Nadmerný hluk z diaľnice - Cementárenská ul.

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Milan Demeter 19. júna 2017

Dobry vecer,
Prave som zavrel obe okna na terasu a mam otvorene len male okno v kuchyni na vetracku. Vonku prsi, ale vnimam to len ako kulisu k zvuku aut z dialnice. Skutocne pocujem kazde jedno auto a kamion ktory prechadza a viem ich bezpecne rozoznat. Tento hluk ma velmi rusi v spanku, nehovoriac o tom ze si nemozem ani okno otvorit aby som vyvetral, inak nezaspim vobec.
Vsimol som si, ze odhlucnenie cesty neexistuje a to ani akykolvek stromovy porast pri dialnici. Je neuveritelne a neprijatelne aby sa v 21. storoci mesto pri schvalovani projektov novych obytnych budov nezaujimalo o odhlucnenie lokality a zdravie svojich obcanov.
V mene obcanov Cementarenskej, ako aj prilahlych ulic ktorych sa to tyka Vas ziadam o vyjadrenie sa k problemu a navrh konkretneho a konstruktivneho riesenia.

20. jún 2017

Miroslav Toman

Pan Demeter som obyvatel cementarenskej ulice a tento problem som riesil minuly rok. Mesto Stupava nema vobec zaujem pomoc obyvatelom proti hluku. Obratil som sa na Nds odporucili ma na ministerstvo dopravy tam ma zase odporucili na splnomocnenca vlady pre dialnice ten ma odporucil na splnomocnenca vlady pre rychlostne cesty a po pol roku dopisovania a telefonovania zo všetkimi možnimi aj nemožnomi funkcionarmy som sa niako nepohol. Posledne stanovisko bolo ze na D2 sa protihlukova stena stavat nebude nakolko tato cast Stupavy je niekde na mapach (asi z roku 800) evidovana ako priemyselna zona. Takze tu nikto nebyva a nikoho ani dialnica nemoze rusit. Kompetentny vobec nebrali do uvahy mnostvo rodinich domov a bytoviek co tu stoji. Nakoniec som to vzdal. Prajem Vam vela stastia. Ospravedlnujem sa za gramatiku. Prajem krasny den.
21. jún 2017

Milan Demeter

Dobry den pan Toman,

verim ze aj v tomto zaspatom a skorumpovanom state sa daju veci vyriesit ak sa najde dostatocne mnozstvo ludi a vyvinie sa dostatocne mnozstvo tlaku na spravnych miestach. Verim ze je v zaujme mesta Stupava a ludi ktory ho riadia, aby si novi obyvatelia prehlasili trvaly pobyt a platili dane v mieste svojho aktualneho bydliska a zaroven aby meno mesto Stupava lakalo a nie odpudzovalo novych potencionalnych obyvatelov a teda aj investorov.
Platim nemale odvody/dan a odmietam ich odovzdavat samosprave ktora nema zaujem starat sa o svojich obcanov. Na Cementarenskej je viacero problemov ktore sa neriesia, okrem hluku aj cesty v Gastanovej aleji ktore stale patria sukromnej firme a mesto si ich neprebralo. S tymto suvisi aj problem s verejnym osvetlenim ktore si obcania musia platit sami a uz takmer 2 roky mestom oficialne neoznacene zaplatene parkovacie miesta na ktorych neustale parkuje kde kto. Odmietave stanovisko k spomalovacom na tejto ulici a zopar dalsich.
Ak mate zaujem, vytvoril som email [email protected] kde by som bol rad aby ste ma kontaktovali a ak je to mozne, preposlali mi vasu komunikaciu s predmetnymi uradmi. Ak poznate viac ludi ktori by mali zaujem riesit tento problem, prosim prizvite ich.
Dakujem.
21. jún 2017

Milan Demeter

Prave som na terase meral hluk, kedze sa mi zdal nadpriemerny. Vonku nikto nebol a nameral som za 15 minut priemerne 57db. Podla vyhlasky je maximum v noci pri dialnici 50db. Myslim ze mame dobru sancu uspiet ak sa do toho pustime.
22. jún 2017

Daniela Baxová

Suhlasim, mali by sme podniknut kroky, nakolko ja som na tento stav uz poukazovala a skoncil ako nerieseny. Pri tejto intenzite hluku sa naozaj neda spat a ohrozuje zdravie obcanov, co mesto Stupava vobec nezaujma. Museli by byt aktivny, zacat rieseit problem a do toho sa im nechce.
03. júl 2017

Daniela Baxová

Nadmerný hluk z diaľnice

Práve mi bolo oznámené, že podnet bol označený ako "neriešené", nakoľko v priebehu pár dní neprišlo k náprave. Moja otázka - robíte si z ľudí výsmech? Ináč sa komentovať odpoveď nedá. Nik neočakáva nápravu v priebehu pár dní, aké kroky podniknete k riešeniu tohoto problému,ktorý v v r.2015, 2016 aj 2017 bol označený ako neriešený. Dozvedela som sa, že obytnú časť registrujete ako priemyselnú zónu, to je vyriešené? Naozaj treba každý problém medializovať?
10. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet sme zaevidovali a postúpili na riešenie referátu územného plánovania a dopravy. O riešení podnetu Vás budeme priebežne informovať.

Mgr. Zuzana Lovíšková
vedúca oddelenia všeobecnej a vnútornej správy
22. júl 2022

Anonym

Samospráve nestačilo na zaujatie stanoviska k tomuto podnetu ani 5 rokov a navyše v aktuálnom volebnom období 2018 - 2022 sa personálne obsadenie zmenilo.

Aktuálnu informáciu by v tejto veci mohli podať nielen pracovníci príslušného oddelenia MsÚ, ale možno aj poslanci MsZ Roman Vigh a Ľubomír Bugala, ktorí boli zvolení za volebný obvod č. 5 - Cementárenská ulica je jeho súčasťou: https://www.stupava.sk/samosprava/poslanci-1/

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/369/20220701#paragraf-11.odsek-4
22. júl 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,
Admin
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ku danému podnetu nemám viac informácií. Predpokladám, že máte na mysli vybudovanie protihlukovej steny od diaľnice, ktorá tam je už niekoľko desaťročí. Požiadal som o vyjadrenie kompetentného pracovníka, čí mesto má v pláne niečo podobné vybudovať.
Môžete sa samozrejme obrátiť na uvedených poslancov cez ich emailové adresy:
Roman Vigh [email protected]
Ľubomír Bugala [email protected]

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
25. júl 2022

Anonym

Dobrý deň pán Kubička, ďakujem za informáciu aj Vašu ochotu. Na mysli mám aktívne hľadanie riešenia, ktoré by zlepšilo situáciu obyvateľov žijúcich v danej lokalite a ktoré by viedlo k zníženiu negatívneho dopadu na ich zdravie (to máme všetci len jedno). Mestu Stupava odvádzajú rovnaké dane a poplatky, sú teda rovnocennými a plnohodnotnými partnermi v dialógu s miestnou samosprávou, ktorej povinnosťou je konať vo verejnom záujme.

Snahu a záujem by mali podľa môjho názoru prioritne prejaviť najmä tí poslanci MsZ, ktorí zvíťazili v priamych voľbách práve v danom volebnom obvode. Berúc do úvahy ich pracovné vyťaženie a množstvo úloh, ktoré pri výkone svojho mandátu plnia, zrejme aj oni sami ocenia, ak nebudú zavalení množstvom (neraz opakujúcich sa) otázok od jednotlivcov. Za efektívnejší komunikačný nástroj považujem portál, na ktorom má hromadný prístup k oficiálnym stanoviskám samosprávy široká verejnosť. Pozn.: Zriadenie pracovnej e-mailovej adresy pravdepodobne nie je postačujúcou podmienkou na to, aby mal niekto záujem komunikovať s obyvateľmi mesta, hoci (paradoxne) vďaka im hlasom bol do funkcie zvolený.

V tejto súvislosti len pripomeniem, že jednou z úloh mesta pri výkone samosprávy je podľa ust. § 4 ods. 3 písm. h) zákona o obecnom zriadení utvárať a chrániť zdravé podmienky a zdravý spôsob života a práce obyvateľov mesta:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1990/369/20220701#paragraf-4.odsek-3.pismeno-h

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania