Bočná-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Anonym 08. augusta 2022

Dobrý deň, v zmysle ust. § 15 ods. 1 zákona o odpadoch oznamujem nelegálne (čierne) skládky odpadu na pozemku s parc. č. 290/1 (LV č. 553). Vlastníkom tejto nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v územnom obvode mesta Stupava sú SR - Lesy Slovenskej republiky š. p. (IČO: 36 038 351). Pozemok nie je oplotený a je teda verejne prístupný. V súčasnosti sa na ňom nachádza o. i. komunálny odpad, drobný stavebný odpad aj stavebný odpad (pravdepodobne po odstraňovaní nejakej stavby).

Postup samosprávy:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2015/79/20220630#paragraf-15

10. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Informoval som o ňom kompetentného pracovníka. Po obdržaní jeho vyjadrenia Vás budem informovať,

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
12. august 2022

Anonym

Dobrý deň, pridávam ešte ortofoto, na ktorej pekne vidno jednotlivé objekty a priľahlé nehnuteľnosti. Súčasne poznamenávam, že povinnosť chrániť životné prostredie vyplýva mestu pri výkone samosprávy priamo zo zákona o obecnom zriadení (viď ust. § 4 ods. 3 písm. h)) a s tým súvisí o. i. aj pravidelná kontrola dodržiavania VZN č. 3/2011 o ochrane životného prostredia na území mesta Stupava.

V prípade, že mesto obdrží oznámenie o umiestnení odpadu na nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v jej územnom obvode, ktoré je v rozpore so zákonom o odpadoch, je povinné informovať o tom príslušný orgán štátnej správy odpadového hospodárstva najneskôr do 7 pracovných dní: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2015/79/20220630#paragraf-15.odsek-3

Pre info: právo žiť v čistom a zdravom životnom prostredí je podľa rezolúcie OSN z júla t. r. jedným zo základných ľudských práv: https://news.un.org/en/story/2022/07/1123482
29. august 2022

Anonym

@Dobrý deň, samospráva prijala oznámenie o nezákonne umiestnenom odpade na nehnuteľnosti nachádzajúcej sa v územnom obvode mesta Stupava 10. 8. 2022. Podľa ust. § 15 ods. 3 zákona o odpadoch mala o tom informovať orgán štátnej správy odpadového hospodárstva, pričom zákonom stanovená lehota uplynula 19. 8. 2022. Bolo by prosím možné kontaktovať v tejto veci OÚ Malacky, aby potvrdili príjem oznámenia a následne priebežne informovali verejnosť o podniknutých krokoch resp. prijatých opatreniach? Ďakujem a prikladám kontakt:
https://www.minv.sk/?okresne-urady-klientske-centra&urad=2&odbor=10&sekcia=kontakty

Nehnuteľnosti (pozemky), na ktorých sú nelegálne skládky, sa nachádzajú v zastavanom území, pár desiatok/stoviek metrov od najbližších rodinných domov (Vajanského, Železničná) a bytových domov (Bočná, Okružná). Táto lokalita je od MsÚ a MsP vzdialená cca 1 km.
31. august 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
24. október 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, od zadania môjho podnetu uplynulo 10 týždňov, avšak miestna samospráva ani orgán štátnej správy odpadového hospodárstva (Okresný úrad MA) dosiaľ neinformovali širokú verejnosť o podniknutých krokoch. Udialo sa medzičasom niečo? Kontaktovali majiteľa nehnuteľností nachádzajúcich sa v územnom obvode mesta Stupava? Ak áno, s akým výsledkom? Boli prijaté nejaké opatrenia, ktoré by viedli k vyriešeniu problému a zamedzili hromadeniu nelegálneho odpadu na verejne dostupných (neoplotených) pozemkoch nachádzajúcich sa v bezprostrednej vzdialenosti od rodinných domov a bytových domov?
24. október 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
06. január 2023

Anonym

@Admin: Dobrý deň, samospráva zatiaľ nezaujala stanovisko k môjmu podnetu, hoci od jeho zadania uplynulo už cca 5 mesiacov. Istým spôsobom to reflektuje postoj miestnych úradníkov k problémom tohto charakteru a k ochrane životného prostredia ako takého. Pri tejto príležitosti prikladám fotografiu čiernej skládky na pozemku s parc. č. 290/1. Tento sa nachádza v územnom obvode mesta Stupava, nie je oplotený a je verejne prístupný.
09. január 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
09. január 2023

Anonym

@Admin: Ďakujem a len krátko doplním: Ochrana ŽP je jednou z úloh obcí a miest pri výkone samosprávy, ktorá im vyplýva z ust. § 4 ods. 3 zákona o obecnom zriadení. Takisto je v ich moci vymáhať od FO a PO dodržiavanie svojich vlastných VZN. Komunikáciu s príslušnými úradmi by mali viesť výlučne poverení zamestnanci mesta, do kompetencie ktorých predmetná agenda patrí. Nemali by ste ich suplovať vy - dobrovoľníci participujúci na projekte OPS a ani my - radoví občania. Čierna skládka na fotografiách sa nachádza v zastavanom území cca 15 minút pešo od MsÚ, denne tadiaľ prechádza množstvo obyvateľov rôznych vekových skupín. V prípade, že sa problémami tohto charakteru nikto z kompetentných zaoberať nechce a súčasný stav v danej lokalite je pre spoločnosť vyhovujúci, navrhujem zmeniť status (aj) tohto podnetu na "uzavretý". Ďakujem za spoluprácu.
09. január 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet nespĺňa podmienky pre takúto zmenu statusu, počkáme preto na vyjadrenie samosprávy.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania