Hlavná-webová stránka mesta-chýbajúce informácie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Anonym 31. augusta 2022

Dobrý deň, na webovom sídle mesta je zverejnený harmonogram zasadnutí MsZ a MsR na r. 2022, o termínoch rokovaní komisií sa však verejnosť dozvedá až ex-post. Otázky na vedenie mesta:

1. Prečo mesto Stupava (povinná osoba) nezverejňuje termíny zasadnutí komisií a návrhy programov rokovaní (ust. § 5 zákona o slobode informácií), pozvánky na rokovania a návrhy materiálov min. 2 dni vopred (čl. 2 ods. 3 Zásad zverejňovania informácií o činnosti orgánov mesta Stupava)?

2. Ako si môžu občania uplatniť svoje ústavné právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo, ak nemajú vedomosť o dátume, čase a mieste konania zasadnutí týchto poradných, iniciatívnych a kontrolných orgánov MsZ?

3. Kto a kedy odsúhlasil odporúčané termíny zasadnutí komisií, o ktoré bola tab. zo 14. 12. 2021 rozšírená?

01. september 2022

Anonym

Na porovnanie: S účasťou koľkých návštevníkov počíta kultúrna inštitúcia (napr. Slovenské národné divadlo alebo Slovenská filharmónia), ak verejnosti oznámi, že ňou pripravené akcie prebehnú v septembri v 36. a 38. týždni aktuálneho kalendárneho roka, avšak ďalej nekonkretizuje ich obsah (program) a neuvedie ani dátum, čas a miesto konania? Je takýto časový údaj postačujúci pre potenciálnych záujemcov? Budú sa môcť zúčastniť na týchto verejných podujatiach?
05. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Musím zistiť, kto a akým procesom pripravuje podklady pre tieto zverejňovania.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
06. september 2022

Anonym

Dobrý deň, pre uľahčenie práce s dohľadávaním prikladám screenshot materiálu, ktorý bol predložený na decembrové rokovanie MsZ. Jeho súčasťou je návrh zasadnutí MsZ a MsR na tento kalendárny rok a odsúhlasený bol uznesením MsZ č. 213/2021 zo 14. 12. 2021. O termínoch rokovaní komisií MsZ nie je v materiáli ani zmienka, t. j. neboli predmetom hlasovania (schvaľovania) poslancov. Za zverejňovanie informácií tohto charakteru na webovom sídle mesta je veľmi pravdepodobne zodpovedné oddelenie všeobecnej a vnútornej správy MsÚ.
06. september 2022

Marian

p.Kubicka, ulahcim vam pracu. ten kalendar - rozpis predklada p.Baxa. podla jeho davnejsieho vyjadrenia, je ale tento rozpis iba informacny a odporucaci a akonsi spravia komisie, tak bude. a nie, mesto nema zaujem zverejnovat informacie kedy a kde sa kona zasadnutie komisie a ani nebude nahanat samotne komisie ohladne vcasneho zverejnovania zapisnic
21. september 2022

Anonym

Dobrý deň, čakajúc na vyjadrenie samosprávy doplním ukážku z praxe:
22. 9. 2021 boli na webovom sídle mesta Stupava namiesto termínov rokovaní komisií MsZ na aktuálny kalendárny rok zverejnené termíny z r. 2019 (komisia finančná) a r. 2020 (komisia majetková a legislatívno-právna) - viď priložené screenshots. Plní si tento orgán verejnej moci svoju ústavnú povinnosť (čl. 26 ods. 5) primeraným spôsobom poskytovať informácie o svojej činnosti? A zabezpečuje včasnú a komplexnú informovanosť občianskej verejnosti o zasadnutiach všetkých samosprávnych orgánov mesta?
29. september 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, od zadania tohto podnetu uplynie čoskoro mesiac, avšak stanovisko samosprávy chýba. Podotýkam, že rokovania komisií MsZ sú verejné rovnako ako rokovania MsZ (ak nie je v odôvodnených prípadoch rozhodnuté inak). Mesto Stupava však nezverejňuje na svojom webovom sídle termíny zasadnutí komisií, pozvánky na rokovania komisií a ani návrhy materiálov predkladaných na rokovania komisií. Z niektorých zasadnutí komisií MsZ navyše neboli vyhotovené ani zápisnice (napr. pri rozhodovaní o návrhoch na prideľovanie dotácií z rozpočtu mesta), čo je mimochodom v príkrom rozpore s čl. VI ods. 3 štatútu komisií. Komu vyhovuje súčasný stav resp. kto z neho profituje?

Prečo tento orgán verejnej moci nerešpektuje § 5 zákona o slobodnom prístupe k informáciám a nedodržiava svoj vlastný interný predpis Zásady zverejňovania informácií o činnosti orgánov mesta Stupava, ktorý bol schválený v predošlom volebnom období, t. j. v čase, keď bol súčasný primátor mesta (Novisedlák) poslancom MsZ v Stupave?

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2000/211/20220801#paragraf-5

https://www.stupava.sk/e_download.php?
file=data/editor/172sk_1.pdf&original=%C5%A0tat%C3%BAt%20komisi%C3%AD
%20uplne%20znenie%20v%20zneni%20dodatku%201%20a%202%20final%20re
v%2020190227.pdf

https://www.stupava.sk/e_download.php?
file=data/uredni_deska/obsah3624_10.pdf&original=Zasady_zverejnovania_informac
ii_o_cinnosti_organov_mesta_Stupava_01-03-2016.pdf
29. september 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
14. október 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, od zadania môjho podnetu uplynulo 6 týždňov, avšak samospráva dosiaľ nezverejnila svoje stanovisko. Aký má na to dôvod, ak vždy postupuje výhradne v súlade so slovenským právnym poriadkom a dodržiava svoje vlastné interné predpisy?

Doplním, že autorom materiálu na rokovanie MsZ je pán Ing. Pavol Baxa - vedúci oddelenia všeobecnej a vnútornej správy MsÚ v Stupave, ktorý bol na tejto pozícii oficiálne predstavený 14. decembra 2017. Tento má bohaté skúsenosti z komunálnej politiky, keďže v minulosti pracoval o. i. ako poslanec MsZ hl. m. SR Bratislavy (2006 - 2010), poslanec MiZ Bratislava - Staré Mesto (2010 - 2014), prednosta MiÚ Bratislava - Lamač (2013) a v r. 2015 neúspešne kandidoval na pozíciu hlavného kontrolóra mestskej časti Bratislava - Nové Mesto.
16. október 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
10. november 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, samospráva dosiaľ nezodpovedala moje exaktne položené otázky, hoci od zadania podnetu uplynulo 10 týždňov. Je podľa Vášho názoru v poriadku, ak mesto nezverejňuje termíny zasadnutí komisií MsZ (sú verejné), pozvánky na ich rokovania a ani návrhy predkladaných materiálov? Je v poriadku, ak mesto koná v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi a internými Zásadmi zverejňovania informácií o činnosti orgánov mesta Stupava, ktoré boli vypracované v r. 2015 v spolupráci s Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) a vo finále schválené poslancami MsZ? Postupuje takýmto spôsobom otvorená a transparentná samospráva, ktorej záleží na včasnej a komplexnej informovanosti občanov s cieľom vytvoriť podmienky pre efektívnu verejnú kontrolu?
11. november 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania