Hlavná-webová stránka mesta-chýbajúce informácie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Uzavretý
meno
Anonym 17. júla 2022

Dobrý deň, v Po 11/07/22 sa v priestoroch MsÚ malo uskutočniť rokovanie MsZ, ktorého hlavným bodom programu bola voľba hlavného kontrolóra mesta (štandardne prebiehajú rokovania v priestoroch MKIC a je z nich zabezpečený online prenos). Pozn.: V zmysle ust. § 12 ods. 8 zákona o obecnom zriadení sú rokovania MsZ zásadne verejné (ak nie je v odôvodnených prípadoch stanovené inak).

Zo spomenutého rokovania verejnosť nemala k dispozícii online prenos a nie je známe, či a aký záznam z neho bol vyhotovený (obrazovo-zvukový resp. zvukový). Na webovom sídle mesta Stupava navyše nebola zverejnená žiadna informácia z tohto zasadnutia, preto by som sa chcela spýtať, v akom časovom horizonte sa tak stane.

Vopred ďakujem za odpoveď.

17. júl 2022

Marian

nestane. zastupitelstvo k bodu kontrolorky nebolo, resp.bolo zrusene. zial, ma neinformovanost zo strany MU sme si iz nejako zvykli...
17. júl 2022

Anonym

Marián, voľba HK mesta sa mala pôvodne konať na rokovaní MsZ 30/06/22 - to však bolo prerušené, nakoľko pred bodom programu č. 15 nebolo MsZ spôsobilé rokovať a uznášať sa (t. j. v rokovacej sále už nebola prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov).

Z tohto dôvodu bolo primátorom zvolané nové zasadnutie, ktoré sa malo uskutočniť v Po 11/07/22 a na ňom sa malo rokovať o zvyšných bodoch z 30/06/22. O pozíciu HK sa aktuálne uchádzajú dve kandidátky - jednou z nich je súčasná HK, ktorá v predošlej voľbe 14/12/21 neuspela (nezískala dostatočný počet hlasov). Pre zaujímavosť: jedným z hlasujúcich poslancov MsZ v predošlom volebnom období bol aj blízky príbuzný (otec) neskoršej víťazky. Odporúčam pozrieť si záznamy z oboch volieb (14/05/15 aj 17/09/15).

Povinnosť orgánov verejnej moci primeraným spôsobom poskytovať informácie o svojej činnosti je zakotvená v čl. 26 ods. 5 Ústavy SR. Povinnosť zverejňovať o. i. zápisnice z verejných schôdzí ukladá ust. § 5 ods. 8 v spojení s ods. 2 zákona o slobode informácií. Zverejňovanie informácií o činnosti orgánov mesta Stupava (MsZ, MsR, komisie MsZ) - rozsah, lehoty - upravuje interný predpis:
https://www.stupava.sk/e_download.php?file=data/uredni_deska/obsah3624_10.pdf&original=Zasady_zverejnovania_informacii_o_cinnosti_organov_mesta_Stupava_01-03-2016.pdf

Pozn.: Rokovanie MsZ upravuje § 12 zákona o obecnom zriadení a takisto rokovací poriadok MsZ (vyššiu právnu silu má samozrejme zákon - ten je všeobecne záväzným právnym predpisom).

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/369/20220701#paragraf-12

https://www.stupava.sk/e_download.php?file=data/multipage/editor/editor-22-81-sk_1.pdf&original=rokovaci_poriadok_msz_stupava_26-11-2015.pdf
18. júl 2022

Marian

to vieme, ale zial, vieme ak ze "Stupava". :-( Ludi potrebuju iba pred volbami....
22. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Požiadal som kompetentných o vyjadrenie sa ku tomuto Vášmu podnetu. Po obdržaní vyjadrenia Vás budem informovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
28. júl 2022

Anonym

Dobrý deň pán Kubička, ste štatutárnym orgánom občianskeho združenia KUBI, u ktorého si mesto Stupava objednáva online prenos z rokovaní MsZ. Naposledy sa tak stalo 28/06/22:
https://zmluvy.egov.sk/data/MediaLibrary/274/274286/Objednmavka_c_139_2022_KUBI_28_06_2022.pdf

Objednávalo si prosím u Vás mesto Stupava online prenos alebo vyhotovenie zvukového záznamu z rokovania MsZ, ktoré bolo zvolané primátorom mesta na Po 11/07/22?

Pozn.: Rokovania MsZ sú zásadne verejné a obvykle sa konajú v kultúrnom dome: https://www.stupava.sk/samosprava/mestske-zastupitelstvo-1/
15. august 2022

Anonym

Podľa informácií zverejnených na portáli eGovZmluvy si mesto Stupava naposledy objednalo online prenos zo zasadnutia MsZ, ktoré sa konalo 30. júna 2022 (viď objednávka č. 139). To bolo pred bodom programu č. 15 (voľba hlavného kontrolóra mesta) prerušené a preto primátor mesta zvolal 4. júla ďalšie rokovanie MsZ na 11. júla, pričom konať sa malo netradične v priestoroch MsÚ (nie je zrejmé, ako by bol dodržaný princíp verejného zasadnutia). Informácia o objednaní vyhotovenia záznamu chýba.
15. august 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
MsZ, ktoré sa malo konať 11.7.2022 sa nekonalo a preto sa nemohol konať ani prenos z jeho zasadnutia.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
27. august 2022

Marian

preco o tom ze sa nekonalo, mesto ziadnym sposobom neinformovalo ? bolo prelozene, zrusene, malo ludi.... ? nie je o tom zverejnena ziadna zapisnica, ani ziadna informacia. prepacte, ale je zjavne, ze minimalne a nie len v tomto, ma mesto problemy v komunikacii s obcanmi. toto nie je otvorena samosprava voci obcanom mesta.
27. august 2022

Anonym

Marián, prvá a veľmi stručná informácia bola zverejnená až v letnom vydaní Stupavských novín - link som vložila v mojom príspevku z 28. 7. 2022 (screenshot článku prikladám teraz). Informovanie verejnosti bezprostredne po plánovanom termíne rokovania (11/07) nebolo prioritou samosprávy - na rozdiel od frustrovaných príspevkov primátora a poslanca MsZ týkajúcich sa elektromobility po júnovom zasadnutí. Zápisnica zverejnená tiež nebola:
https://www.stupava.sk/samosprava/mestske-zastupitelstvo-1/zapisnice-a-uznesenia-1/

Júlové rokovanie MsZ sa nekonalo, nakoľko nebola splnená podmienka definovaná v ust. § 12 ods. 7 zákona o obecnom zriadení - MsZ nebolo pôsobilé rokovať a uznášať sa, pretože nebola prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Berúc do úvahy pozadie sprevádzajúce hlavný bod programu rokovania tomuto konaniu rozumiem - s veľkou pravdepodobnosťou sa táto záležitosť bude riešiť až po nadchádzajúcich voľbách.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/369/20220701#paragraf-12.odsek-7

Čo v tejto súvislosti zaujalo mňa:
1. Miesto konania - namiesto kultúrneho domu boli zvolené priestory MsÚ.
2. Vyhotovenie záznamu - mesto si túto službu vopred neobjednalo.
3. Zapisovateľkou na rokovaniach MsZ v období apríl - jún 2022 bola FO, ktorá túto činnosť vykonávala v čase PN (obdobie poberania nemocenskej dávky).
27. august 2022

Anonym

Ešte spomínaný článok z letného vydania Stupavských novín.
29. august 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. október 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, ako zadávateľ tohto podnetu navrhujem zmeniť status na "uzavretý". Voľba hlavného kontrolóra mesta bude aktuálnou témou v nadchádzajúcom volebnom období a v tejto súvislosti si najprv počkáme na výsledky komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnia už túto sobotu 29. októbra 2022. Verím, že postupne bude medzi nami čoraz viac rozhľadených a všímavých občanov so zdravým sebavedomím, aktívne sa zaujímajúcich o veci verejné, ktorí si uvedomia, že pracovníci samosprávy sú tu pre nich (nie naopak) a mali by byť preto nimi akceptovaní ako rovnocenní partneri v diskusii.

Za pozornosť stojí o. i. skutočnosť, že vedúci zamestnanci mesta Stupava - prednosta úradu a vedúci oddelení MsÚ, ktorých (ne)kompetentnosť a (ne)konanie majú priamy dopad na životnú úroveň obyvateľov mesta Stupava, sú dosádzaní na svoje funkcie bez predošlého zverejnenia oznamu o voľnom pracovnom mieste na webovom sídle mesta a bez transparentných výberových konaní. Vo väčšine prípadov ide navyše o ľudí, ktorí nežijú v Stupave, ale v okresnom meste (Malacky) či mestských častiach Bratislavy (Staré Mesto, Devínska Nová Ves, Dúbravka).
31. október 2022

Anonym

Doplňujúca informácia: Podľa ust. § 12 ods. 7 zákona o obecnom zriadení je MsZ spôsobilé rokovať a uznášať sa vtedy, ak je prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Na rokovaní MsZ, ktoré bolo zvolané na 11. 7. 2022 (netradične v priestoroch MsÚ), boli prítomní dvaja poslanci, verejnosť sa však ani po vyše 3 mesiacoch nedozvedela, ktorí. Dosiaľ totiž nebola zverejnená zápisnica (podmienky vyhotovovania písomných, zvukových a obrazových záznamov upravuje § 39 rokovacieho poriadku MsZ v Stupave).

Na porovnanie: 12. 3. 2015 nebolo MsZ uznášaniaschopné, zápisnica však bola vyhotovená a zverejnená (screen shot prikladám).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania