Žiadosť o preverenie opravy cesty v parku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Vyriešený
meno
Michal Hason 14. septembra 2018

Dobrý deň.

Zrekonštruovaná cesta v parku hrboľatá a celkovo zle urobená. V diskusii na internete má rovnaký názor väčšina a je pravdepodobné, že nebol dodržaný správny postup.

Žiadam Vás, aby cesta v takomto stave nebola mestom prevzatá.

Žiadam Vás o obhliadku predmetnej cesty a jej technickej dokumentácie za účelom zistenia či:
- bola vytvorený projekt podľa platných noriem
- bol použitý materiál v súlade s projektom
- boli stavebné práce v súlade s projektom
- malo mesto stavebný dozor
- je už predmetná stavba odovzdaná a kto ju v takomto stave za mesto prevzal

- bolo výberové konanie v súlade so zákonom
- ako sa podarilo zazmluvniť grécku firmu, ktorá je na internete nedohľadatelná (http://zmluvy.egov.sk/egov/detail/id:762862)

dokončenie textu (po.max. 800zn) :https://goo.gl/5h2iWv

12. september 2018

Michal Hason

Dokončenie textu:

- má dodávateľská firma potrebné referencie
- má dodávateľská firma potrebné vybavenie

Dúfam, že výsledkom bude, že predmetná cesta bude mestu odovzdaná v poriadku príp., že mesto bude práce u dodávateľa reklamovať.

Verím, že obyvatelia mesta ocenia, ak sa veci v Stupave budú robiť kvalitne a prispievali k zlepšeniu života v Stupave.

Ďakujem
Michal Hason
24. september 2018

Jan Maliak

Dobry den,

pozrite si diskusiu na temu "greckeho asfaltera" krora prebehla na MsZ dna 2018-09-20, cca od 22:44 min.
25. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v prvom rade je potrebné uviesť, že sa jedná o úpravu povrchu prístupovej komunikácie v parku a nie rekonštrukciu komunikácie. Rozsah týchto prác si nevyžaduje povolenie a ani ohlásenie stavebného úradu.
Viac rokov evidujeme túto komunikáciu v zlom technickom stave. Na uvedený stav komunikácie sme boli upozorňovaní koncom roka 2016 aj zo strany Obvodného oddelenia Policajného zboru v Stupave a taktiež aj od občanov mesta Stupava. V tom čase sme vykonali obhliadku v záujme opraviť komunikáciu formou opravy výtlkov. Pri napočítaní výmery výtlkov na ploche komunikácie o výmere viac ako 600 m2, s vybratím výtlkov len tých, ktoré sú nevyhnutné, nám výmera vyšla viac ako 360 m2, čo pri v tom čase zmluvných cenách na netechnologickú úpravu výtlkov predstavovalo cenu cca. 14 000 EUR s DPH. Pri stave rozpočtu a výsledku obhliadky sme vyhodnotili túto variantu ako neefektívnu a neekonomickú. Na základe tohto výstupu sme pristúpili k variante prípravy návrhu kompletne novej komunikácie, formou rekonštrukcie komunikácie vrátane realizácie obrubníkov aj s odvodňovacími žľabmi v rozsahu cca. 180 m dĺžky komunikácie, čo vo výsledku predstavovalo predpokladanú cenu cca. 35 650 EUR s DPH. Výsledok tejto prípravy jasne vypovedal o tom, že realizácia síce nevyhovujúcej komunikácie v zlom technickom stave je pri súčasnom stave iných niekoľkonásobne viac vyťažovaných miestnych obslužných komunikácii v meste Stupava nevhodná.
Pri ponuke využitia asfaltérskej služby formou vyčistenia povrchu, vyplnenia horúcou zmesou asfaltového betónu a zhutnenia vibračným valcom bola ponuka na túto komunikáciu pri dĺžke cca. 180 m v predpokladanej hodnote 8460 EUR s DPH (7200 EUR bez DPH) ako najvýhodnejšie dostupná ponuka, ktorá bola potvrdená aj samotným prieskumom trhu, kde konkurenčné firmy pri stanovenom rozsahu prác predložili o cca. 40 % vyššiu sumu. Aj pri zohľadnení rizika realizácie so zahraničnou firmou sme ponuku považovali za ekonomicky výhodnú.
Samotné vyhotovenie komunikácie považujeme primerané cene, účelu využitia a spôsobu použitia technológie. Povrch cesty je možné kedykoľvek upraviť s možnosťou použitia finišera, ktorý na veľkých plochách zaručí rovnomerné rozloženie asfaltového materiálu s výsledkom celoplošne rovnej komunikácie. Po samotnej realizácii bolo zistené, že vykonané práce boli zhotovené vo väčšom rozsahu ako bola predložená ponuka cca 7002 m. Naviac práce boli zo strany objednávateľa odmietnuté.

Zároveň Vám podávame odpovede na Vami žiadané informácie:
- Bol vytvorený k rekonštrukcii projekt podľa platných noriem ?
Odpoveď: Projekt nebol spracovaný, nakoľko sa jednalo len o úpravu povrchu komunikácie.

- Bol použitý materiál v súlade s projektom?
Odpoveď: Projekt nebol spracovaný, z tohto dôvodu nie je možné posúdiť či je materiál v súlade s projektom.

- Boli uskutočnené stavebné práce v súlade s projektom?
Odpoveď: Projekt nebol spracovaný, z tohto dôvodu nie je možné posúdiť či sú uskutočnené stavebné práce v súlade s projektom.

- Malo mesto stavebný dozor, ktorý zodpovedá za to, že rekonštrukcia bola vykonaná podľa projektu? Odpoveď: Mesto nemalo zazmluvnené práce súvisiace s výkonom stavebného dozoru.

- Je už predmetná stavba odovzdaná a kto ju v takomto stave za mesto prevzal?
Odpoveď: Áno, stavba je prevzatá a preberali ju zástupcovia Oddelenia výstavby a životného prostredia.

- Prebehlo výberové konanie na zhotoviteľa v súlade so zákonom?
Odpoveď: Áno, prebehol prieskum trhu v súlade so zákonom.

- Ako sa podarilo zazmluvniť firmu, ktorá je na internete nedohľadatelná (jediný záznam je v gréckom obchodnom registri https://www.businessregistry.gr/publicity/show/144980952000)
Odpoveď: Ponuka prišla zo strany spoločnosti, ktorá bola overená následne prieskumom trhu. Existencia spoločnosti bola preverovaná cez stránku EURÓPSKEJ KOMISIE (ec.europa.eu).

- Má dodávateľská firma potrebné referencie?
Odpoveď: Referencie neboli predmetom skúmania.

- Má dodávateľská firma potrebné vybavenie?
Odpoveď: Áno, vybavenie bolo overené ešte pred zahájením prác.




Ing. Roman Vigh
Vedúci Oddelenia územného rozvoja a životného prostredia
Mestský úrad Stupava
18. marec 2019

Igor Zaťko

Dobrý deň.
Ak je kryt komunikácie menej ako rok po používaní v nevyhovujúcom stave, rozpadáva sa, degraduje, ... tak je asi zbytočné tu siahodlho polemizovať, či bola alebo nebola oprava vykonaná dobre. Či už v súlade s normami, obstarávaním, cenou ... Už fakt, že bol asfalt položený na vrstvu prachu nedáva veľkú nádej, že vydrží viac ako ešte jednu sezónu.
Škoda.
Igor.
28. marec 2019

Hlas Parku

Nechceli ste minúť 35 650 EUR, tak ste vyhodili oknom 8460 EUR s DPH. Už teraz sa začína povrch cesty rozpadať. Ako riešenie na možno max dva roky to bolo poriadne drahé a neefektívne. Táto cesta nie je možno tak vyťažená ako spomínate, ale za to je hojne využívaná občanmi na prechádzky, jazdu na bicykli alebo kočíkovanie. Bola hanba aké blato a diery tam boli pred touto opravou. Aj návštevníci mesta boli pohoršený stavom cesty. A keď konečne ste sa rozhodli opraviť tento úsek tak urobíte takýto nezmyselný paškvil. Onedlho bude stav cesty taký ako predtým a mesto chudobnejšie o 8500 EUR.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania