MŠ Zvončeková

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Petra 18. júla 2018

Dobry den,
aka je prosim situacia s novou MS? Predpokladam, ze opat nebolo umiestnenych zopar desiatok deti do skolok v Stupave (i ked som sa dopocula ze boli umiestnovane deti rodicov bez trvaleho pobytu v Stupave..). Kedy by sa mala otvorit nova skolka a aku bude mat kapacitu?
vopred vdaka za odpoved.

20. júl 2018

Petra

Dobrý deň,
ak je pravda, čo píše moja menovkyňa, že boli brané aj deti bez trvalého pobytu v Stupave do škôlok, tak to by ma vážne rozhorčilo. Na jednu stranu Stupava má záujem aby sa ľudia prihlasovali na trvalý pobyt a na druhú stranu nevie škôlky motivovať aby uprednostňovali deti zo Stupavy?...
26. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme Vám za tento podnet.

Každá materská škola v Stupave, ktorou je zriaďovateľom mesto, je samostatným právnym subjektom so samostatným štatutárom. Mesto nevstupuje do procesu prijímania detí do materských škôl, keďže nemá v danej veci kompetenciu. Prijímanie detí do materských škôl upravuje § 59 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v platnom znení v spojení s ust. § 5 ods. 14 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v platnom znení. Podľa uvedených právnych predpisov o prijatí dieťaťa do materskej školy rozhoduje výlučne riaditeľ.

Rodičia dieťaťa majú možnosť požiadať riaditeľa MŠ o prehodnotenie rozhodnutia o neprijatí dieťaťa. Z procesného hľadiska však nejde o odvolanie sa proti rozhodnutiu, kedy sa postupuje podľa všeobecného predpisu o správnom konaní, ale prehodnotenie konkrétnej situácie spojenej s prijímaním detí do MŠ. Po vydaní rozhodnutia o neprijatí, je proces prijímania dieťaťa ukončený. Rodičia majú možnosť priebežne sa informovať u riaditeľa MŠ, či sa uvoľnila kapacita, a podať opätovnú žiadosť o prijatie dieťaťa, ak sa uvoľnilo miesto. Ak je dieťa na základe žiadosti prijaté do niektorej z MŠ, rodič by o tom mal upovedomiť ostatné MŠ, do ktorých tiež podal žiadosť o prijatie svojho dieťaťa.

Kontrola prijímania detí do MŠ patrí do kompetencie Štátnej školskej inšpekcie. Znamená to, že ak má rodič pochybnosť o rozhodnutí riaditeľa vo veci neprijatia dieťaťa do MŠ, môže sa v tejto veci obrátiť so sťažnosťou na príslušné inšpekčné centrum. V Bratislavskom kraji je to Školské inšpekčné centrum Bratislava.

Mesto Stupava sa zapojilo do výzvy EÚ v programe IROP, za účelom zvýšenia kapacity v materských školách. Naše mesto bolo v rámci akceptácie projektu úspešné a boli nám pridelené financie vo výške 536 000 eur. Vzhľadom na to, že ide o 2 kolový postup v rámci predkladania žiadostí, čakáme na vyhlásenie výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok. V súčasnosti máme spracovanú projektovú dokumentáciu k stavbe materskej školy na Zvončekovej ulici pre 80 detí s potrebným zázemím (triedy, jedáleň, kuchyňa, hracie priestory, parkovisko...), ktorá je jednou z povinných príloh pri predkladaní žiadosti. Mesto situáciu ohľadom nedostatočnej kapacity v predškolských ani v školskom zaradení nepodceňuje a v rámci svojich finančných ako aj pozemkových možností využíva každú možnosť na zlepšenie tohto stavu. Termín otvorenia novej materskej školy nevieme predpokladať vzhľadom na termín vyhlásenia druhého kola výzvy. V prípade ak by všetky administratívne kroky boli splnené, čas potrebný na realizáciu stavby s potrebným vybavením by trval následne niekoľko mesiacov.

S pozdravom


Ing. Pavol Baxa
ved. odd. všeobecnej a vnútornej správy
MsÚ Stupava
26. júl 2018

Petra

Dakujem za dlhu odpoved. Je smutne, ze ak mesto vycleni rocne 1,2m € z mestskeho rozpoctu na skolky nema paky na to, aby vstupilo do transparentnosti vyberu deti. Ak si vezmeme ze na jedno dieta prispievame z mestskej kasy 2tis eur rocne, potom nasa rodina financuje z podielovych dani viac takychto deti... a potom sa pytam, ci by nebolo na mieste vyclenit z mestskeho rozpoctu prostriedky ako prispevok pre neprijate deti (aspon aku-taku satisfakciu). V opacnom pripade nielen ze nebude zaujem obyvatelov prihlasovat si trvale pobyty, ale dokonca si mozu prehlasovat trvale pobyty do Bratislavy. A to dufam nie je mestu jedno...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania