Železničná doprava v Stupave

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Lucia Zemanová 08. decembra 2015

Dobrý deň, zaujímalo by ma, či mesto Stupava rozmýšľa nad znovuzavedením železničnej dopravy do Stupavy, v súčasnej dobe buduje aj mestská časť Bratislava - Vrakuňa novú železničnú zástavku a taktiež pri obchodnom dome Bory Mall sa do roku 2017 počíta s vybudovaním železničnej zástavky. Doteraz som nepochopila, prečo prišlo v našom meste k odstráneniu železničnej trate. V súčasnej dobe je dopravná situácia v meste neúnosná, neviem si predstaviť, ako to bude vyzerať o 5 - 10 rokov, keď investori naďalej budú pokračovať v takej masívnej výstavbe ako doteraz, sekundárne dopady asi nikto nerieši.

Lucy

15. december 2015

Martin

Dobry den, zastavam rovnaky nazor ako Vy ohladom dopravy zo Stupavy do Bratislavy, a tiez nerozumiem ako je mozne ze zeleznice vytrhali trat ktora mohla sluzit pre prepravu obyvatelov. Ved len keby chodil 2 x ranny a 2 x vecerny spoj tak by sa velmi odlahcila doprava, a to este nie su vystavane Bory Home co sposobi obrovske problemy v rannej spicke smerom do Bratislavy. No Zeleznice SR maju iny nazor alebo ich to vobec nezaujima, pretoze pozemky pod vytrhanou tratou , ako aj pred bytovkou Zippava a v okoly byvalej Zeleznicnej stanice su na predaj, ako aj samotna budova. Hoci bolo v minulosti prislubene ze prejdu pod spravu mesta no nestalo sa tak. Tym padom mozme iba snivat o moznosti cestovat primeskym vlakom alebo nebodaj elektrickou do Bratislavy tak ako je uplne standartne 50 km od nas vo Viedni, Prahe, Londyne a kazdom velkom meste ktore si uvedomuje ze auta a autobusy rozhodne nie su budnocnost dopravy v meste a jeho okolitych casti. Bol by som neskutocne statny ak by sa Stupava pripojila k primeskej doprave aj kolajovou dopravou nie iba autami a autobusom. Ved si len zoberme Dni Zela , ako to vyzera ked vsetci idu autom , alebo autobusom. Krasny den.
16. december 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
areál bývalej železničnej stanice, železničný zvršok a pozemky pod nimi patria Železniciam Slovenskej republiky. ŽSR sa snažia predať areál bývalej železničnej stanice v Stupave od roku 2009, v roku 2012 odstránili koľajnice v celom úseku trate Stupava – Devínske Jazero. Územný plán BSK má v dopravnom riešení navrhnutú koľajovú trať z Devínskeho Jazera cez Stupavu (so zástavkou na Kolónii) do Lozorna. Vedenie Mesta Stupava sa nestotožňuje s nedávnou likvidáciou koľajovej trate, toto rozhodnutie je však v kompetencii ŽSR. Mesto Stupava iniciovalo viacero žiadostí na získanie historickej budovy výpravnej stanice, tieto snahy neboli úspešné.


Roman Maroš, primátor
22. december 2015

Odkazprestarostu.sk Stupava

Podnet bol vyňatý z pôsobnosti mesta Stupava a zodpovednosť za riešenie bola presunutá na ŽELEZNICE SLOVENSKEJ REPUBLIKY, ktoré som kontaktoval so žiadosťou na reakciu a v prípade, že príde odpoveď, zverejním ju pod týmto podnetom.

Maroš Kramár

Administrátor portálu Odkaz pre starostu pre mesto Stupava,
03. august 2022

Anonym

Dobrý deň, novým vlastníkom budovy bývalej ŽST a pozemkov s parc. č. 165, 164/18 a 164/20 je od konca r. 2020 mesto Stupava:
https://www.stupava.sk/o-meste/aktuality-1/budova-byvalej-zeleznicnej-stanice-uz-v-majetku-mesta-2776sk.html

Budúci spôsob využitia týchto nehnuteľností bol predmetom viacerých diskusií a zapojiť sa mohla aj verejnosť (prebiehal prieskum a uskutočnili sa stretnutia):
1. Súhlas na zámer participatívneho plánovania bol udelený MsZ 06/05/2021 (bod č. 12 programu). Jedným z podkladov bolo memorandum o spolupráci s občianskym združením WellGiving (podpísané v 04/2021).

2. Záverečná správa bola odprezentovaná na rokovaní MsZ 14/12/21 (bod č. 5 programu).

Materiály z rokovaní MsZ sú zverejnené na webovom sídle mesta:
https://www.stupava.sk/samosprava/mestske-zastupitelstvo-1/materialy-a-dokumenty/

K riešeniu dopravnej situácie a hľadaniu ďalších možností prepojenia jednotlivých oblastí (miest) by sa malo vyjadriť oddelenie územného rozvoja a ŽP MsÚ alebo niekto z príslušných komisií pri MsZ - každý v rámci svojich kompetencií.

https://www.stupava.sk/mestsky-urad/oddelenie-uzemneho-rozvoja-a-zivotneho-prostredia/

https://www.stupava.sk/samosprava/komisie-1/komisia-dopravy-infrastruktury-a-informacnych-technologii/
03. august 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Stupava
04. august 2022

Anonym

Informácia z webového sídla mesta Stupava (máj 2022) ohľadne zmien územného plánu a koľajovej dopravy na trase Lamač – Záhorská Bystrica – Stupava – Lozorno:
https://www.stupava.sk/o-meste/aktuality-1/stupavske-bleskovky-3909sk.html
05. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Darina,
čo sa týka zavedenia koľajovej dopravy do Stupavy, nech sa páči vyjadrenie pána primátora mesta Stupava, Mgr. Petra Novisedláka, MBA:
"Momentálne prebieha štúdia realizovateľnosť zavedenia železničnej dopravy na trase Lamač – Stupava – Lozorno a ďalej, ktorú realizuje ministerstvo dopravy. Štúdia realizovateľnosť, by mala hotová do konca roku 2023.
Jednalo by sa o úplne novú trasu, teda nešlo by o obnovenie pôvodnej na Devínske Jazero, ktorá už nie je možná. Okrem samotnej realizovateľnosti, dôležité budú aj ekonomické parametre, teda náklady na vybudovanie , využiteľnosť trasy návratnosť investícii, ktoré budú mať vplyv na rozhodovanie o zriadení novej trate. Zrušenie pôvodnej trate na Devínske jazero spred 15 rokov bolo strategickou chybou.
Mesto nie je zriaďovateľom železničnej dopravy, ale sme v kontakte s ministerstvom dopravy a ŽSR a vyvíjame úsilie, aby sa koľajová doprava do Stupavy v budúcnosti vrátila."

Situácia okolo bývalej žel. stanice v Stupave bola mnohokrát rozoberaná na MsZ Stupava behom posledných dvoch rokov, kde boli poskytnuté kompletné informácie, vrátane zakúpenia pozemkov a budovy mestom, rekonštrukcie budovy a taktiež ich plánovaného následného využitia (vrátane detailnej prezentácie prieskumu záujmu o využite občanmi). Téma je rozsiahla a prekračuje možnosti tohoto informačného kanálu. Doporučujem si pozrieť dané MsZ, kde to bolo detailne vysvetlené.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
05. august 2022

Anonym

Dobrý deň pán Kubička, ďakujem pekne za poskytnuté informácie. Hoci nie som zadávateľkou podnetu, dohľadala som iniciatívne najaktuálnejšie informácie z rokovaní MsZ aj ohľadne štúdie realizovateľnosti a všetky linky som sem vložila.

Predpokladám, že táto problematika zaujíma širokú verejnosť (mnoho ľudí totiž denne cestuje za prácou), preto dávam na zváženie, či by nebolo vhodnejšie aktívne zverejňovať informácie tohto charakteru na webovom sídle mesta. Zvýšenie informovanosti verejnosti by prispelo k zníženiu administratívneho zaťaženia pracovníkov MsÚ a v konečnom dôsledku aj Vás (na mysli mám vybavovanie individuálnych žiadostí resp. podnetov na tomto portáli).

Mne sa napríklad páčia videá, ktoré mesto Stupava zverejňuje k jednotlivým témam (napr. LIDL a podobne) - predpokladám, že ich zhotoviteľom ste Vy. Tieto sú veľmi fajn a keď verejnosť niečo zaujíma, vie si to pomerne rýchlo dohľadať a pozrieť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania