Kostolné zvony

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Vyriešený
meno
Palo 11. apríla 2017

Vie mi niekdo vysvetlit, preco v nedeľu 6:37 začínajú zvoniť zvony, a zvonia 72 sekúnd ? To už nie je normálne. Načo to vôbec dnes je dobré ? Kto sa tým riadi? Každý ma dnes mobil. Niektorí ešte aj hodinky.

12. apríl 2017

Otilia Erdelyiova

Lebo som dávnejšie niekde čítala ,že sa nejaký mešťánek ,čo prišiel bývať na vidiek sťažoval, prečo ráno kikiríkajú kohúty . Asi tak, treba si zvyknúť.
14. apríl 2017

Jozef Mráz

Co je za vola? Len si zvykaj... :-)
18. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zvonenie zvonov nás sprevádza už od stredoveku a patrí k našim cirkevným a kultúrnym dejinám. Podľa písomných prameňov vo veži stupavského kostola boli zvony už začiatkom 17. storočia. Zvuk zvonov sa v našom meste šíri minimálne 400 rokov. Súčasnou úlohou kostolných zvonov nie je len oznamovať aktuálny čas, ale aj zvolávať veriacich na bohoslužby.

Kostol sv. Štefana v Stupave a Kostol sv. Sebastiána v mestskej časti Mást je vlastníctvom Rímsko-katolíckej cirkvi. V prípade podozrenia z prekročenia povolenej hranice hluku spôsobeného zvonením zvonov sa môžete obrátiť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). V prípade, ak meranie intenzity hluku zvonenia zvonov prekročí u sťažovateľa zákonný limit, vyzve RÚVZ farnosť na prijatie opatrení.


Mgr. Zuzana Lovíšková, vedúca oddelenia všeobecnej a vnútornej správy
11. máj 2017

Jozef

Chapem ze historia, zvony, krestanstvo.... Ale nechapem logiku zvomenia o 12 hodine. Zvony oznamuju ze idu ohlasovat = zvonit cas. Stvrt oznamuju 1x, pol 2x , tri stvrte 3x. To neriesim. Mimochodom za 24 hodin je to viac ako 390 x bim bam, ale to teraz nechajme tak. Pred dvanastou zvon zazvoni 4x, potom zazvoni 12 x silnejsie, cim oznami ze je poludnie, 12 hodin. Ale preco potom v zapeti zvoni zvon 140 x ? Ak zvon oznami ze je 12 hodin, preco po par sekundach zvoni znovu? Co to ma spolocne s oznamenim casu, alebo s krestanstvom? Asi sa nevyhnem vysvetleniam, LEBO, preto ze aj kohut kikirika a podobne, ale logiku na poludnie u zvonenia nechapem. Bud 12 x alebo POLUDNIE. Jozef
25. máj 2017

Michal Barut

Tradície ako i tie kresťanské treba dodržiavať, patrí to k akejsi historickej a kultúrnej identite národa. Nech sa už Európa v súčastnosti nachádza v akejkoľvek situácii, uprieť fakt že má kresťanské korene a minulosť ( dúfajme že i budúcnosť... ) sa nedá! Takže zvonenie/resp. odbíjanie hodín na kostolnej veži ako ste si už mohli prečítať vyššie má určitý význam, ak nepopriem fakt že momentálne je hodinový stroj zle nastavený, t. j. zvony nezvonia v správny čas. Definície, význam a vôbec zmysel týchto zvonení si môžete nájsť na internete.. Načo však nemôžeme zabúdať a to je prvoradá úloha zvonov, kt. patria medzi posvätné - liturgické predmety, je ich úloha zvolávať veriacich/kresťanov, na liturgické slávenia, Sv. Omše, pobožnosti. Svojim hlasom oznamujú radostné správy ale i tie smutné - úmrtia, takže na veži stupavského kostola visí napr. zvon Umieračik, kt. už svojim názvom dáva vytušiť svoju funkciu. Na ten sa zvoní iba pri oznámení úmrtia farníka a to špecifickým spôsobom, podľa toho či zomrel muž alebo žena.. . Takže opäť sa vrátim na začiatok a k veci. Funkcia/úloha zvonov je tá istá po stáročia: prvoradá - zvolávanie veriacich, zvolávanie na modlitbu, oznamovanie zásadných udalostí v dejinách farnosti, mesta, varovanie pred živelnými pohromami atď. Podľa starobylej kresťanskej tradície kostolný zvon/obvykle iba jeden, trikrát denne z úcty k Panne Márii zvoláva svojim hlasom ráno o 6, napoludnie o 12 a večer o 18/ resp. 19 na modlitbu Anjel Pána ( odporúčam nedeľný živý prenos z Vatikánu po 12 h. dostane sa Vám vysvetlenia.. ) Takže ešte raz, zvony majú svoju úlohu, kt. našťastie nezaniká ich vekom ani
historickou epochou, okrem funkcie oznamovania času ktorá pramení z potreby presnejšieho rozdelenia pracovného dňa a lepšej orientácie. Hlas zvonu napr. pred takými 300 rokmi, ( kedy mali hodinky iný tvar, cenu a dostupnosť ) upresnil roľníkovi pracujúcemu v poli že je poludnie, bolo by dobré sa zastaviť, napr. sa posilniť - dať si obed, prípadne sa pomodliť spomínanú modlitbu Anjel Pána, o 19 h. zasa že je čas sa zberať domov/lebo sa schyľuje k večeru. Tým by sme mali vyriešenú orientačnú úlohu, pre zaujímavosť niekde hlas večerného zvonu dával znamenie gazdinám že treba uhasiť oheň v kuchyniach s otvoreným ohniskom, v období keď neexistovali hasičské zbory a strechy domov pokrývala slama svoju rolu iste zohrávala i bezpečnosť a prevencia... V našich dejinách existovali smutné obdobia kedy boli i zvony umlčané, napr. v 20. stor. tomu bolo dvakrát, v roku 1917 a počas 2. sv. vojny sa masívne rekvírovali a namiesto zvonenia sa po roztavení menili na zbrane - delá. Tak ako sa nedá umlčať hlas svedomia, nenechajme umlčať ani zvony, poslov mieru, radosti, správ.. . V tejto prevratnej dobe, dobe sekularizmu, dobe bez hodnôt a pevnej pôdy, kedy sa všetko spochybňuje, nepripravujme sa unáhlenými reakciami o kultúrne dedičstvo kt. pramení z našej vlastnej histórie/kultúry. Nechajme zvony na zvoniciach a neberme im ich funkciu, a ak Vám tak strašne prekážajú, pozrite sa na iné monoteistické náboženstvá, napr. taký islam, kedy muezín/nahrávka zvoláva z veže minaretu mešity 5 x denne pravoverných na modlitbu.. . Stačí si zájsť do Francúzska a pozrieť sa ako sa v sekularizovanej Európe bez Boha a hodnôt zmáha islamský fundamentalizmus a viera. Ak sa naše postoje a názory nezmenia je to i naša spoločná budúcnosť, kedy sa i taký zvon stane obyčajným - neobyčajným historickým artefaktom s pamäťou.. . Skúsme byť viacej tolerantní k okoliu i k sebe navzájom, ak nám nerobí problém prijímať novinky a nové trendy vo všetkých oblastiach nášho života, prijímajme aj tradície keď už nie pre ich význam a funkciu, tak aspoň preto že tu boli skôr ako my.. .
Michal
26. máj 2017

Jozef

Michal. Krasne si to popisal. Ale mam pocit ze si si pomylil storocie a nie jedno.
Pises: „Tradície ako i tie kresťanské treba dodržiavať...“Koniec citatu.
Suhlasim, ale Stupavske zvony to s tradiciou prehanaju. To ako keby si muz obleceny do slovenskeho kroja dal na hlavu 5 klobukov. Aby zdoraznil tradiciu slovenskeho kroja!!! Dnes ked v kazdej domacnosti maju ludia radiom riadene hodiny, kostolne zvony v Stupave bimbalakaju od buka do buka plus minus 5 minut od skutocneho casu? Ze su nepresne asi nikomu nevadi, hlavne ze bimbalakaju, aj tak sa nimi nikto neriadi.Preto ze ked bimbalakaju kazdych 15 minut, 4x za hodinu tak stracas prehlad kolko je vlastne hodin a uz prestanes vnimat ich ulohu oznamovanie casu. Oznamovanie casu 96 x denne, teda kazdu stvrt hodinu den aj noc ma aky zmysel? To ma korene v akej historii? Pred tristo rokmi by sa zvonar uzvonil k smrti keby mal zvonit kazdych 15 minut tak ako zvonia zvony na Stupavskom kostole.
Tvoj citat: „Definície, význam a vôbec zmysel týchto zvonení si môžete nájsť na internete.“ Koniec citatu.
Ja som na internete nenasiel, preco Stupavske zvony zvonia v suvislosti s casom 396 x v priebehu 24 hodin. A to je len cas.
Pises o zvolavani veriacich na bohosluzby. Prave ked pisem tento prispevok, je stvrtok 25.5.2017 cas 19:27 a zvon bimbalaka uz 100y krat. 5 minut ticho a vzapeti znovu bim bam 100 krat. Ze by sa teraz pre zmenu zvolavali evanielici na bohosluzbu, kedze krestania sa zvolavali pred piatimi minutami? Pises ze dalsou funkciou zvonou je ohlasovanie umrtia, rozdiel bim bam ked zomrie muz a ine bim bam ked zomrie zena. Vie to niekto okrem teba rozlisit? Naco je to dobre? Mozno pred tristo rokmi, ked mala Stupava 1000 obyvatelov a raz za tyzden niekto zomrel to zmysel malo aby ludia vedeli ze niekto zomrel, lebo ho urcite poznali. Ale dnes ked ma Stupava 15000 – 18000 obyvatelov to ma aky zmysel vediet ze niekto koho som v zivote nestretol zomrel? Pred tristo rokmi poculi zvony vsetci, dnes ich pocuje mala hrstka obyvatelov preto ze rozloha Stupavy je podstatne vecsia a aj ked bimbalakaju zvony silnejsie, vsetci ich nepocuju, ale ti co byvaju v okoli kostola nemozu v case bimbalakania pocut nic, pretoze zvony prehlusia aj zvonenie mobilu. Ani sex si clovek nemoze vychutnat bez bimbalakania.
Dalej pises: „ Funkcia/úloha zvonov je tá istá po stáročia: prvoradá - zvolávanie veriacich, zvolávanie na modlitbu, oznamovanie zásadných udalostí v dejinách farnosti, mesta, varovanie pred živelnými pohromami atď.“ Koniec citatu.
Asi zabudas ze Stupava ma aj rozhlas, internet, vyvesne tabule ... Ze zivelne pohromy, poziare, povodne... sa uz oznamuju inak. Kde zijes?
Pises: „Podľa starobylej kresťanskej tradície kostolný zvon/obvykle iba jeden, trikrát denne z úcty k Panne Márii zvoláva svojim hlasom ráno o 6, napoludnie o 12 a večer o 18...“ Koniec citatu.
Takze podla mna si dnes uz pannu Mariu nectime, kedze bimbalakame takmer stale a nie jeden krat, ale 100 krat. Asi to bude tak, ze o 6 o 12 a 18 je za pannu Mariu , o 7 , 9 a 14:30.... hod je to na uctu alahovi , o 17:30 a 19:30 za Budhu. Zvony maju svoju ulohu, ale je rok 2017 a nie 1817!!!
Pises: „Hlas zvonu napr. pred takými 300 rokmi, ( kedy mali hodinky iný tvar, cenu a dostupnosť ) upresnil roľníkovi pracujúcemu v poli že je poludnie, bolo by dobré sa zastaviť, napr. sa posilniť - dať si obed... je čas sa zberať domov/lebo sa schyľuje k večeru... hlas večerného zvonu dával znamenie gazdinám že treba uhasiť oheň v kuchyniach s otvoreným ohniskom, v období keď neexistovali hasičské zbory a strechy domov pokrývala slama“. Koniec citatu.
Toto asi nepotrebuje komentar. Dnes ma hodinky, alebo mobil kazdy. Obyvatelia Stupavy nepotrebuju vediet ze je stvrt , pol, tristvrte, cela a kolko celej. Gazdinky uz nehasia ohne, mame varne dosky. Na strechach domov uz nemame slamu. Mimochodom mame hasicsky zbor.
Pises :“V našich dejinách existovali smutné obdobia kedy boli i zvony umlčané, napr. v 20. stor. tomu bolo dvakrát, v roku 1917 a počas 2. sv. vojny sa masívne rekvírovali a namiesto zvonenia sa po roztavení menili na zbrane - delá.“ Koniec citatu.
Ja nechcem roztavit zvony. Ani ich umlcat. Ale preco ludia ako ty sa ich snazia bimbalakat niekolkonasobne viac krat ako je to potrebne, nutne a zdrave. Rano o 6:00 kazdy den 100 krat a cez vikend 180 krat. V Bratislave zvoni zvon 20 krat. V Stupave su asi veriaci nahluchli a spia tvrdsim spankom, ked ich treba budit hlasnejsie a dlhsie. Michal kde byvas? Tebe je asi fajn, lebo spinkas daleko, niekde na Lesnej alebo v Cevaservise a zvony pocujes len ked sa vyobliekas ako na svadbu a kracas hrdo so svojimi rodicmi ako vzorny krestan na bohosluzbu. Ani mne by asi nevadilo a obhajoval by som potrebu armady, keby si ty byval vedla vojenskej strelnice a ja som byval daleko od nej a nepocul strelbu 24 hodin dene.
Pises: „Tak ako sa nedá umlčať hlas svedomia, nenechajme umlčať ani zvony, poslov mieru, radosti, správ...“ Koniec citatu.
Co ma spolocne svedomie so zvonmi? S mierom, s radostou a so spravami? Ja tvrdim, nenechajme si dostat do hlavy zvuky ktore vydavaju zvony a nemaju nic spolocne s historiou, nic spolocne s oznamovanim casu ani s depresiou ze niekto znovu zomrel. Stupavske zvony svojim zvonenim prezentuju silu a vplyv niekoho. Toho kto dal naprogramovat intervaly bimbalakania, intenzitu a dlzku zvonenia a skryva sa za symboly krestanstva a historiu. Podla mna tu ide o nieco uplne ine. Davanie najavo niecoho niekym komu uz nestacia steny kostola, ale snaha dostat sa do podvedomia a hlavy vsetkych co byvaju v dosahu zvonov.
Pises: „Stačí si zájsť do Francúzska a pozrieť sa ako sa v sekularizovanej Európe bez Boha a hodnôt zmáha islamský fundamentalizmus a viera. „ Koniec citatu.
Takze toto je asi pravy dovod preco zvony bimbalakaju od nevidim do nevidim, lebo by sme mohli konvertovat na islam, alebo ine nabozenstvo? Uz by ludia nehadzali do starozitnej nadoby jednoeurovky , bez danoveho dokladu, niekomu kto nema zivnostenske opravnenie, neplati dan z prijmu, ani dan zo zisku, iba plati za elektriku z darov od Stupavcanov. Niekomu kto si zije nad pomery a nikto nevie kde a kolko minie ani kolko zarobi z milodarov. Aj zobrak na ulici si raz nasetri na zvony a bude bohaty a vazeny zobrak. Takze cim viac bim bam, tym viac oveciek, tym viac prijmov....
Pises: „ Skúsme byť viacej tolerantní k okoliu i k sebe navzájom, ak nám nerobí problém prijímať novinky a nové trendy vo všetkých oblastiach nášho života, prijímajme aj tradície keď už nie pre ich význam a funkciu, tak aspoň preto že tu boli skôr ako my.. .“ Konie citatu.
Tak toto by som ti mohol Michal napisat ja. Bud tolerantny. Prijmaj novinky a trendy. Nemysli si, ze zvony vsetko vyriesia. Mame tu uz ine informacne zdroje. Nemyslime si, ze zvony prehlusia vsetko. Skor naopak, ludia ich zacnu nenavidiet. Nie zvony, ale tych co za to mozu ze mimbalakaju aj 180 x v sobotu rano o siestej, 100 krat rano o siedmej a pocas dna kedykolvek, co nikto nevie preco , pretoze to vie asi iba pan Boh.
Jozef
27. máj 2017

Michal Barut

Tak Ti ďakujem za pohotovú reakciu, Jozef (keď sme si už potykali...) Ja viem kde žijem a o to že žijem v Stupave sa postarali generácie mojich predkov.., nemám chuť ani čas reagovať na Tvoju správu, evidentne si veriaci.., myslím že Ti nemôžem v danej veci pomôcť, ja na Sv. Omše chodievam do susednej Marianky a bez rodičov, pre info, jediná osoba k tomu kompetentná kt. Ti v tejto veci môže pomôcť je Rímskokatolícky farský úrad v Stupave, tam by som sa byť Tebou obrátil so svojou sťažnosťou.. V inom prípade si bude treba zvyknúť alebo sa presťahovať, tuším že teraz budú kolaudovať radovú zástavbu v lokalite Stupava -
Noviny.. (to že hodinový stroj je nastavený zle som už spomenul, takže bez komentára, chcel si vysvetliť prečo o 12. zvoní zvon, odpoveď si tiež dostal, predstav si že niekto sa tú modlitbu ráno, napoludnie a večer ešte modlí a nie som to iba ja, to že Ťa zvony rušia pri sexe, pozri ber to z tej lepšej stránky.. môže to v Tebe a v Tvojej partnerke evokovať zbožné myšlienky (predĺžená roka Cirkvi a nemusíš byť ani fyzicky prítomný v kostole, to sú vymoženosti čo?). Zlosť na cirkev a konkrétne tú stupavskú si musíš vylievať niekde inde, ja nepatrím k jej predstaviteľom, takže posledné čo ma zaujíma je správa a stav farského účtu. Ak si tak dobre informovaný, zrejme vidíš do zákulisia.., takže opäť dekan Mons. Felix Mikula - kontaktná osoba.., 1. júna ma svoj sviatok, kľudne mu brnkni, takú gratuláciu určite čakať nebude, alebo tomu úradu čo Ťa tam presmerovalo Mesto.. . Pán Boh to vie určite ale myslím že má iné starosti ako Ty, ten kto tie zvony spúšťa to vie lepšie, čo si dokazuje neviem, pretože mu nevidím do hlavy, inak v apríly som sa vrátil po 3 mesiacoch z Viedne a čudoval by si sa, aj tam majú kostoly a dokonca aj zvony a zvonia resp. odbíjajú každú štvrť hodinu i tu celú. Podľa toho čo viem bývaš na Bazovej? Tak čo má povedať taký moslim Samir a ľudia bývajúci na Nám. Sv. Trojice, spojte sa možno že s náboženskou neznášanlivosťou (podnietenou zvonením a ako píšeš mimbalakanim) a islamským vierovyznaním dosiahnete svoje. čau
27. máj 2017

Michal Barut

Veľa šťastia!
Michal
15. apríl 2018

Slovanská Divožienka

Nedá mi nereagovať, ale od kedy ma Slovensko kresťanské korene? Zabudlo sa už na našich predkov Slovanom, ktorí museli svoju vieru zanechať kvôli natlaku cirkvi? Zabudli ste, že im bolo kresťanstvo vnutene pod hrozbou smrti? Ano, tradície sa musia dodržiavať, ale myslíte aj na tých, ktorí nie sú veriaci? Prečo by to malo mať vplyv aj na ich život? Ja tiež nechodím v zimný slnovrat oslavovať na verejnosť, keďže nie všetkých sa to týka, nechodím oslavovať ani Peruna, Svaroga, Roda (áno, to sú naši povodní bohovia) lebo nechcem nikoho sa s tým dotknúť, ale prečo by museli nejaké zvony, potom kadejaké stánky s pannou Máriou popri hlavnej ceste vidieť aj tí, ktorých to nezaujíma? Myslíte si, že tu bývajú iba kresťania?
15. apríl 2018

Michal Barut

Slečna a Vám prekáža "iba" Panna Mária..? Pokiaľ mi je známe, "stánky"/kaplnky majú aj iní svätci, nie len Panna Mária... Máme "demokraciu", takže kto Vám bráni v tom, postaviť stánky/svätyne pohanským slovanským bohom..? Ak máte pozemok, podarí sa Vám dostať stavebné povolenie a samozrejme to najdôležitejšie, ak máte zvyšné finančné prostriedky.. , hurá do toho! Kresťania chodia do kostola - pohania do lesa. Len ja by som sa byť na Vašom mieste, obával skôr toho, ako dlho ešte budete môcť do tých okolitých lesov chodievať, pri súčasnom urbanistickom vývoji... To by ma trápilo viac ako zvonenie zvonov. Kostol stojí ale lesov ubúda a o ich znečistení komunálnym a stavebným odpadom ani nevravím. Takže Vašou prioritou ako pohanky by mali byť lesy a ich stav a písal by som na iný referát - životného prostredia, kontaktoval ochranárov čo Ministerstvo životného prostredia, organizoval dobrovoľnícke brigády a snažil sa skvalitňovať životné prostredie atď. Inak o ten Váš kultový priestor rýchlo prídete... Hm?!
27. október 2020

Anonym

Dobrý deň, do pozornosti dávam rozsudok Najvyššieho súdu SR z r. 2018:
https://www.nsud.sk/data/att/75795_subor.pdf

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania