Cementárenska

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Klára Španka 12. novembra 2018

Dobrý deň, komplex, kde sú umiestnené potraviny, jedáleň a kaviareň ceva ruší nočný kľud zapnutou teplárňou. Hluk je počuť cez zatvorené okná, je to obťažujuce, otravné a považujem to za porušenie zákona. To nehovorím o hluku priamo vonku, ktorý ta budova vytvára. Hlučnosť je viac než normy určite povoľujú. Nedovoľujú kľudne ľuďom spať, ktorí sú oproti v bytovke. Hluk začal teraz po otvorení prevádzky kaviarne, ktorá má teraz v tejto budove prvú vykurovaciu sezónu. Žiadam o rýchle riešenie úradmi, aby nám zabezpečili kľudné prostredie v noci.

13. november 2018

Klára Španka

Doplňujem, že sa hluk preruší po istom časovom intervale na 5 minút a potom sa znova obnoví. Ak by niekto mal výhrady, že v čase, keď tam bol úradník, nič nepočul.
15. november 2018

Jozef

Najprv diaľnica teraz ventilátor 😂čo to bude čoskoro? Štekajúci pes? čvirikajúce vtáky? Chodím okolo v noci veľa krát a nikdy som nepočul “zapnutú tepláreň”. A aj keby bola zapnutá tak ľudia ktorý tam maju svadbu alebo len tak išli na pivo chcú byt v teple a potrebuju ventilovať vzduch pomocou vzduchotechiky. Jozef
15. november 2018

Maros

Jozef, svoje názory si nechajte pre iný internetový portál.
16. november 2018

Ivan

p. Klára zakúpili ste si byt v priemyselnej zóne resp. na jej hranici, v blízkosti diaľnice. To sú faktory determinujúce kvalitu bývania. Vedeli ste predsa kam idete žiť. Ak by ste si zakúpili byt pri železničnej trati, začali by ste následne požadovať, aby tadiaľ prestali jazdiť vlaky, lebo sú hlučné ? Rozumiem Vášmu rozhorčeniu nad stavom občianskej vybavenosti, dopravou atď. Toto trápi všetkých obyvateľov a každému je jasné, že ide o dôsledok neriadenej až divokej urbanizácie a developerského hladu. Nastupujúce vedenie mesta však nedokáže vyriešiť všetko šmahom čarovného prútika.
16. november 2018

Klára Španka

Zrejme nemáte vedomie o tom,že kaviareň bola otvorená až po výstavbe Agátiek,čo spôsobuje pravidelné rušenie kľudu v noci, aj počas dňa,kde osadenstvo na terase sú hulváti,ktorí nadávajú a hučia tak, že všetci počujú o čom sa rozprávajú.Je to narušenie susedských vzťahov,o ktorých hovorí zákon. V noci majú ľudia právo na kľudný spánok a ticho,čo narušilo otvorenie prevádzky a zároveň jej vzduchotechniky,kt minulý rok nebolo počuť. Tento fakt si uvedomte, potom niečo píšte. Táto prevádzka mala byť situovaná úplne inde, nie pri bytovom komplexe.
16. november 2018

Ivan

Pani Klára keď sa na to pozriem Vašou optikou rovnako môžem skonštatovať, že najprv tu bola priemyselná zóna (kde by žiadna kaviareň ani ruch v nej nikomu neprekážali) a až potom sa v nej postavili Agátky a nasťahovali obyvatelia. Ktorým zrazu vadí kam sa nasťahovali a chcú všetko okolo seba zmeniť tak, aby to v prvom rade vyhovovalo IM. A toto si zase uvedomte vy predtým, ak niečo napíšete.
16. november 2018

Klára Španka

Pokiaľ má smerovať vývoj mesta dopredu, tak nie v rámci obytnej zóny, pretože ako vy hovoríte, tak podľa toho tam môže byť aj diskotéka,zábavný park.. Ale pokiaľ už ide o súčasť zóny, ktorá bola predaná za účelom výstavby bytového komplexu, tak sa mení prostredie a o už dávno o priemyselnej zóne nemôžete hovoriť. Zobudte sa a žite v realite. Prostredie sa totiž výrazne zmenilo.
20. november 2018

Ivan

Ja v tej realite zijem :) A realita je, ze pribudli bytovky ale prevadzky ostali a dalsie sa otvaraju. Podobne ako lokalita Polygon. Ano aj ta bola predana za ucelom vystavby obytneho komplexu. Podla Vas sa teda aj tam prostredie vyrazne zmenilo. Akurat ze stoziare VVN tam ostali.
Som zvedavy kedy sa ozve prvy obyvatel RD postaveneho pri stoziari a bude pozadovat prekladku vedenia.
Aby ste mi rozumeli, ja neobhajujem sucasny stav. Je to dosledok chaotickeho nesystemoveho pristupu v minulosti. Ano, aj mne to prekaza. Len nech sa to uz konecne riesi systematicky a nie sposobom "tu skratim otvaracie hodiny, tam dam dopravnu znacku". Taketo kratkodobe zaplacavanie komplexnych problemov mesto nikam neposunie.
06. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
obdržali sme informácie z majetkovo-právneho oddelenia, ktoré súvisia aj s týmto podnetom:

Otváracie hodiny-prevádzky

Mestským zastupiteľstvom v Stupave dňa 23.10.2014 bolo uznesením B/358 schválené VZN č. 5/2014 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Stupava.
Majetkovoprávne oddelenie pri posudzovaní jednotlivých žiadostí postupuje v zmysle neho. Pravidlá času predaja v obchode a času prevádzky služieb sú uvedené v čl. 3 vyššie uvedeného VZN.
Podľa čl. 1, Prevádzkový čas predaja v obchode a prevádzky služieb na území mesta sa stanovuje od 06.00 hod. do 22.00 hod, pokiaľ v tomto nariadení nie je uvedené inak.
Podľa čl. 3 ods. 4, Prevádzkový čas v prevádzkach s pohostinskou činnosťou na celom území mesta je stanovený v dňoch pondelok až štvrtok a nedeľa od 06.00 hod. do 22.00 hod, piatok a sobota od 08.00 hod do 02.00 hod. Počas letných školských prázdnin, t.j. od 1. júla do 31. augusta sa prevádzkový čas v nedeľu povoľuje do 24.00 hod. Prevádzkový čas letnej terasy je stanovený vždy do 22.00 hod.
Podnikateľské subjekty majú v zmysle VZN č. 5/2014 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Stupava, len povinnosť oznámiť prevádzkový čas, ktorý si sami určia v medziach príslušných ustanovení VZN. VZN je záväzné pre všetky podnikateľské subjekty pôsobiace na území mesta. Mesto Stupava neposkytuje žiadne individuálne výnimky mimo rámca daného týmto VZN a taktiež nie je možné podnikateľskému subjektu individuálnym správnym aktom obmedziť resp. skrátiť prevádzkový čas.
Článok 5 v záverečných ustanoveniach vyššie uvedeného VZN v ods. 1 hovorí, že kontrolnú činnosť nad dodržiavaní tohto nariadenia vykonávajú :
a) Primátor mesta,
b) Hlavný kontrolór,
c) Zamestnanci oddelenia podnikateľských aktivít MÚ,
d) Zamestnanci Mestskej polície v Stupave

Pokiaľ dochádza v súvislosti s výkonom podnikateľskej činnosti v prevádzke k porušovaniu nočného kľudu a verejného poriadku fyzickými osobami je možné, že sa takéto fyzické osoby dopúšťajú priestupku v zmysle § 47 ods. 1 písm. b) resp. § 48 zákona č. 372/1990 Zb. V zmysle zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, je mestu daná pôsobnosť na prejednávanie priestupkov len vtedy, ak tak ustanovuje osobitný predpis. Na prejednanie vyššie uvedených priestupkov v blokovom konaní ako aj kontrolu dodržiavania VZN je v meste právomoc zverená mestskej polícii. Dodržiavanie otváracích hodín teda kontroluje mestská polícia. Tá na podnet občanov môže zasahovať priamo na mieste. Za porušenie otváracích hodín môže uložiť prevádzkovateľovi aj pokutu.
Tejto problematike sa na Slovensku venujú tri zákony:
1/ Zákon o priestupkoch, 2/ Občiansky zákonník a 3/ Zákon o ochrane zdravia ľudí.
Priestupkový zákon hovorí, že priestupku sa dopustí ten, kto poruší nočný kľud. Nočný kľud určuje Zákon o ochrane zdravia ľudí, ktorý ho definuje v čase od 22:00 hod. do 6:00 hod..
Občiansky zákonník hovorí, že každý vlastník alebo nájomca nehnuteľnosti je povinný zdržať sa všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného, alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Tieto zákony hovoria jasnou rečou a nedefinujú žiadne výnimky. To znamená, že nerozlišujú medzi víkendom a normálnym pracovným dňom, letným a zimným obdobím alebo medzi domom a bytom. Nočný kľud musíte dodržiavať celý rok v byte aj v rodinnom dome.
Prvým krokom je slušne upozorniť hlučného suseda a požiadať o nápravu. Ďalším krokom je zavolať mestskú políciu. Previnilcovi, ktorý sa dopustí rušenia nočného kľudu v takom prípade podľa zákona hrozí pokuta vo výške 33 eur.
Ak nepomohlo napomenutie a ani pokuta, môžete sa obrátiť aj na mestský úrad, čo ste aj spravili. Obec či mesto by mali postupovať na základe všeobecne záväzných nariadení, ktoré sa týkajú verejného poriadku. V menších obciach sa takéto problémy riešia osobným pohovorom všetkých dotknutých strán na Mestskom úrade. Až následne sa vec rieši v správnom konaní.
Posledným možným riešením je podanie žaloby na okresný súd Malacky. Tento krok by ste mali zvažovať ako poslednú možnosť, nakoľko môže ísť o beh na dlhú trať, ktorý navyše nemusí byť zadarmo. Tu sa môžete odvolať na zásah do výkonu vášho vlastníckeho práva podľa Občianskeho zákonníka.
Okrem už spomínanej definície Občiansky zákonník ďalej hovorí, že majiteľ nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením, vibráciami a podobne.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
24. november 2019

Obyvatel 42

Cementárenská-stavby a budovy-prekračovanie limitov hluku

Polyfunkčná budova v areáli Cevaservisu kde sa nachádza jedáleň cevaservis, kaviareň ruší nočný kľud a to tak ze keď sa začala vykurovacia sezóna hluk z kotolne a komína vydáva neprimerany nadmerny rušivý zvuk, hluk a podla všeobecného záväzného nariadenia mesta Stupava je to hluk z technických zariadení budovy, ktoré sú stacionárne. Prosim aby ste vyzvali majiteľa budovy aby urobil nápravu a neobtazoval okolie týmto spôsobom.
25. november 2019

Obyvatel 42

Tento podnet prosím zaregistrovať ako nový, pretože sa týka zvýšenej hlučnosti zo stacionarnych zariadení budovy.. Dakujem

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania