ale mesto to nechalo bez reakcie, slo to do stratena. Medzitym to zburali. Ak by si mesto povedalo, ze nebudu vec riesit, aj tak to Ismont zbura a bude po probleme, nekonalo by inak.
To je ale mozno len moja mylna domnienka :(
01. september 2022

Anonym

Marek, rovnakú skúsenosť majú viacerí z nás. Pre zaujímavosť: pozrite si správu HK mesta o kontrole sťažností a tipnite si, na ktorý útvar MsÚ je počet sťažností najväčší.
https://www.stupava.sk/e_download.php?file=data/editor/488sk_1.pdf&original=11_MsZ_20220317_Sprava_kontrola_staznosti_a_
peticie_2021.pdf

Uvádzate, že objekt bol medzičasom zbúraný a problém, na ktorý ste týmto podnetom poukázali, neaktuálny. Súhlasíte s tým, aby admin zmenil jeho status na "uzavretý"?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania