Kruhový objazd?

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Vladimir 06. septembra 2017

Dobrý deň,
dlhodobo sa v Stupave dohadujeme či križovatka Mariánska-Nám.Sv.Trojice-Cintorínska je kruhový objazd bez vyznačenia prednosti v jazde alebo to nie je vôbec kruhový objazd lebo nie je označený dopravnou značkou P7. Stáva sa a niektorý vodiči to aj sami priznávajú že pri odbáčaní doľava ignorujú stredový ostrovček a idú popred neho. Ako sa teda máme na tej križovatke správať ? Bolo by vhodné tam dať nejaké zvislé značenie.
Ďakujem

13. september 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet sme zaevidovali a postúpili na riešenie oddelenie územného rozvoja a životného prostredia. O riešení podnetu Vás budeme priebežne informovať

Mgr. Zuzana Lovíšková
vedúca oddelenia všeobecnej a vnútornej správy
21. september 2017

Juraj Benko

Niet sa nad čím dohadovať. Nie je to križovatka s kruhovým objazdom a tiež vodiči sa nemajú k čomu priznávať.
Vodič môže pri vchádzaní do tejto križovatky/sústavy križovatiek odbočiť vľavo aj vpravo. Žiadnou dopravnou značkou nie je upravený prikázaný smer jazdy.
Vodič vstupujúci do križovatky má samozrejme prednosť sprava, čo vodiči samozrejme "po stupavsky" ignorujú.
21. september 2017

Vladimir

Vo vyhlaske sa myslim hovori aj o tvare takej krizovatky a podla tvaru splna parametre kruhoveho objazdu an ktorom ale nie je uprave zvioslimi dopravnymi znackami prednost v jazde a tak sa tam treba riadit pravidlom pravej ruky. Nemyslim si ze je mozete odbocit do lava aj popred ostrovcek. Idete totiz do protismeru kedze tam nie je dost miesta na dve auta. Treba ist pekne dookola ale dodrziavat pravidlo pravej ruky. .
21. september 2017

Juraj Benko

Dobrý deň.
Predpokladajme teda, že zámerom bolo postaviť okružnú križovatku.
Do roku 2004 sa u nás okružné križovatky projektovali podľa zahraničných noriem. Od roku 2004 je v platnosti technický predpis pre „Projektovanie okružných križovatiek na cestách a miestnych komunikáciách“, ktorý zjednocuje projektovú prípravu týchto križovatiek na cestách v správe štátu, NDS a.s., miest, ako i v správe samosprávnych krajov. Kapitola 4.7 pojednáva o dopravnom značení, ale odporúčam prebehnúť všetky technické podmienky. Nebudem sem vkladať citáty, nemá to význam.

Ten protismer si dovolím rozporovať. Dovolím si tvrdiť, že v súčasnej konfigurácií tu máme cestu III. triedy v polovičnom profile.Je samozrejme hanbou zúčastnených orgánov, že sa občania "dohadujú" o účele a križovatky.

http://www.ssc.sk/files/documents/technicke-predpisy/tp2004/tp_04_2004.pdf.
07. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mesto Stupava k Vašej žiadosti o označenie križovatky na ul. Nám.sv.Trojice dopravným značením uvádza nasledovné:

Vzhľadom k priestorovým parametrom tejto križovatky sa nejedná o okružnú križovatku, keďže priemer okružnej križovatky musí byť minimálne 25 m a v tomto prípade priemer nedosahuje ani 20 m. Túto križovatku nie je možné dopravným značením označiť ako okružnú ("kruhový objazd").

Pri jazde touto križovatkou sa vodič riadi zákonom č. 8/2009 Z.z. – Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, konkrétne § 9 ods. 1, § 11 ods. 1 a § 20 ods. 1, ods.2.


Ing. Lívia Štulajterová
Referát územného plánovania a dopravy
Mesto Stupava
07. január 2019

Juraj Benko

Vladimir, takze vsetkym "kruhacnikom" odkazte, ze nielenze plati prednost sprava, co z nejakeho nelogickeho dovodu nikto nedodrziava, ale kludne pri vjazde do tejto krizovatky mozete odbocit dolava, ako to robim napr. ja. Nemusite tak "kruzit" jak blazon a davat vsetkym prednost sprava, ale mate prednost Vy, kedze prichadzate sprava:)
10. jún 2021

Viktor

Námestie sv. Trojice-vertikálna značka-chýbajúca

Prosim Vás o označenie nášho nešťastného “kruháču” ....na riadne označenom kruhovom objazde vie jazdiť takmer každý ale niektorí pri neoznačenom zbytočne zmätkuju a je to len spoliehanie sa na druhého či naozaj auto dá prednosť z prava.
10. jún 2021

Iveta

Námestie sv. Trojice-Dopravné značenie-chýbajúce

Dobrý deň,
poprosím o dôsledné označenie križovatky či " kruhového objazdu " pri kostole. Denne tam dochádza k zbytočným kolíziám. Polovica šoférov tam jazdí podľa pravidiel prechádzania kruhovým objazdom a druhá polovica šoférov sa riadi podľa pravidla pravej ruky.
Taktiež by mestská polícia mohla častejšie kontrolovať parkovanie v celom meste. Autá bežne parkujú v " kruháči", na chodníkoch na Hlavnej ulici, v tesnej blízkosti zastávok a najväčšia drzosť je keď parkujú pomaly na priechodoch pre chodcov. Deti pri vchádzaní na priechod nieje vôbec vidno. Ďakujem
10. jún 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom

Veronika Prachárová
Odkaz pre starostu
[email protected]
10. jún 2021

Juraj Benko

Dobry den.

Tieto krizovatky vobec nemusia byt onzacene. Problemy su uplne niekde inde.
1. Vodici nepoznaju dopravne predpisy
2. Parkujuce auta v krizovatke zabranujuce vyhladu

Ak si spominate, na namesti bola pesia zona s povolenym prejazdom. Sustava krizovatiek urcite nemala sluzit intenzivnej doprave, prave kvoli umiestneniu v pesej zone. A preco sa nedaju krizovatky preznacovat len tak mirnix dirnix? To kvoli tomu, ze okruzne krizovatky maju mat minimalny priemer 25m (sirka ostrovceka pri danom priemere je minimalne 7,5m + minimalne prstenec 1,2m) , co tato stavba nema. Dalsim problemom je sirka jazdneho pruhu 5.5m, co tiez nema. Ak cisto hypoteticky predpokladame, ze by sa aj niekto nasiel, kto by preplatil naklady na vystavbu pre najmensie navrhove vozidlo sk. 1 - 01 (osobne vozidlo, cize ziadne male nakladne a pod. iba osobne), tak sirka jazdnych pruhov v korenovych uzloch nedovoluje napojenie na prilahle ramena pod pozadovanym uhlom.

Jednoducho povedane, ak chceme "kruhac", tak sa musi postavit 25m kruh, a rozsirit cesty okolo tak cca o 2 metre. Vtedy ano.

Alebo, zeby sa MsP hecla a vyhnala parkujuce auta prec s krizovatky a ludia by si dostudovali dopravne predpisy? Toto vidim realnejsie.
11. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Požiadal som o vyjadrenie kompetentných. Po jeho obdržaní Vás budem informovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
11. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
obdržal som vyjadrenie od kompetentných:
"V spolupráci s dopravným inšpektorátom pracujeme na riešení tohto problému.

Cieľom návrhu úpravy trvalého dopravného značenia je usmerniť dopravu v riešenej lokalite a zaistiť tak bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.

Predmetom projektovej dokumentácie je tiež zjednosmernenie ulíc – Ul. Mariánska bude zjednosmernená v smere od Námestia Sv. Trojice po Ul. Karpatskú a vetva A Ul. Cintorínskej v smere od Ul. Karpatskej po Námestie Sv. Trojice."

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.