Hlavná-webová stránka mesta-chýbajúce informácie

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Uzavretý
meno
Anonym 03. októbra 2022

Dobrý deň, komisia na ochranu verejného záujmu je jedným z poradných, iniciatívnych a kontrolných orgánov MsZ v Stupave. V ktorej časti webového sídla informuje prosím mesto Stupava verejnosť o činnosti tejto komisie v uplynulých dvoch volebných obdobiach, t. j. od roku 2014 do súčasnosti? Kde sú zverejnené zápisnice z jej rokovaní?

07. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. V tejto veci sa musíte obrátiť priamo na predsedu danej komisie Ing. Ľubomíra Bugalu. Prikladám na neho kontakt: [email protected]

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
07. október 2022

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Predseda komisie, pán poslanec Ing. Ľubomír Bugala, [email protected]
07. október 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iný subjekt
07. október 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, so zmenou zodpovednosti nesúhlasím. Povinnosť informovať verejnosť o svojej činnosti vyplýva mestu Stupava (orgánu verejnej moci) priamo z čl. 26 ods. 5 Ústavy SR a na tento účel slúži primárne webové sídlo mesta. Mesto Stupava premietlo túto povinnosť do svojho interného normatívneho dokumentu Zásady zverejňovania informácií o činnosti orgánov mesta Stupava, ktorý bol schválený v r. 2015 (tzn. v čase, keď bol súčasný primátor mesta poslancom MsZ):
https://www.stupava.sk/e_download.php?file=data/uredni_deska/obsah3624_10.pdf&original=Zasady_zverejnovania_informacii_
o_cinnosti_organov_mesta_Stupava_01-03-2016.pdf

Pán Bugala je v súčasnosti poslancom mestského zastupiteľstva (to je orgánom mesta v zmysle ust. § 10 ods. 1 zákona o obecnom zriadení) a predsedom komisie. Zápisnice z rokovaní vyhotovuje v zmysle štatútu komisií tajomník komisie - tým je v súčasnosti pán Ing. Pavol Baxa, vedúci oddelenia všeobecnej a vnútornej správy MsÚ, ktoré je spoluzodpovedné za zverejňovanie informácií na webovom sídle mesta. Odkazovať preto občanov na jednotlivých poslancov je úplne scestné. Pre zaujímavosť: Dlhoročným členom tejto komisie je pán MVDr. Robert Kazarka - zástupca primátora.

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1992/460/20210101
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/369/20220701#paragraf-10

https://www.stupava.sk/e_download.php?file=data/editor/172sk_1.pdf&original=%C5%A0tat%C3%BAt%20komisi
%C3%AD%20uplne%20znenie%20v%20zneni%20dodatku%201%20a%
202%20final%20rev%2020190227.pdf
11. október 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
19. október 2022

Anonym

VOĽBA HLAVNĚHO KONTROLÓRA mesta Stupava
V septembri 2015 participoval na voľbe HK aj poslanec MsZ Anton Hrica, ktorý bol v predošlom volebnom období 2014 - 2018 členom komisie na ochranu verejného záujmu, bezpečnosti a civilnej ochrany. Stalo sa tak napriek tomu, že jednou z kandidátok a neskoršou víťazkou bola jeho blízka príbuzná (dcéra) - tá pozíciu HK mesta Stupava zastáva dodnes. V zápisnici z rokovania MsZ (17/09/15) sa však nenachádza zmienka o tom, že by si pán poslanec splnil oznamovaciu povinnosť vyplývajúcu z čl. 6 zákona č. 357/2004 Z. z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.
https://www.zastupitelstvo.sk/Stupava-MsZ.html?aid=3681
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2004/357/20200101

Je v súlade s morálno-etickými princípmi a v záujme verejnosti, aby vo voľbe hlavného kontrolóra mesta hlasoval poslanec MsZ, ktorý je v blízkom príbuzenskom vzťahu s jedným z kandidátov na túto pozíciu a ktorý má kontrolovať jeho činnosť? Nemal by sa v takom prípade zdržať hlasovania? Prečo mesto Stupava nemá dosiaľ vypracovaný etický kódex volených predstaviteľov, ktorý by stanovoval jasné pravidlá a bol rešpektovaný tými, ktorí svoj mandát vykonávajú v mene občanov?

https://www.stupava.sk/samosprava/hlavny-kontrolor/2022/
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/369/20220701#paragraf-18f
19. október 2022

Anonym

OBSADZOVANIE MIEST VEDÚCICH ZAMESTNANCOV mesta Stupava

Na rokovaní MsZ 28. mája 2020 boli poslancom predstavení dvaja noví vedúci zamestnanci MsÚ v Stupave. Jedným z nich je vedúca oddelenia majetkovo-právneho, ktorá v minulosti pracovala ako vedúca referátu správy bytov a nebytových priestorov na Miestnom úrade Bratislava - Dúbravka a ktorej meno sa spája s nezvyčajnými okolnosťami súvisiacimi s prideľovaním obecných bytov. V septembri 2010 jej bolo odsúhlasené pridelenie 2-izbového obecného bytu na Galbavého ul. v Dúbravke (uznesenie MiZ č. 543/2010 zo 14. 9. 2010), ktorý následne vo februári 2011 odkúpila do osobného vlastníctva (viď zverejnená zmluva). Nehnuteľnosť, ktorej trhová hodnota sa v tom čase pohybovala okolo 65 - 70 tis. Eur, získala za sumu nižšiu než 600 Eur. Pre zaujímavosť: v Sept 2010 mala rovnaké TP ako v r. 2014, keď bola neúspešnou kandidátkou na poslanca MiZ Bratislava - Devínska Nová Ves. Z verejne dostupných informácií navyše vyplýva, že bydlisko si na rovnakej adrese uvádzali aj ďalší úradníci v snahe získať obecný byt za mimoriadne výhodných podmienok. Možno takéto konanie označiť ako konanie vo verejnom záujme, t. j. v záujme daňových poplatníkov, ktorí si na kúpu nehnuteľnosti obvykle berú dlhoročný hypotekárny úver?

Malo vedenie mesta Stupava (primátor, prednosta MsÚ) resp. predseda a členovia komisie na ochranu verejného záujmu vedomosť o minulosti pracovníčky, ktorej oddelenie o. i. vykonáva dohľad nad bytovým fondom a budovami vo vlastníctve mesta Stupava (viď organizačný poriadok platný od 1. 6. 2020)? Prečo súčasný primátor mesta Stupava nevyhlásil riadne výberové konanie na obe pracovné pozície, hoci takouto právomocou disponuje?

Link na článok v Bratislavských novinách z 29. 5. 2014 (strana 2):
https://e2fs.banoviny.sk/docs/noviny_pdf/BN_201411.pdf
25. október 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, zodpovedným subjektom je mesto Stupava, ktorému povinnosť informovať verejnosť (tzn. nielen obyvateľov mesta) o svojej činnosti vyplýva z Ústavy SR, zo všeobecne záväzných právnych predpisov a takisto z interných normatívnych právnych dokumentov. Túto povinnosť si však mesto riadne neplní a ako hovorí stará ľudová múdrosť: ryba smrdí od hlavy.

Verejnosti nie je známe, čím sa táto komisia posledných 10 r. zaoberala, čo riešila a v akých termínoch zasadala. Termíny rokovaní ani pozvánky na rokovania totiž neboli zverejnené na webovom sídle mesta, na čo som upozornila v podnete ID 148055 z 31. 8. 2022 (samospráva k nemu dosiaľ nezaujala stanovisko). Pred rokom som v tejto veci oslovila aj spomínaného poslanca Bugalu, avšak odpovedať zatiaľ "nestihol". Pracovnú emailovú adresu má síce zriadenú, chýba však záujem o otvorenú komunikáciu s občanmi. Zrejme zabudol, že svoj mandát vykonáva vďaka tým, ktorí mu v predošlých komunálnych voľbách (2018) odovzdali svoj hlas. Nie je najvyšší čas na zmenu?
26. október 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný subjektu, ktorý samospráva označila ako zodpovedný.

S pozdravom,

Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
26. október 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, informačnú povinnosť má mesto ako orgán verejnej moci. Zmenu zodpovednosti ste vykonali na základe vyjadrenia pána Kubičku, ten však nie je pracovníkom samosprávy, ale radovým občanom mesta Stupava a štatutárnym orgánom občianskeho združenia, ktorý sprostredkováva komunikáciu medzi občanmi a samosprávou - tomu potom zodpovedá aj rýchlosť odozvy a kvalitatívna úroveň komunikácie.
https://zmluvy.egov.sk/data/MediaLibrary/266/266042/KUBI_2022_Zml_1664_
Zverejnen%C3%A1.pdf
30. október 2022

Anonym

@Admin: Prikladám screenshot s výsledkami včerajších volieb v Stupave - pán Bugala sa v ňom nenachádza (nezískal mandát od občanov). K danej veci by sa určite vedel vyjadriť dlhoročný poslanec MsZ a zástupca primátora, člen komisie na ochranu verejného záujmu a odborník v oblasti veterinárnej medicíny pán MVDr. Robert Kazarka:
https://www.stupava.sk/samosprava/poslanci-1/
https://www.stupava.sk/samosprava/komisie-1/komisia-na-ochranu-verejneho-zaujmu/
31. október 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň p. Darina,

samospráva označila ako zodpovedný subjekt za riešenie Ing. Ľubomíra Bugalu, podnet mu bol opätovne preposlaný.

Pokiaľ nebude ani po ďalšom preposlaní reakcia zo strany subjektu, ktorý samospráva označila ako zodpovedný, požiadame o pomoc s kontaktovaním priamo samosprávu.

Ďakujeme za pochopenie.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
31. október 2022

Anonym

V snahe prispieť k zvýšeniu právneho povedomia našich spoluobčanov pripájam link na príručku Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) s názvom "Zákon o ochrane verejného záujmu v samospráve":
https://zomos.sk/wp-content/uploads/publikacie/zomos_brozura_357_web.pdf
03. november 2022

Anonym

Začiatkom októbra t. r. zverejnila spoločnosť Transparency International Slovensko (TIS) rebríček Otvorená samospráva 2022, do ktorého je zahrnutých 100 najväčších miest a 8 žúp. Čím vyššie je mesto v rebríčku umiestnené, tým podľa TIS samospráva vytvára menší priestor pre korupciu a netransparentnosť. Mesto Stupava sa v ňom umiestnilo na 65. pozícii, pričom v oblasti Etika a konflikt záujmov dosiahlo 0 % (rovnako ako v oblasti Dotácie a granty). Nehovorí tento výsledok jasne sám za seba?
https://samosprava.transparency.sk/profile/M081/2018
https://samosprava.transparency.sk/about/mesta
https://samosprava.transparency.sk/recommendations/cities
10. november 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, podľa čl. VI ods. 3 štatútu komisií MsZ v Stupave (screenshot v podnete) sa z rokovaní vyhotovujú písomné záznamy (zápisnice) a to v lehote najneskôr do 3 pracovných dní. Touto úlohou je poverený tajomník komisie - ním je už niekoľko rokov pán Ing. Pavol Baxa, vedúci oddelenia všeobecnej a vnútornej správy MsÚ v Stupave. Lehoty na zverejňovanie týchto dokumentov sú stanovené v internom predpise Zásady zverejňovania informácií o činnosti orgánov mesta Stupava, ktorý bol vypracovaný v r. 2015 v spolupráci s Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) - ten však kompetentní nedodržiavajú. Mesto Stupava navyše nezverejňuje na svojom webovom sídle ani termíny zasadnutí komisií MsZ, hoci tie sú verejné (rovnako ako rokovania MsZ). Detailnejšie tu:
https://www.odkazprestarostu.sk/stupava/podnety/148055/hlavna-webova-stranka-
mesta-chybajuce-informacie
11. november 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve s prosbou opätovné preverenie zodpovedného subjektu.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
24. november 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, takto prosím vyzerá komunikácia samosprávy s občanmi v mestečku Stupava. Vyššie spomínaná komisia existuje síce na papieri, avšak akú činnosť vykonávali jej predsedovia a členovia v uplynulých dvoch volebných obdobiach v skutočnosti, o tom nemá verejnosť ani najmenšie tušenie. Vďaka za rešpektovanie ústavy, infozákona a takisto vlastných interných normatívnych právnych dokumentov...

#Stupava_nahlas, #SOM_Slovensko, #Stupava_transparentne, #Otvorena_samosprava
30. november 2022

Anonym

Záležitosť s identifikáciou zodpovedného subjektu a neochota samosprávy zodpovedať úvodnú otázku v podnete pripomína istým spôsobom hru "Čierny Peter". Fungovanie komisií a povinnosť vyhotoviť zápisnice z ich rokovaní tajomníkom (= pracovníkom MsÚ) sú zachytené v interných predpisoch (rokovací poriadok MsZ, štatút komisií MsZ). Keď však príde na lámanie chleba, nenájde sa žiadny "kompetentný pracovník", ktorý by občanom vysvetlil, prečo samospráva nezverejňuje zápisnice z rokovaní vyššie spomínanej komisie. Žiadne rokovania sa neuskutočnili? Alebo neboli vyhotovené žiadne zápisnice? Akú činnosť vlastne vykonávala komisia na ochranu verejného záujmu uplynulých 8 rokov?
09. január 2023

Anonym

@Admin: Dobrý deň, zápisnice z rokovaní vyššie spomenutej komisie MsZ v uplynulých dvoch volebných obdobiach dosiaľ neboli zverejnené na webovom sídle mesta (tajomník komisie je súčasne zapisovateľom a vyberá sa z radov pracovníkov MsÚ), čím si mesto nesplnilo svoju informačnú povinnosť voči občanom. Navrhujem zmeniť status podnetu na "uzavretý". Ďakujem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania