Hlavná-webová stránka mesta-nesprávne informácie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Vyriešený
meno
Anonym 15. novembra 2022

Dobrý deň, jedným z príjemcov dotácií z rozpočtu mesta Stupava na r. 2019 až 2022 bolo o. z. tanečná skupina DEVIL´S (IČO: 42418691). Vzniklo pred r. 2019, v registri MNO však dosiaľ nemá zapísané údaje o štatutárnom orgáne alebo členoch štatutárneho orgánu.

1. Na akom právnom základe boli opakovane poskytnuté verejné prostriedky PO, ktorá si nesplnila oznamovaciu povinnosť vyplývajúcu z ust. § 20a zákona o združovaní občanov?
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/83/20201001
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2018/346/20210101

2. Na akom právnom základe konala v mene príjemcu dotácie FO uvedená v uzatvorených zmluvách?
3. Prečo mesto Stupava zverejňuje povinne zverejňované zmluvy v rozpore s ust. § 5a zákona o slobodnom prístupe k informáciám?

18. november 2022

Anonym

Doplňujúca informácia pre verejnosť: Podľa ust. § 6 ods. 1 zákona o registri mimovládnych neziskových organizácií (účinnosť nadobudol 1. 1. 2019) subjekt verejnej správy NESMIE poskytnúť verejné prostriedky zapisovanej osobe, ktorá nemá v registri uvedené údaje v rozsahu podľa ust. § 3 ods. 1 písm. a), b), c) a f).
https://www.slovensko.sk/sk/elektronicka-schranka/_oznamovacie-povinnosti-vyplyva
30. november 2022

Anonym

@Admin: Dobrý deň, so zmenou statusu tohto podnetu na "Neriešený" nesúhlasím. V danom prípade ide o opakované poskytnutie verejných prostriedkov právnickej osobe, ktorá nemôže prijímať dotácie, granty, ani podiel zaplatenej dane (tzv. 2 %), pretože si nesplnila svoju oznamovaciu povinnosť voči Ministerstvu vnútra SR a nenahlásila mu údaje o štatutárnom orgáne alebo členoch štatutárneho orgánu (tie sa zapisujú do registra mimovládnych neziskových organizácií). Je preto nanajvýš žiaduce, aby sa k tomu samospráva vyjadrila.
Pozn.: Dosiaľ chýba potvrdenie o tom, že bol podnet postúpený kompetentným pracovníkom.

V uzatvorených zmluvách figuruje za prijímateľa dotácie FO, ktorá nie je zapísaná v registri MNO ako štatutárny orgán. V mene PO však môže konať len štatutárny orgán alebo zástupca:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1991/513/20220717#paragraf-13

Zverejňovanie povinne zverejňovaných zmlúv povinnými osobami upravuje infozákon:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2000/211/20220801#paragraf-5a.odsek-9

V súčasnosti sa v databáze pri meste Stupava nachádza 439 podnetov so statusom "v riešení", pričom najstaršie príspevky sú z r. 2015. Status tohto podnetu ste zmenili po 2 týždňoch. Selektívne uplatňovanie vlastných pravidiel neprispieva podľa môjho názoru k transparentnosti. Nemalo by sa o veciach verejných komunikovať otvorene?
30. november 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň Darina,

status "neriešený" je podnetom priradený automaticky, pokiaľ sa samospráva/zodpovedný subjekt k podnetu do 14 dní nevyjadrí.

Podnet bol samospráve opätovne preposlaný.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
30. november 2022

Anonym

@Admin: Ďakujem za vysvetlenie. Komunikáciu medzi občanmi a samosprávou zabezpečuje pán Peter Kubička (obyvateľ mesta Stupava) z občianskeho združenia KUBI. V danom prípade som nezachytila zmienku o tom, že by môj podnet postúpil na riešenie kompetentnému pracovníkovi MsÚ. Nestihol to za dva týždne? Alebo nie je poskytovanie verejných prostriedkov témou, ku ktorej by sa samospráva chcela vyjadriť?
https://zmluvy.egov.sk/data/MediaLibrary/266/266042/KUBI_2022_Zml_1664_
Zverejnen%C3%A1.pdf

Na portáli OPS je pri meste Stupava zadaných množstvo podnetov, ku ktorým sa samospráva nevyjadrila ani po jednom či viac rokoch. Zostali na úrovni úvodného vyjadrenia pána Kubičku o tom, že ich postúpil pracovníkom MsÚ a keď získa ich odpoveď, zverejní ju - to sa však v mnohých prípadoch nestalo. Napriek tomu zostal status týchto podnetov "v riešení".
12. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Informoval som o ňom kompetentného pracovníka MsÚ Stupava.

Čo sa týka ďalších vecí, ktoré uvádzate. V aplikácii je množstvo podnetov (absolútna väčšina), ktoré sa nazbierali za predchádzajúcich vedení MsÚ Stupava a ku ktorým sa vtedajšia samospráva nevyjadrila. Množstvo vecí ani nejde spätne riešiť.

Ďalším problémom je, že sa cez podnety, ktoré ani v súčastnosti nejdú riesiť či už okamžite, ale ani v dlhšom časovom rámci, lebo táto aplikácia slúži skôr na upozorňovanie na akútne problémy a podnety, ktoré môže samospráva operatívne riešiť, častokrát zahlcujú pracovníci MsÚ, ktorý je personálne nastavený na určitú kapacitu. Najhoršia kombinácia je, keď podnety, na ktoré táto aplikácia ani nie je určená, podávajú občania, ktorí nemajú trvalý pobyt v Stupave a tak sa nepodieľajú na podielových daniach, z ktorých je financovaný chod mesta, jeho služieb a samozrejme aj MsÚ.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
21. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
obdržal som vyjadrenie kompetentného pracovníka z MsÚ Stupava:

"K bodu 1.
Mesto Stupava si vyžiada elektronicky výpis z registra právnických osôb pre každého žiadateľa o dotáciu z rozpočtu mesta Stupava prostredníctvom portálu „oversi.gov.sk“.
To sa týka aj spomínaného žiadateľa s výsledkom: Žiadosť o výpis z registra PO je spracovaná, stav overenia PLATNÝ.
Čo sa týka legitímnosti zápisu do registra PO, je potrebné sa obrátiť na MV SR, ktoré zápisy vyhotovuje a spravuje a zodpovedá za ich obsah.
Pre poskytovateľa dotácie je tento žiadateľ evidovaný v registri MV SR.
Preto nie je právny dôvod na neprijatie resp. zamietnutie takejto žiadosti.

K bodu 2.
V mene príjemcu konala napadnutá FO, pretože je jediný štatutárny orgán občianskeho združenia.

K bodu 3.
Na túto otázku sa nedá odpovedať, pretože nie je definovaný rozpor s §5a zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám v z.n.p.
"

Čo sa týka tanečnej skupiny DEVIL´S. Každý kto len trochu sleduje kultúrny život v Stupave vidí, že táto tanečná skupina sa pravidelne zúčastňuje na kultúrnych podujatiach mesta Stupava a pracuje s deťmi. Je veľkou chybou spochybňovať poskytnutie dotácie z rozpočtu mesta organizáciám a združeniam, ktoré reálne pracujú a aj prispievajú ku kultúre v meste a v tomto prípade aj ku rozvoju detí.

Obzvlášť ak sa tak deje od ľudí bez trvalého pobytu v meste Stupava, ktorí tým neprispievajú prostredníctvom podielových daní na financovanie služieb mesta a jeho fungovanie v prospech obyvateľov.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
06. január 2023

Anonym

Dobrý deň, "transparentnosť" prideľovania dotácií z rozpočtu mesta Stupava (tzn. verejných prostriedkov) nevedia oceniť nielen občania s trvalým pobytom či občania bez trvalého pobytu v Stupave, ale dokonca ani občianske združenie Transparency International Slovensko (TIS). V jeho hodnotení Otvorená samospráva 2022 totiž mesto Stupava získalo v časti VI. Dotácie a granty NULA bodov. Hmm, zrejme to bude len nejakým nedopatrením resp. neprajnosťou samotných autorov: https://samosprava.transparency.sk/profile/M081/2022

Doplňujúce informácie pre občanov:
- Dotácie z rozpočtu mesta Stupava sú prideľované podľa verejnosti neznámych kritérií (v nezaktualizovanom VZN č. 3/2015 obsiahnuté nie sú - viď podnet ID 153124).
- Zo zasadnutí komisií MsZ, na ktorých sa údajne rokovalo o dotáciách (viď prílohy materiálov predložených na príslušné zasadnutia MsZ), nie sú zverejnené zápisnice. Vo viacerých prípadoch neboli dokonca ani vyhotovené.
- Z pracovných rokovaní MsÚ, z ktorých vzišli finálne návrhy na prideľovanie dotácií, neboli zverejnené a pravdepodobne ani vyhotovené zápisnice.
- Hoci rokovania komisií MsZ majú byť verejné, mesto Stupava nezverejňuje termíny, v ktorých prebiehajú a takisto ani pozvánky na ne (viď podnet ID 148055).
- O prideľovaní dotácií hlasovali na rokovaniach MsZ aj poslanci pôsobiaci v štruktúrach občianskych združení uchádzajúcich sa o verejné prostriedky. Možno označiť postavenie žiadateľov za rovné? Splnili si dotknutí poslanci v uplynulom volebnom období 2018 - 2022 riadne svoju oznamovaciu povinnosť a ohlásili konflikt záujmov pred každým hlasovaním? Je etické, aby poslanci stojaci v konflikte záujmov participovali na hlasovaní (a nezdržali sa)?

Nemala by byť diskusia o prideľovaní verejných prostriedkov územnou samosprávou verejnou záležitosťou? A nemali by byť verejnosti (vrátane žiadateľov) vopred známe špecifické kritériá / pravidlá / hodnotiace tabuľky rozhodujúce pre prideľovanie dotácií, aby bolo možné hovoriť o transparentnom konaní?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania