Jána Ondruša-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Uzavretý

25. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
uvedený pozemok nepatrí mestu Stupava. Je nutné kontaktovať majiteľov pozemku.

Viď:
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster?bm=zbgis&z=18&c=17.020564,48.281381&it=point&dt=owners#/detail/kataster/parcela-c/859338/3903_3?zoom=false


S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
25. jún 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iný subjekt
25. jún 2021

Michal Kovačič

Kedze sa jedna o drobny stavebny odpad je plne v kompetencii a povinnostou obce podla §15 Zakona o odpadoch takuto skladku zlikvidovat. Pekny den.
25. jún 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Stupava
25. jún 2021

Marian

Michal, "standardny alibisticky" pristup mesta. Byt ma vasom mieste, kontaktujem mestsku policiu ktora je povinna to prist zdokumentovat a nasledne riesit s oddelenim zivotneho prostredia
29. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
skládka a odpad je na súkromnom pozemku. Mesto nemá právo upratovať súkromné pozemky.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
29. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Majitelia pozemku
29. jún 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iný subjekt
29. jún 2021

Marian

https://zivot.pluska.sk/dobre-rady/odpoveda-advokat-skladka-sukromnom-pozemku po nahlaseni skladky, aj na sukromnom pozemku, ma mesto, kedze ma oddelenie zivotneho prostredia, povinnost sa tymto dalej zaoberat a v pripade dalsich krokov ju aj zlikvidovat. Preco to mesto nerobi ?
03. august 2022

Anonym

Dobrý deň, zodpovednosť leží v danom prípade na pleciach samosprávy. Informácie o postupe pri likvidácii čiernych skládok sú dostupné tu: https://bratislava.sk/sk/cierne-skladky
03. august 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

samospráve ďakujeme za kompletnú informáciu o vlastníkoch pozemku, no v súlade so zásadami ochrany osobných údajov, sme boli povinní túto informáciu z portálu odstrániť. Ponechávame len link na kataster, ktorý je verejný a má iné práva týkajúce sa zverejňovania ako má náš portál.

Nakoľko ide o súkromný pozemok, v zmysle pravidiel portálu bol podnet Uzavretý.

Ďakujeme za pochopenie.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
26. august 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, otázne je, do akej miery nastavené pravidlá zohľadňujú kompetencie a povinnosti (úlohy) miest a obcí pri výkone samosprávy a či nie je čas na ich revíziu. V danom prípade bol postup samosprávy nesprávny a status podnetu by mal byť zmenený. V skratke vysvetlím prečo:

1. Mestá plnia pri výkone samosprávy množstvo najrozličnejších úloh, ktoré sú zadefinované primárne v ust. § 4 ods. 3 zákona o obecnom zriadení (ochrana životného prostredia je pod písm. h)), ale aj v ďalších všeobecne záväzných platných právnych predpisoch. Okrem toho vydávajú všeobecne záväzné nariadenia (VZN), ktoré sú platné na ich území a ktorých kontrolu dodržiavania vykonávajú príslušníci MsP, hlavný kontrolór mesta, poverení zamestnanci mesta a poslanci MsZ - v danom prípade ide o VZN č. 3/2011 o ochrane životného prostredia na území mesta Stupava.

2. Pán Michal postupoval v súlade s ust. § 15 ods. 1 zákona o odpadoch a svojím podnetom oznámil mestu Stupava nezákonné umiestnenie odpadu na nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza v jeho územnom obvode. Z fotografie je zrejmé, že ide o verejne prístupný, neoplotený a nechránený pozemok - dôležité z pohľadu ust. § 15 ods. 9 písm. b) zákona o odpadoch.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2015/79/20220630#paragraf-15.odsek-1
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2015/79/20220630#paragraf-15.odsek-9

3. Mesto Stupava malo na základe prijatia tohto oznámenia informovať orgán štátnej správy odpadového hospodárstva a to najneskôr do 7 pracovných dní. Splnilo si svoju povinnosť, ktorá mu vyplýva z ust. § 15 ods. 3 zákona o odpadoch?
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2015/79/20220630#paragraf-15.odsek-3

4. Postup orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva (v danom prípade OÚ Malacky) je zadefinovaný v ust. § 15 ods. 5 a nasl. zákona o odpadoch. Bola vykonaná miestna obhliadka, prebehlo správne konanie o určenie osoby zodpovednej za umiestnenie odpadu a bolo vydané rozhodnutie o tom, kto a v akej lehote je povinný odstrániť túto nelegálnu skládku?
https://www.minv.sk/?okresne-urady-klientske-centra&urad=2&odbor=10&sekcia=kontakty

Pozn.: Z odpovede pána Kubičku (25. 6. 2021) nie je zrejmé, či zverejnil stanovisko kompetentného pracovníka MsÚ - v takom prípade by bolo žiaduce uvádzať vždy aj jeho meno alebo odprezentoval svoj vlastný názor (pripomínam len, že nie je pracovníkom mesta, ale štatutárom o. z., ktoré poskytuje mestu dohodnuté služby - vrátane administrácie podnetov na tomto portáli).

@Michal, máte prosím vedomosť o aktuálnom stave? Prispeli by ste eventuálne aktuálnou fotografiou, aby bolo napr. možné identifikovať zloženie odpadu? (samozrejme len ak nie je zabalený v igelitových vreciach :-)

V súvislosti s nelegálnymi skládkami prikladám užitočné aktuálne linky:
https://bratislava.sk/zivotne-prostredie-a-vystavba/zivotne-prostredie/odpady/
nelegalne-skladky

https://cdn-api.bratislava.sk/strapi-homepage/upload/
Postup_pri_odstranovani_nelegalnej_skladky_5f9fb9af19.pdf
27. august 2022

Anonym

Dobrý deň, pridám ešte linky na 2 podnety z BA týkajúce sa nelegálnych skládok odpadu na súkromných pozemkoch, ktoré sa riešili na tomto portáli (uzavretý bez riešenia nebol ani jeden). Všimnite si prosím aj kvalitatívnu úroveň komunikácie s verejnosťou. Je podľa vášho názoru v poriadku, ak samospráva odkazuje občanov na vlastníkov pozemkov, ako keby ich povinnosťou bolo riešenie nelegálnych skládok a mali kompetencie ukladať niekomu úlohy? Je takýto postup skutočne v súlade so zákonom o odpadoch? Ak áno, prečo potom takto nepostupujú aj iné samosprávy?

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/34035/skladky-na-sukromnom-pozemku-za-garazami

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/41706/nelegalna-skladka-a-chov-osipanych

Pre inšpiráciu: https://bratislava.sk/rychle-zasahy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania