Verejné služby - záhradný vodomer

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Vyriešený
meno
Petra 24. marca 2019

Dobrý deň,
radi by sme ušetrili na stočnom montážou "záhradného" vodomeru.
Na BVS nám bolo povedané, že takéto vodomery sa bežne montujú v iných mestách a obciach avšak s mestom Stupava nemajú aktuálne zmluvu. Toto nám bolo potvrdené aj spoločnosťou Vodárne a kanalizácie Stupava, ktoré nás taktiež odkázalo na mesto Stupava.

Prosím o vaše stanovisko, či aj mesto Stupava plánuje pre svojich obyvateľov poskytovať spomínanú službu, ako ju poskytujú okolité mestá a obce v spolupráci s BVS?

Petra

27. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

z ustanovenia §26 bod 2, Zákona č. 442/2002 Z.z. Zákon o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách a o zmene a doplnení zákona č. 276/2001 Z.z. o regulácií v sieťových odvetviach vyplýva, že odberateľ bez súhlasu vlastníka verejného vodovodu nesmie využívať dodanú vodu na iný ako zmluvne dohodnutý účel, z čoho vyplýva, že ak v ustanovení článku I. zmluvy medzi BVS a.s. a odberateľom je uvedený ako účel použitia „domácnosť“, nie je možné dodanú vodu použiť na polievanie záhrady (keďže domácnosť nie je záhrada).

Ako predísť plateniu za stočné neodvedené do kanalizácie?
• Vytvoriť si na pozemku vlastnú nádrž dažďovej vody, ktorú viete využiť na polievanie záhrady
• Vlastná/zdielaná studňa

Bohužiaľ, v Stupave nemáme súhlas vlastníka verejného vodovodu (BVS a.s.) vyžívať dodanú vodu na iný ako zmluvne dohodnutý účel. V minulosti bola snaha, aby BVS a.s. montovala v Stupave vodomery tzv. T-kus na oddelenie vody, ktorá je využívaná na polievanie a nie je odvádzaná do kanalizácie. Bohužiaľ, k takejto dohode medzi mestom Stupava a BVS a.s. neprišlo. Dôvodom bolo/je, že počas letných mesiacov nie je tlak vo vodovode a v okrajových častiach Stupavy počas leta obyvatelia Stupavy nemajú tlak pitnej vody a to práve z dôvodu polievania záhrad a napĺňania bazénov.




S pozdravom

Ing. Michal Polakovič - konateľ
Vodárne a kanalizácie Stupava s.r.o.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania