Zadná-Automobily-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Uzavretý
meno
Michal Siebert 30. decembra 2018

Dobry den, chcel by som vediet, ci sa pripravuju nejake opatrenia na zmiernenie hluku od dialnice ? Napr. vystavba protihlukovej steny, odhlucneny asfalt na dialnici alebo aspon vysadenie zelene pri dialnici ? Vedeli by ste ohladom daneho problemu kontaktovat NDS ? Velmi by hocico z vymenovanych rieseni pomohlo. Dakujem

03. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

na základe Vášho podnetu mesto Stupava požiada zodpovedný subjekt - Národnú diaľničnú spoločnosť o stanovisko k možnosti realizácie protihlukových opatrení popri diaľnici.

Ing. Lívia Štulajterová
Referát územného plánovania a dopravy
Mesto Stupava
07. január 2019

Daniela Baxová

Dobry den,
ohladne hluku z dialnice som oslovila samospravu uz 2x, vzdy s odstupom jedneho roka a na kazdy podnet som dostala tu istu odpoved ako bola uverejnen aj teraz.
Dakujem
31. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

kontaktovali sme Národnú diaľničnú spoločnosť so žiadosťou o stanovisko k danej problematike.
Oficiálne vyjadrenie zverejňujeme v plnom rozsahu:

Pre diaľnicu D2 v úseku od štátnej hranice s Českou republikou až po križovatku v Lamači bola v termíne II/2016 vypracovaná Štúdia realizovateľnosti, ktorá riešila potrebu rozšírenia diaľnice a zároveň na základe hlukovej štúdie stavba rozšírenia diaľnice zahŕňala aj potrebu vybudovania protihlukových opatrení. Na základe hlukovej štúdie v tomto úseku nebola v štúdii realizovateľnosti preukázaná potreba vybudovania protihlukovej steny, nakoľko predmetná lokalita sa nachádza v značnej vzdialenosti (cca 600 m) a predmetné rodinné domy sa v čase spracovania hlukovej štúdie v území nenachádzali.

NDS v rokoch 2011 až 2014 zabezpečila v zmysle platných predpisov vypracovanie strategických hlukových máp a akčných plánov ochrany pred hlukom, ktoré určujú oblasti, v ktorých sú prekročené stanovené limity hluku a tiež počet ľudí, ktorí sú vystavení nadmernému hluku. Na základe týchto podkladov je možné postupne podľa závažnosti a finančných možností postupne riešiť oblasti s preukázaným prekročením hlukových limitov. Strategické hlukové mapy a akčné plány boli Národnou diaľničnou spoločnosťou opätovne zabezpečené koncom roka 2018, v rámci ktorých bolo zrealizované meracie miesto v Stupave na Krajnej ulici vo vzdialenosti cca 550 m. Ani tieto strategické hlukové mapy nepreukázali potrebu budovať v tomto úseku protihlukové steny, nakoľko neboli prekročené akčné hodnoty hlukových indikátorov a územie nebolo zaradené medzi problémové lokality.

V súčasnosti NDS neplánuje na základe strategických hlukových máp realizovať opatrenia na zníženie hluku v danej oblasti.

Zároveň si dovoľujeme upozorniť na skutočnosť, že pri umiestňovaní, projektovaní a povoľovaní nových stavieb v blízkosti existujúcich komunikácií by sa v maximálnej miere malo zohľadňovať existujúce zaťaženie územia hlukom a túto skutočnosť by investor v prípade povolenia stavieb v takomto území mal riešiť v rámci týchto stavieb aj s prípadnými protihlukovými opatreniami.

S úctou

Tím NDS


Denisa Komíneková
PR a marketing
Mestský úrad Stupava
31. január 2019

Daniela Baxová

Dobry den,
neviem kde merali a cim, hluk v oblasti Cementarenska presahuje v nocnych hodinach povolene normy.
Tato skutosnost bola na tejto stranke uz spomenuta viackrat,vedeniu ,mesta je asi tato odpoved postacujuca, obyvatelom urcite nie. Ako vidno, je uplne jedno, kto je vo vedeni mesta, nase "problemiky" riesene aj tak nebudu.
Doteraz vsetky podnety tykajuce sa hluku, dopravy,
boli bud zamietnute alebo neriesene, viem o tejto skutocnosti uz 4 roky. SMUTNE
01. február 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

na základe odpovedí zodpovedných inštitúcií nám bohužiaľ ani v tomto prípade neostáva nič iné, ako podnetu prideliť status uzavretý.

Juraj Hurný
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.