Agátová-cesta-znečistená

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení

Po dazdoch sa na ceste vytvori mlaka, ktora je zdrojom neprijemnosti pre ludi ktori vyuzivaju nedaleky chodnik. Aj ked je v blizkosti kanal, tak pre zle vyspadovanie vozovky mlaka ostava dlho po dazdi. Tymto ziadam o odstranenie tejto chyby vozovky.

14. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

k Vášmu podnetu uvádzame nasledovné:

Mesto Stupava v minulom roku zabezpečilo odbornou spoločnosťou Daqe vykonanie meraní (diagnostiky) stavu starých betónových komunikácií na ul. Agátová, Marcheggska a Cementárenská s požiadavkou, aby v správe o výsledku diagnostiky bolo aj určenie potrebných opatrení na zlepšenie stavebno-technického stavu týchto komunikácií. Diagnostikou bolo zistené, že pod betónovými komunikáciami nie je vhodné podložie a bude ho treba vymeniť. Z uvedeného vyplýva, že nevyhovujúci stav miestnej komunikácie na Agátovej ul. (a uliciach Marcheggska a Cementárenská) nie je možné odstrániť jednoduchým opatrením. Je potrebná kompletná rekonštrukcia nie len pojazdných vrstiev ale aj podkladu, čo si vyžaduje v prvom kroku vypracovanie príslušnej projektovej dokumentácie, následne získanie povolení v zmysle stavebného zákona a nakoniec samotnú realizáciu. Potrebné náklady na zabezpečenie vyššie uvedených krokov boli vyčíslené sumou cca 400.000 eur. Zadanie na vypracovanie projektovej dokumentácie vyšlo ešte minulý rok, a v súčasnosti sa už dokumentácia pripravuje. V každom prípade je ale nutné zdôrazniť, že fáza prípravy projektovej dokumentácie a získanie samotných povolení na výstavbu bude trvať min jeden kalendárny rok.

Je zrejmé, že nie je možné potrebnú čiastku na kompletnú rekonštrukciu zabezpečiť okamžite, preto mesto Stupava ešte na jeseň minulého roka rozhodlo, že budú opravené aspoň najkritickejšie úseky cesty v rámci bežných opráv a údržby. Na takéto opravy nie je nutná projektová dokumentácia, nie sú potrebné súťaže v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a sú vykonateľné v kratšom časovom horizonte ako vyššie spomínaná rekonštrukcia. Stavebné práce je však možné uskutočňovať až za vhodného počasia.

V súčasnosti ešte nie je schválený nový rozpočet mesta Stupava na rok 2019, a nevieme momentálne určiť aké budú priority nového Mestského zastupiteľstva a či bude práve táto investícia zaradená do rozpočtu.

Čo sa týka bežnej údržby miestnych komunikácií, upozorňujeme na to, že správca je povinný odstraňovať závady v zjazdnosti a schodnosti a zabezpečovať bezpečnosť cestnej premávky údržbou dopravného značenia. Mláka na ceste nie je poruchou v zjazdnosti komunikácie, a preto nie je povinnosťou správcu bezodkladne ju z vozovky odstrániť. Ďalej zdôrazňujeme, že podľa zákona „Užívateľ sa musí prispôsobiť stavebnému stavu a dopravno-technickému stavu dotknutej komunikácie“.


Ing. Lívia Štulajterová
Referát územného plánovania a dopravy
Mesto Stupava
14. január 2019

Vlado

V prípade ďalšej výstavby v Cevaservise alebo na kolónii navrhujem použiť príspevok na rozvoj z tejto lokality výlučne realizáciu nových vyššie uvedených komunikácií. Samozrejme za predpokladu, že sa nejaký príspevok niekedy vyberie...
Ak tam che stavať investor ktorý už v tejto lokalite v minulosti byty postavil a neprispel adekvátne na rozvoj Stupavy, tak by mal "dobrovoľne" retrospektívne prispieť aj za už zrealizované projekty.
Iný spôsob ako zohnať 400 000€ na tieto cesty ktoré sú dlhodobo mimo hlavných priorít mesta nevidím.
Pekný deň

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania