Voľný pohyb psov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Vyriešený
meno
Drahoslava Kovárová 10. marca 2017

Chcela by som upozorniť na čoraz častejší výskyt bezohľadných vlastníkov psov, ktorí ich nechávajú voľne nekontrolovane pobehovať. O odstraňovaní exkrementov ani nehovoriac!
Uz dvakrát na mňa vyskočil biely pes (labrador, ktoré sú vraj super mierumilovné) na ulici Karpatskej, Majiteľka na upozornenia, aby ho mala na vodítku vôbec nereaguje, menšie deti sa bojím pustiť na ulicu, aby na nich nezaútočili psy. To isté je v mestskom parku za kaštieľom, i na pešej zóne, a tak si uzurpujú verejný priestor. Nedá sa s tým nič robiť? Nikdy som nevidela, aby polícia niekoho ohľadne tejto veci riešila. Ďakujem!

10. marec 2017

Stefan Havran

>>>>>>>>..Nedá sa s tým nič robiť? Nikdy som nevidela, aby polícia niekoho ohľadne tejto veci riešila.<<<<<<<<<
Ale iste ze by sa dalo v tej veci nieco riesit (aj v mnohych inych veciach) , ale to by museli zacat najprv vo svojich radoch nakolko pes mestskeho policajta (byva vo dvore mestskej policie) vecne beha po ulici alebo malom parku pripadne zamockom. A obchodzky v zamockom ci velkom parku su kapitola sama o sebe, a preto ten park a lavicky vyzeraju ako vyzeraju.
Chodim tu pomerne casto ci uz na bicykli,alebo pesi ale priznam sa este som ich tam nestretol ,vy ano??? A to tato sranda stoji rocne cca 417 000E (zdroj>>stranka mesta<<rospocet)
(omluvte diakritiku, telefon)
10. marec 2017

Drahoslava Kovárová

Veď práve, že ich tam asi nikto nestretáva, a nie je to smutné? Nie je vôľa, a potom tie veci vyzerajú tak ako vyzerajú. Majoritný občan je dobrý len na platenie daní, prípadne pri dobrovoľnom pomáhaní pri odstraňovaní problémov po rôznych "chranených" skupinách (zber odpadkov, odstráňovaní grafity, nelegálnej reklamy a pod.).
13. marec 2017

Jozef Mráz

Mestský policajti to sú iné figúrky - herci... Vozia sa po meste v služobnom aute, akože obchôdzka. Bol som svedkom niekoľkých zásahov. Riešili ich z okienka auta ( štýlom NO! NO! NO!, nech sa to viacej neopakuje...) ani neboli ochotní vystúpiť z auta. Hádam by ste nechceli aby prešli celý park peší, mohli by na pól ceste skolabovať...
30. marec 2017

Darina

prečo sa tento podnet nerieši ?
výňatok z VZN č. 5/2011 :
"Na verejnom priestranstve, vo verejných priestoroch a spoločných bytových priestoroch
je voľný pohyb psa zakázaný, každý pes musí byť vedený na vôdzke, každý nebezpečný
pes musí mať vždy nasadený aj náhubok. Tento zákaz neplatí pre služobných psov pri
plnení služobných povinností.
Vodenie psa bez vôdzky (vodítka) je na celom území mesta Stupava zakázané (vrátane
veľkého a zámockého parku).
(9) Voľný pohyb psa je povolený : na trávnatej ploche za Základnou školou kpt. Nálepku
Kontrolu dodržiavania ustanovení tohto nariadenia priebežne vykonávajú:
a) Mestská polícia,
b) hlavný kontrolór,
c) poverení zamestnanci mesta.
d) Policajný zbor"
PREČO TO UVEDENÉ ORGÁNY NEKONTROLUJÚ, stačí začať ukladať pokuty podľa VZN a je vybavené
30. marec 2017

Drahoslava Kovárová

Asi to pre nich nie je zaujímavé...bohužiaľ!
30. marec 2017

Darina

v takom prípade to znamená, že sa nám samospráva priamo vysmieva, VZN síce vydali, ale len tak naoko, aby to vyzeralo..., zjavne im nazáleží na kvalite života v našej obci - vidno to aj na expanzívnej výstavbe bez príslušne zabezpečenej infraštruktúry
30. marec 2017

Drahoslava Kovárová

Bohužiaľ vyzerá to často naozaj tak! Mohlo by sa nám všetkým žiť oveľa lepšie, a nestojí to veľa, je to často o dobrej vôli a pri výstavbe, aj o plánovaní, nie živelnosti.
11. apríl 2017

Jakub

Nerieši sa to preto, pretože orgány nemajú kompetenciu pokutovať za voľný pohyb psov v prípade ak sa nenachádza v blízkosti tabuľa "voľný pohyb psa zakázaný" VZN v ktorých sa nachádza napísané niečo iné je protizákonné v zmysle zákona č. 282/2003, podľa ktorého:"Obec môže všeobecne záväzným nariadením vymedziť miesta, kde je
a) voľný pohyb psa zakázaný,
b) vstup so psom zakázaný.
(2) Miesta vymedzené podľa odseku 1 musia byť viditeľne označené."
Viac v rozsudku súdneho dvora dostupné online: https://www.slov-lex.sk/vseobecne-sudy-sr/ecli/ECLI-SK-KSBA-2016-1014201590_1
Na druhej strane polícia má však kompetenciu skontrolovať, či je vodca psa spôsobilý psa viesť, resp. konkrétne Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá, a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť. Nie však voľný pohyb psa. To by som považoval za diskriminačné napríklad voči môjmu psovi, ktorého som dostatočne dlho drezíroval tak, aby prišiel hneď na prvé zavolanie a ktorý na nikoho neútočí, či nešteká.
14. november 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
čo sa týka psov a podmienok ich držania je taxatívne vymedzené v zákone 282/2002 Z.z. ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

V uvedenom zákone NRSR v § 5 umožnila obciam vydať VZN, kde si obec môže sama vymedziť miesta, kde je
a) voľný pohyb psa zakázaný
b) vstup so psom zakázaný

Na základe tejto možnosti Mestské zastupiteľstvo v Stupave v zmysle § 6 ods. 1 a § 11 ods. 4 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v súlade so zákonom č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov v znení neskorších predpisov, sa uznieslo na všeobecne záväznom nariadení č.5/2011 o podmienkach držania psov na území mesta Stupava. ( stále platné )

Hliadky MsP vo svojej pôsobnosti vykonávajú dohľad nad dodržiavaním ustanovení zákona 282/2002 Z.z. a VZN č.5/2011 v intraviláne ako aj v extraviláne mesta Stupava a to v denných či nočných hliadkových zmenách. Zistené porušenia ustanovení hliadky riešia v zmysle § 7 zákona 282/2002 Z.z.

V prípade, že je občan svedkom porušenia niektorých ustanovení vyššie uvedených právnych noriem, odporúčam ihneď danú skutočnosť nahlásiť na skrátené číslo MsP Stupava 159, kedy môže hliadka MsP bezprostredne po nahlásení a príchode na miesto udalosti zavinené konanie páchateľa priestupku náležite prejednať poprípade sankcionovať.




Milan Válek, náčelník MsP
21. november 2017

Jakub

Vidím, že čisté Kocúrkovo a obce ešte aj dnes porušujú zákony a súdne rozhodnutia :)
Ak kopírujete zákon, pozabudli ste ešte skopírovať jednu vetu:
1) Obec môže všeobecne záväzným nariadením vymedziť miesta, kde je
a) voľný pohyb psa zakázaný,
b) vstup so psom zakázaný.
(2) Miesta vymedzené podľa odseku 1 musia byť viditeľne označené
To myslím hovorí za všetko
21. november 2017

Darina

myslím si, že tabule "zákaz voľného pohybu psov by mali byť umiestnené minimálne pri vstupe do zámockého parku a takisto pri vstupe do veľkého parku, a to z oboch strán - od kongresového centra na jednej strane a zo Slovenskej ulice na strane druhej.
21. november 2017

Drahoslava Kovárová

Dobrý deň všetkým! Keďže tento podnet Mestská polícia už uzatvorila, všetky dobré podnety ohľadu voľného pohybu psov po našom meste by bolo dobré dať do nového podnetu alebo priamo na stránku mesta Stupava. Ja tie tabuľky so zákazom voľného pohybu psov" najmä v parku tiež neregistrujem. Prejsť sa po parku bez toho aby vás niečí pes oňuchával alebo pooblizoval sa dá asi len o 11 večer...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.