Hlavná-webová stránka mesta-chýbajúce informácie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Uzavretý
meno
Anonym 21. júla 2022

Dobrý deň, je bežnou praxou, že najvyšší výkonný orgán mesta (primátor, starosta), ktorý je verejným funkcionárom, zverejňuje svoj štrukturovaný profesijný životopis. Súčasný primátor mesta Stupava tak neurobil, hoci sa už schyľuje ku koncu jeho 4-ročného volebného obdobia. Z akého dôvodu neinformuje verejnosť o svojom dosiahnutom vzdelaní, doterajších zamestnaniach a o členstve v orgánoch obchodných spoločností a neziskových organizácií pred nástupom do tejto funkcie?

Príklady z praxe - partnerské mestá Stupavy:
Nagykovácsi (H): https://www.kiszelkati.hu/index.php?oldal=stat&kod=nevjegy
Svoge (BG): https://www.svoge.bg/?page_id=153
Łowicz (PL): http://www.lowicz.eu/Burmistrz,59
Kuřim (CZ): https://www.kurim.cz/cs/samosprava/starosta/zivotopis.html

22. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Požiadal som kompetentných o vyjadrenie ku nemu. Po jeho obdržaní Vás budem informovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
01. august 2022

Anonym

Doplňujúca informácia pre verejnosť:
Funkcia primátora mesta je verejná funkcia, pričom jeho právne postavenie a platové pomery upravuje zákon č. 253/1994 Z. z. Podľa ust. § 3 ods. 1 patrí primátorovi plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok a násobku, ktorý sa odvíja od počtu obyvateľov v danom meste. Takto vypočítaný plat mu môže MsZ svojím rozhodnutím zvýšiť až o 60 %.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1994/253/20181201#paragraf-3
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1994/253/20181201#paragraf-4

Súčasnému primátorovi mesta Stupava bol plat určený na ustanovujúcom zasadnutí MsZ, ktoré sa konalo 10/12/18. Minimálny plat vo výške 2 681 EUR (= suma 954 Eur * koef. 2,81 zaokrúhlená na celé euro nahor) mu bol rozhodnutím MsZ zvýšený o takmer 50 % na finálnu sumu 3 990 Eur mesačne. Ako je na tom v porovnaní s primátormi iných miest s porovnateľným počtom obyvateľov resp. s primátormi okresných či krajských miest?
09. august 2022

Anonym

Čakajúc na odpoveď na moju (triviálnu) otázku pridávam link na majetkové priznanie súčasného primátora mesta Stupava za r. 2020:
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=vnf/oznamenie&UserId=Peter.Novisedl%C3%A1k

Pre inšpiráciu: V snahe zvýšiť dôveryhodnosť a transparentnosť v oblasti nakladania s verejnými prostriedkami zverejňujú niektoré samosprávy na svojich webových sídlach informácie o mzde, plate alebo platových pomeroch a ďalších finančných náležitostiach za výkon funkcie resp. za výkon pracovnej činnosti starostu (primátora), jeho zástupcu, poslancov obecného (mestského, miestneho) zastupiteľstva a takisto prednostu obecného (mestského, miestneho) úradu. Pozitívny príklad z praxe:
https://www.staremesto.sk/content/informacie-o-mzde-plate-alebo-platovych-pomeroch
24. august 2022

Anonym

@Admin: Od zadania tohto podnetu uplynul mesiac (22 pracovných dní). Nežiadala som o odborné stanovisko pracovníkov MsÚ, ktorého vypracovanie by si vyžadovalo určitý časový úsek. Naopak, očakávam relevantnú odpoveď od pána primátora - verejného funkcionára plateného z verejných prostriedkov na, podľa môjho názoru, jednoduchú otázku. Verím, že niet čo tajiť a ani za čo sa hanbiť pred verejnosťou (a potenciálnymi voličmi), preto prosím o opätovné preposlanie podnetu samospráve.

Otázka na vedenie mesta:
V minulosti reagovali na podnety občanov priamo vedúci pracovníci MsÚ Stupava (t. j. prednosta úradu, vedúci oddelení, náčelník MsP) alebo aj radoví pracovníci MsÚ, ktorých agendy sa dané problémy týkali. Od r. 2021 zastrešuje komunikáciu FO, ktorá nie je pracovníkom mesta, ale je štatutárnym orgánom občianskeho združenia, ktoré má s mestom Stupava uzatvorenú zmluvu o poskytovaní služieb (zhodou okolností pochádza z rovnakej platformy ako súčasný primátor a v predošlých komunálnych voľbách neúspešne kandidoval na poslanca MsZ v Stupave). Je podľa Vášho názoru takýmto spôsobom vedená komunikácia s verejnosťou (t. j. cez tretiu osobu, ktorá robí de facto len sprostredkovateľa) skutočne efektívnejšia a sú lehoty na vybavenie podnetov primerané? Pozreli ste si niekedy štatistiku na tomto portáli a analyzovali kvalitatívnu úroveň komunikácie medzi samosprávou a verejnosťou? (t. j. čas reakcie, obsahová náplň vašich odpovedí, prijaté opatrenia)
26. august 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
27. august 2022

Anonym

Drobné upresnenie: Na portáli eGovZmluvy sú t. č. zverejnené 4 zmluvy a 1 dodatok k zmluve so spomínaným občianskym združením, pričom administrácia podnetov na tomto portáli figuruje až v zmluve č. 211/2020, v starších zmluvách nie. Je preto otázne, na základe čoho bola táto služba poskytovaná pred r. 2021 (meno FO sa objavuje aj v starších príspevkoch) a prečo komunikáciu samosprávy s verejnosťou zastrešuje tretia strana - obyvateľ mesta Stupava, ktorý nie je jeho pracovníkom.

Ak sa nemýlim, v štatistikách tohto portálu sa zohľadňuje o. i. čas prvej reakcie samosprávy - v prípade mesta Stupava je to však značne skreslené, pretože 1. reakciou je len konštatovanie poverenej osoby "postúpil som..." ap.
29. august 2022

Marian

Darina, plny suhlas. Cele s tymto "spravcovstvom" zo strany mesta ( a nie len s tym ), je viac nez zahmlene, neefektivne a nehospodarne. Kedysi vsetky podnety isli cez prednostu, ktory ich prideloval dalej alebo na ne reagoval priamo on. vzdy bol podpisany zodpovedny clovek ktory formuloval odpoved. teraz to ide cez sprostredkovatela ktory s tym nic nema. jeho postoj je taky, ze ak nechcete cakat, alebo sa vam nieco nepaci, napiste 211tku. namiesto toho aby pouzili sedlacky rozum a komunikovali vecne, bezodkladne a verejne, je pre nich efektivnejsie zatazovat casovo a personalne mestsky urad 211tkami. toto nie je otvorena samosprava. a to nehovorim o 500 eurach kazdy mesiac ktore au vyplacane o.i. aj za "spravovanie" tohoto portalu. jediny, kto ako tak nejako relevantne a efektivne reaguje, je VPS. oddelenia MU, to je cele zle. ale zial, tak ako sa vyjadril primator a poslanci zdruzenia ktore ho v poslednych volbach nominovalo, fb a ine internetove aplikacie a portaly nie su pre nich partnerom, ani sposobom komunikacie s obcanmi. staci si iba pozriet statistiky otvorenych a uzavretych podnetov. ved je to cista katastrofa. nezostava nam ine, iba verit ze 28.10 sa to zmeni
29. august 2022

Anonym

Marián, voľby do orgánov samosprávy obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov (tzn. komunálne voľby) sa uskutočnia v So 29. 10. 2022 a pokiaľ ide o očakávania, s nimi by som bola opatrná a držala sa radšej pri zemi.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2022/209/20220610

Zaspomínajme si spoločne na "transparentné" obsadzovanie niektorých funkcií vedúcich pracovníkov mesta Stupava:
1. Prednosta MsÚ: Krátko pred odchodom prednostky pani Ing. Vašinovej v Dec 2020 sa na úrade objavila FO, ktorej meno sa spájalo s kauzou Konzultant (NAKA) - tá tu zotrvala do konca marca 2021. Následne bola funkcia obsadená až v lete 2021. Zachytili ste na webe mesta informáciu o voľnom pracovnom mieste alebo mená uchádzačov, spomedzi ktorých si primátor volil a napokon aj vymenoval súčasnú prednostku?
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/552/20220330#paragraf-6
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/369/20220701#paragraf-17

2. Funkcia vedúcej EO bola v júli 2021 obsadená FO, ktorá v r. 2009 až 2015 bola HK mesta. Z dovtedajšej dlhoročnej vedúcej tohto oddelenia sa stala radová pracovníčka. Zachytili ste na webe mesta informáciu o voľnom pracovnom mieste? Prečo mesto nevyhlasuje výberové konania na pozície vedúcich oddelení? Kto je autorom pracovného poriadku úradu?
https://www.stupava.sk/e_download.php?file=data/uredni_deska/obsah4389_3.pdf&
original=Pracovny_poriadok_062020.pdf

3. Funkcie vedúcich dvoch oddelení (územný rozvoj, právne) boli obsadzované súčasne na jar 2020. Noví pracovníci boli predstavení na rokovaní MsZ 28/05/20. Zachytili ste na webe mesta informáciu o voľných pracovných miestach? Bolo vyhlásené výberové konanie? Aká minulosť z predošlých zamestnaní sa spája s týmito ľuďmi? Hospodári sa s majetkom mesta Stupava rovnakým spôsobom ako pred cca 10 - 15 rokmi v BA-Dúbravke? Je predaj obecného bytu pracovníkovi úradu za zlomok trhovej hodnoty skutočne konaním vo verejnom záujme, t. j. v záujme daňových poplatníkov? (viď uznesenie MiZ BA-Dúbravka č. 543/2010 zo 14. 9. 2010)
https://www.bratislavskenoviny.sk/samosprava/35405-dubravska-samosprava-
dokaze-predat-obecny-byt-aj-za-tyzden

http://2015.dubravka.sk/files/documents/2010/uznesenia/
uznesenie%2028-%20mz%202010_531-556.pdf

3. Zaujímavým bolo aj výberové konanie na pozíciu N MsP z prelomu r. 2009 - 2010. Meno jedného z uchádzačov sa spája s kauzou v rezorte MO SR (trestné konanie prebiehalo v rokoch 2007 až 2013, ak sa nemýlim, a napokon bolo zrušené):
https://www.mosr.sk/v-siedmich-autach-boli-zariadenia-na-upravu-poctu-najazdenych-kilometrov/

https://www.cas.sk/clanok/148507/vojenski-policajti-ktori-mali-kseftovat-s-naftou-
pojdu-pred-sud/
14. september 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, primátor mesta sa dosiaľ nevyjadril k mojej otázke spred takmer 2 mesiacov. Treba si to snáď vysvetliť tak, že tento verejný funkcionár platený z verejných prostriedkov nemá záujem o komunikáciu s verejnosťou, transparentnosť a budovanie dôveryhodnosti?
14. september 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
26. október 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, od zadania môjho podnetu uplynuli 3 mesiace a zdá sa, že je pod úroveň súčasného primátora (Novisedlák) komunikovať s občanmi, hoci je na svojej pozícii len vďaka nim a platený je z verejných prostriedkov. Žiadna odpoveď je však takisto odpoveď a jasný signál pre nás všetkých. Navrhujem preto zmeniť status tohto podnetu na "uzavretý". Ďakujem a prikladám link na video, kde sa predstavujú kandidáti uchádzajúci sa o post primátora / primátorky mesta Stupava v nadchádzajúcich komunálnych voľbách:

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania