Hlavná-webová stránka mesta-nesprávne informácie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Anonym 28. októbra 2022

Dobrý deň, 24. 3. 2021 nadobudla platnosť zmluva č. 40/2021 o poskytnutí dotácie z rozpočtu mesta Stupava občianskemu združeniu FKM Stupava (IČO: 50369849). Za prijímateľa dotácie je ako štatutárny orgán uvedená fyzická osoba, ktorá ním v čase podpisu zmluvy nebola (viď zápis v registri mimovládnych neziskových organizácií).

1. Na akom právnom základe podpisovala zmluvu FO, ktorá nebola štatutárnym orgánom zmluvnej strany? Bola oprávnená konať v mene príjemcu dotácie (právnickej osoby) v zmysle Obchodného zákonníka?

2. Prečo mesto Stupava nedodržiava ust. § 5a ods. 9 zákona o slobodnom prístupe k informáciám a ním uzatvárané zmluvy nezverejňuje bezodkladne po ich uzavretí a spôsobom, ktorý definuje tento všeobecne záväzný právny predpis (t. j. na svojom webovom sídle)?

30. október 2022

Andrej

Dakujeme pani Darina. Vasim podnetom sa budeme zaoberat, asi Vam nic neodpiseme alebo odpiseme, ze za to je zodpovedny Karol Mrkvicka. Snad si nemyslite, ze tento portal ma nieco riesit 😁😁😁
30. október 2022

Anonym

Dobrý deň, pán Andrej. Úprimne ma teší, že všímavých občanov sledujúcich dianie okolo seba je medzi nami viac :-) Kvalitatívna úroveň komunikácie samosprávy s občanmi (nielen na tomto portáli) je skutočne na zamyslenie a to z viacerých dôvodov. Treba ich explicitne uviesť? Obaja vieme, kto a akým spôsobom vybavuje podnety na tomto portáli a aké stanoviská (ne)kompetentných pracovníkov sú tu zverejňované. Očakávate zlepšenie po včerajších komunálnych voľbách? Poznáte historické pozadie obsadzovania pozícií vedúcich zamestnancov mesta, ich pracovné skúsenosti z minulosti či ich personálne prepojenia? Koľkí z nich žijú v Stupave a poznajú detailne miestne pomery?

V súvislosti s dotáciami poskytovanými z rozpočtu mesta Stupava stojí za pozornosť o. i. aj skutočnosť, že tieto verejné prostriedky sa prideľujú podľa (verejnosti) NEznámych kritérií a rozhoduje sa o nich na neverejných zasadnutiach, z ktorých sa navyše nevyhotovujú žiadne zápisnice. Nikomu táto (ne)transparentnosť neprekáža?

Témy, ktoré by Vás mohli zaujímať:
- nezverejňovanie termínov rokovaní komisií MsZ, pozvánok ani návrhov materiálov ---> podnet ID 148055
- zápisnica komisie MsZ zverejnená úmyselne s nepravdivým dátumom ---> podnet ID 147543
- neinformovanie verejnosti o činnosti komisie na ochranu verejného záujmu za celé obdobie od jej vzniku ---> podnet ID 150302
- návrh VZN o otváracích hodinách z r. 2020 dosiaľ nepredložený na rokovanie MsZ + nezverejnené vyhodnotenie pripomienok + neinformovanie verejnosti o ďalších krokoch s konkrétnym časovým plánom ---> podnet ID 144896
- zámer revitalizácie ihriska (verejného priestoru) na Budovateľskej bez predošlej komunikácie s občanmi a ich participácie na spolurozhodovaní + zverejnenie urbanistickej štúdie na pripomienkovanie tesne pred vianočnými sviatkami v r. 2020 v čase celoštátneho lockdownu (zjavne s cieľom vyzbierať čo najväčšie množstvo pripomienok od verejnosti) ---> podnet ID 150488
30. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Informoval som o ňom kompetentného pracovníka a požiadal o vyjadrenie. Po jeho obdržaní Vás budem informovať.

Informácia pre uživateľa pod anonymným názvom "Andrej":
O každom podnete je informovaný príslušný kompetentný pracovník MsÚ Stupava a požiadaný o vyjadrenie, prípadne o ďalšie informácie (postup, riešenie, možnosti). Pokiaľ jeho vyjadrenie neobdržím, ani po urgencii, ja v tom nemôžem nič viac urobiť. Jedine, že by som si odpoveď vymyslel a to sa z mojej strany nestane.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
31. október 2022

Marian

ale mozete. otazne je ci chcete. nerozumiem ci mate nejaky interny pokyn alebo ma zaklade coho, ale ak si zamestnenec nesplni "reakcnu povinnost", pripadne priamo s prvym mailom ktory mu posielate, kedze sa portal ktory za odplatu spravujte vola "odkaz pre starostu", je taky problem preposlat to aj starostovi pripadne prednostke ? aby aj oni ( ak o tom doteraz nevedia ) vedeli, ako "pracuju" zamestnanci MU.
31. október 2022

Anonym

@Pán Kubička: Dobrý deň, príspevok pána Andreja odzrkadľuje osobnú skúsenosť mnohých aktívnych a všímavých obyvateľov mesta, ktorí majú záujem o veci verejné. V právnom a demokratickom štáte je to celkom legitímna vec a netreba sa nad tým pohoršovať. Sloboda prejavu, právo na informácie ako aj právo vyjadrovať svoje názory patria medzi základné politické práva zakotvené v Ústave SR (viď čl. 26 ods. 1 a 2):
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1992/460/20210101

Pán Andrej svojím krátkym komentárom vyjadril názor založený na osobnej skúsenosti, nikoho ním neurazil ani nedehonestoval. Navrhujem preto zamerať svoju pozornosť výlučne na obsah jeho slov, nie identifikáciu jeho osoby (krstné meno je podľa môjho názoru plne postačujúce - na porovnanie si pozrite stránky iných samospráv zapojených do projektu OPS či komunikáciu na sociálnych sieťach, vrátane oficiálnej stránky mesta Stupava na FB). Dodržiavajme prosím spoločne ochranu osobných údajov fyzických osôb a rešpektujme ochranu ich súkromia. Súčasne sa spolu zamyslime nad tým, či komunikácia medzi oboma stranami prebieha skutočne tak akoby mala (čas reakcie, kvalitatívna úroveň odpovedí) a či by predsa len nebolo možné resp. žiaduce prijať opatrenia, ktoré by prispeli k zlepšeniu dialógu a k zvýšeniu informovanosti občanov. Veci verejné sa predsa týkajú nás všetkých.

@Marian: Žiadny problém nie je čierno-biely. Kompetencie pána Kubičku sú značne limitované - nie je pracovníkom samosprávy, ani vedúcim zamestnancom mesta. Osobne si neviem predstaviť, akým spôsobom by mal zo svojej pozície primäť úradníkov, aby reagovali včas a navyše zmysluplne. Ako však hovorí stará ľudová múdrosť: ryba smrdí od hlavy. Mestský úrad vedie a jeho prácu organizuje prednosta úradu, ktorý za svoju činnosť zodpovedá primátorovi (ust. § 17 zákona o obecnom zriadení). Nateraz vynechám personálne zmeny na pozícii prednostu úradu od konca r. 2020, "transparentný" výber a vymenovanie súčasnej vedúcej pracovníčky, ktorá nežije v Stupave. Namiesto toho položím dve základné otázky: Má vedenie mesta Stupava záujem o vytvorenie otvorenej a transparentnej samosprávy a budovanie svojej dôveryhodnosti? Informuje mesto Stupava (orgán verejnej moci) občanov o svojej činnosti v súlade s Ústavou SR, všeobecne záväznými právnymi predpismi a internými normatívnymi dokumentmi?
31. október 2022

Marian

darina....plne suhlasim. ano, prioritne je za tento stav zodpovedne vedenie mesta, ktore ho ci uz vedome alebo nevedome prehliada ( alebo mu vyhovuje ), a ano, ak nema spravca nalinajkovane postupy reakcii, moze vyuzit aj ine sposoby. ale naivne uvidime ci sa nieco zmeni, aj ked tomu nik neveri, lebo jednoduche kroky nie je vola riesit
18. november 2022

Anonym

Pridávam screenshot poslednej strany dokumentu a doplním, že FO označená v zmluve ako štatutárny orgán (hoci ním v danom čase nebola) uspela v tohtoročných komunálnych voľbách a
v nadchádzajúcom volebnom období 2022 - 2026 bude poslancom MsZ v Stupave. Je členom rovnakej politickej strany ako staronový primátor mesta Stupava.
09. január 2023

Anonym

@Admin: Dobrý deň, samospráva sa zatiaľ nevyjadrila k otázkam spred vyše 2 mesiacov. Tieto sa týkajú právneho dokumentu o poskytnutí dotácie z rozpočtu mesta na r. 2021 (chybná identifikácia štatutárneho orgánu príjemcu verejných prostriedkov) a zverejňovania povinne zverejňovaných zmlúv ako takých.
09. január 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania