Križovatka Budovateľská - Kukučínova

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Andrej 24. februára 2017

Nárastom áut a obyvateľov sa stáva táto križovatka neprejazdná . Nastávajú tu situácie kedy hrozia kolízie s vodičmi ktorý prichádzajú od zdravotníckej. Ťažko sa tu vyhýba keď vodiči parkujú priamo vo vyústení križovatky. Navrhujem zákaz státia na fotke označenom mieste.

03. apríl 2017

Juraj Benko

Pane, ten zákaz tam ale je. Akékoľvek dopravné značenie by bolo redundantné a tým pádom zbytočné. Pri podozrení na páchanie priestupku navrhujem volať 158.

§ 23 zákona č. 8/2009 Z.z.

Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo.

Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy a pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy.
25. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet prešetrí Mestská polícia a v prípade zistenia porušenia zákona 8/2009 udelí príslušnú sankciu.
V tomto prípade sa jedná o T-križovatku na miestnej komunikácii a v zmysle § 25 zákona č. 8/2009 platí:
(1) Vodič nesmie zastaviť a stáť
d) na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí v obci na križovatke tvaru "T" na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty.
Z uvedeného teda platí, že parkovanie v T-križovatke je povolené priamo zákonom, vami navrhované dopravné značenie by teda bolo v rozpore s hore uvedeným zákonom.

S pozdravom


Ing. Lívia Štulajterová
referát územného plánovania a dopravy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania