Voľne pustené psy v areali Cevaservisu

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Uzavretý
meno
Lubica Vargova 06. novembra 2017

V arealy Cevaservisu vencia volne pustene psy. Dnes o 17,15 som viedla dceru na kruzok do budovy, kde sa cvici pilates. Isli sme po chodniku a bezdovodne nas napadli 2 volne pustene psy - bez nahubku. V poslednom momente stihol dobehnut majitel a strhnut psa od nas, pricom aj ja aj dcera uz sme lezali na zemi. Chcem tymto upozornit na problem - volne pustenych psov bez nahubku v tomto arealy. Predpokladam, ze k rieseniu by mohla prispiet mestska policia, pripadne zakaz volneho pohybu psov v tomto arealy, pripande oplotenie miesta pre vencenie psov.

10. november 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
čo sa týka psov a podmienok ich držania je taxatívne vymedzené v zákone 282/2002 Z.z. ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

V uvedenom zákone NRSR v § 5 umožnila obciam vydať VZN, kde si obec môže sama vymedziť miesta, kde je
a) voľný pohyb psa zakázaný
b) vstup so psom zakázaný

Na základe tejto možnosti Mestské zastupiteľstvo v Stupave v zmysle § 6 ods. 1 a § 11 ods. 4 písm. g) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a v súlade so zákonom č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov v znení neskorších predpisov, sa uznieslo na všeobecne záväznom nariadení č.5/2011 o podmienkach držania psov na území mesta Stupava. ( stále platné )

Hliadky MsP vo svojej pôsobnosti vykonávajú dohľad nad dodržiavaním ustanovení zákona 282/2002 Z.z. a VZN č.5/2011 v intraviláne ako aj v extraviláne mesta Stupava a to v denných či nočných hliadkových zmenách. Zistené porušenia ustanovení hliadky riešia v zmysle § 7 zákona 282/2002 Z.z.

V prípade, že je občan napadnutý psom, ako v prípade oznamovateľky, resp. je svedkom porušenia niektorých ustanovení vyššie uvedených právnych noriem, odporúčam ihneď danú skutočnosť nahlásiť na skrátené číslo MsP Stupava 159, kedy môže hliadka MsP bezprostredne po nahlásení a príchode na miesto udalosti zavinené konanie páchateľa priestupku náležite prejednať poprípade sankcionovať.
V tomto prípade kedy oznamovateľka bola napadnutá psom vo štvrtok v poobedných hodinách a podnet napísala o deň neskôr, nie je možné hliadkou MsP zistiť držiteľa psov, či osobu, ktorá v daný deň a čas psov viedla a teda priestupok na úseku držania psov prejednať nemôže.


Milan Válek, náčelník mestskej polície

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.