Pri potoku-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Vyriešený
meno
Katarina Sirotova 04. apríla 2020

Pravidelne zbierame odpadky v lesiku pri potoku a tiez na ulici Pri potoku. Dnes 3/4 velkeho vreca. Preco sa aj mesto nepodiela na zbere odpadkov v meste? V lese bol aj niekolko rocny rozkladajuci sa odpad. V Petrzalke to je bezna prax, ze mestske sluzby zbieraju odpadky na sidliskach.

06. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Odpad a odpady sa pravidelne zbierajú prostredníctvom VPS Stupava. Aj keď sa pozriete v tejto aplikácií, je tu množstvo podnetov a následne vyriešených.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
06. apríl 2020

Katarina Sirotova

Nerobi sa to na pravidelnej baze ako pravidelny zber odpadkov, o com svedci stary rozkladajuci a hrdzavejuci odpad (nasli sme prasknute poulicne osvetlenie, znacku)... Boli tam dlhee mesiace. Spominane miesta intenzivne sledujem na dennej baze pol roka. V aplikácii su ulozene ako "vyriesene problemy" niektore novo vzniknute skladky odpadov. Aj na tomto mieste - ulica Pri potoku chyba aspon jeden verejny kos, kt. by ciastocne riešil problem s malymi odpadkami.
06. apríl 2020

Katarina Sirotova

Dobrovolnicka praca neporiesi vsetky problémy mesta rovnako ako iniciativa mesta nestaci na riesenie vsetkych problemov. Da sa to jedine spolupracou a stale vacsou iniciatívou zo strany vsetkych.
06. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
prosím, ak narazíte na problém alebo vidíte skládku odpadu, napíšte sem podnet. Nie je možné obchádzať celé mesto a nachádzať každý detail. Preto je aj takáto aplikácia, kde obyvatelia mesta majú možnosť informovať mesto o problémoch. Obyvatelia žujú v meste a pokiaľ budú nápomocní, tak spoločnými silami sa toho dokáže viac. Každý podnet zasielam kompetetným a pokiaľ je to v ich moci, kapacitách a možnostiach, tak sa tomu s plnou vážnosťou venujú.
Ďakujem vopred za spoluprácu.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
06. apríl 2020

Katarina Sirotova

To uz pol roka robim a posielam kazdy podnet. Na chybajuci kos v tomto okoli som uz upozornovala v minulosti, eliminoval by drobny odpad na zemi. Samozrejme tam dodnes nie je a nikto na to nereagoval. Preventivne sa robi malo opatrení zo strany mesta. Riesia sa vypukle problemy ako su skladky...
07. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
pozeral som na ten Váš podnet ohľadom koša z 20.12.2019. Máte pravdu, už ste na to upozorňovali a idem preveriť v čom je problém lebo doteraz nemám na to reakciu. Ospravedlňujem sa za to.
Len na margo rišenia a neriešenia. V inom podnete sa niekto sťažoval, že sa riešia malé podnety a nie veľké. Ono je to tak, že každý má pocit, že práve a iba ten jeho podnet sa nerieši.
Treba si uvedomiť, že relatívne malé mesto Stupava má personálne kapacitné obmedzenia.
Pokiaľ máte dojem, že VPS nerobí, mám poverenie Vás pozvať na návštevu a možnosť stráviť jeden deň, aby ste spoznali náplň a prácu VPS Stupava. Ste vítaná.
Ďakujeme za všetky podnety, pomáhajú nám a verte, že nie je cieľom ich ignorovať. Veď to je veľmi viditeľné, že sa niečo neurobí. A žijeme tu všetci spoločne.

Dovolím si ešte jednu poznámku na obhajobu, že nie všetko je také zlé. Podali ste celkovo 12 podnetov, z toho dva sa týkajú tej istej veci, takže de fecto 11. Z toho 7 podnetov bolo vyriešených. Z tých 4 otvorených sú dva veľmi problematické lebo spraviť nový chodník na celých dvoch uliciach asi uznáte, že nie je otázkou lusknutia prsta. Treba na to viacero vecí: vysporiadanie majetku, financie, dopravné a stavebné plány. Podnet ste podali 26.1.2020. Rovnako tak problém s vodou pred novým prechodom na Marcheggskej, ktorý ste podali 6.3.2020, t.j. pred mesiacom (dnes je 7.4.2020). Je to treba doriešiť s dodávateľom ako reklamáciu a potom prišli problémy s korona vírusom, kde pracovník, ktprý to má v popise práce je na vynútenej OČR. Preto si myslím, že skóre vyriešených a riešených problémov je v prospech mesta, jediný problém, ktorý tak povediac zaspal je ten kôš. Takže za ten sa ešte raz ospravedlňujem, ale uznajte, že veci a problémy sa riešia a naozaj by ma mrzelo, keby ste kvôli jednému problému dehonestovali prácu zamestnancov mesta a VPS. Každým problémom, ktorý ste podali, s výnimkou toho jedného chýbajúceho koša sa niekto musel zaoberať, urobiť niečo pre jeho vyriešenie alebo riešenie a tak by si to zaslúžilo aspoň rešpektovanie ich práce. Ďakujem za pochopenie.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
07. apríl 2020

Katarina Sirotova

Skusim veci trochu osvetlit. Pridala som viac podnetov ako spomínaných a zverejnenych 12. Niektore neboli zverejnene. Mozno budete vediet vysvetlit preco... Jednym z posledných nezverejnenych bolo napr. parkovanie na chodnikoch v okoli ulice Jilemnickeho...
Ak som zverejnila niektory podnet 2x, bolo to preto, ze "vyrieseny" problem sa opakoval. Napr. verejne osvetlenie a konkretna nefungujuca lampa na Marcheggskej, kt. pravidelne nesvieti, aj ked bol problem uzavrety ako "vyrieseny."
To iste s odpadkami, je to bezna prax, ze ludia neustale znecistuju okolie a treba sa on starat pravidelne, nie raz reagovat na podnet. V tomto vidim velke rezervy mesta a VPS. Ako dobrovolnik to robim pravidelne vo svojom volnom case pri 2 malych detoch a upratat napr. ulicu Pri potoku spolu s lesom od drobného odpadu nezaberie viac ako 30 min...
Sledujem presne, ktore podnety mesto poriesi, kedy a aj ako. Niektore boli poriesene naozaj promptne a kvalitne. Chodnik na Marcheggskej, hraci prvok na ihrisku v parku.. Za to dakujem. Takze na základe tychto skusenosti si nemyslim, ze by boli veci len zle, a preto Odkazprestarostu odporucam aj ostatným a aj ja ostávam nadalej aktivna. Sledujem a fokusujem sa na riešenie konkret. veci a nie zabo - mysie vojny. Nedehonestujem pracu nikoho, poukazujem na rezervy a priestor na zlepsenie. Ten tu jednoznacne je.
07. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vôbec netuším prečo neboli zverejnené. Ja vidím len tie, ktoré mi admin stránky (stránka, ani aplikácia nepatrí pod mesto Stupava) povolí a priradí ku Stupave. Táto stránka a aplikacia je úplne mimo mesta Stupava. Preto Vám neviem odpovedať prečo to tak je, že sa Vám niečo nezverejnilo.

Taktiež nemám možnosť podnety uzavrieť. To má možnosť len admin tejto stránky, ktorý nijako nesúvisí s mestom Stupava.

Čo sa týka pravideľnosti upratovania. Opäť Vás pozývam do VPS Stupava. Jednak na spoznanie situácie a taktiež môžete stráviť jeden deň s pracovníkmi. Sami mi to ponúkli, nakoľko ich mrzí, že dohonestujete ich prácu. Neviem ako inak Vás presvedčím, že proste nie je v kapacitách pravidelne upratovať všetky ulice. Mesto Stupava nemá rozpočet na takéto služby. Preto sú vítané podnety od občanov a tie sa snaží VPS vyriešiť.

Dnes som sa bol osobne pozrieť na situáciu na danej ulici. Zajtra ešte urobím fotografie. Komunikoval som dnes aj s pánom riaditeľom VPS ohľadom osadenia koša. Verejné koše sú zo strany Jilemnického 50 metrov od ulice Pri potoku a 35 metrov je stojisko s kontajnermi. Z druhej strany ulice, pri stretu s Bitúnkovou je verejný koš 190 metrov vzdialený, pri potravinách na križovatke s Marcheggskou. Pokiaľ niekto prichádza od Ferdiša Kostku, tak tam sú dva koše vzdialené 230 a 290 metrov. Keď niekto dostane potrebu odhodiť odpadok priamo na ulici Pri potoku, tak koše sú vzdialené od jednej minúty do maximálne 4 minút chôdze, podľa toho ktorým smerom pôjde. To, že to hodí na zem, je niečo s čím ťažko niečo urobíme, Je to o kultúre človeka. Preto je podľa môjho názoru mimoriadne cenné to čo robíte Vy, že tie odpadky po takto nekultúrnych ľudoch nemáte problém zodvihnúť. Ja sa snažím robiť to isté. Keď idem po ulici a vidí odpadky, tak ich zodvihnem. Práve včera som zbieral rozfúkané jednorázové rukavice po ulici neďaleko Billy. Kým by som zavolal na VPS, aby to upratali, tak sa to roznesie oveľa ďalej.

Na tejto linke môžete si môžete pozrieť umiestnenie verejných košov.
www.vps-stupava.sk/pasportymapy
Oproti mape pribudli ďalšie a je ich už cca 115-120 ks. Nemôže byť kôš na každej ulici v meste. Jednoducho ľudia musia mať určitú kultúru a automaticky nehodiť odpadok na zem. Koše treba aj vysýpať. Zase sme pri tej personálnej kapacite VPS. Napríklad a ulici Pri potoku by bol problém s vysýpaním lebo ulica nie je prejazdná. Netvrdím, že by to sa to nedalo, ale bola by to komplikácia a predovšetkým, v okolí sú verejné koše ako som ich uviedol.

Situácia, že budú koše na každej ulice je optimálna. Žiaľ momentálne to nie je v priorite mesta, nakoľko má množstvo ďaleko dôležitejších vecí, zanedbaných z minulosti. Napríklad obrovským investičným mínusom su cesty a chodníky. Koše sa postupne pridávajú, ale vyhodnocuje sa napríklad aj to, v akom dosahu sú ďalšie, frekvencia ľudí a pod. Vyžadujú aj údržbu, čo tiež stojí nemalé financie. Napríklad opakovane sa riešia poškodené koše v parku. Z mne záhadných dôvodov, majú niektorí ľudia potrebu ich ničiť.

Ešte raz Vám chcem poďakovať za podnety a spoluprácu.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
07. apríl 2020

Katarina Sirotova

1.Vase pozvanie do VPS Stupava nemozem prijat, staram sa celodenne o 2 deti, ktore nemozu ostat doma same. Cize moje casove moznosti su naozaj obmedzene.
2.Co sa tyka pracovnikov VPS Stupava: neriesim ich pracu, nehodnotim ju ani nedehonestujem, nakolko nemam ponatia, co je ich naplnou prace a nie je to ani v mojom zaujme zaoberat sa tym. Zaujima ma celkovy vzhlad a fungovanie mesta, poukazovanie na to, co nefunguje idealne, prilozenie ruky k dielu do miery, ktora je v mojich moznostiach.
08. apríl 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnety, ktoré neboli zverejnené porušovali pravidlá zverejnenia na portáli. V takýchto prípadoch je užívateľ kontaktovaný aj s odôvodnením neznverejnenia podnetu.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
08. apríl 2020

Katarina Sirotova

Ohladom nezverejnenych podnetov som nebola ani raz kontaktovana.
08. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
prikladám sľúbené fotografie. Dnes som si to opäť prešiel osobne a myslím, že je oprávnené vyjadrenie pána riaditeľa, že na danej ulici z vyššie uvedených dôvodov sa verejný kôš nebude umiestňovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
09. apríl 2020

Katarina Sirotova

Nedat na spominane miesto kos a nerobit aspon obcasne pravidelne zbery odpadkov VPS v ramci mesta nepokladam za riesenie pridaneho podnetu, ale je to Vase rozhodnutie. Bojovat s veternymi mlynmi neplanujem, zariadime sa sami.
09. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
nie každý podnet nemusí skončiť takým stavom ako je navrhovaný. Vyriešený je preto lebo bol dostatočne preskúmaný, zhodnotený a rozhodnuté. To, že nie v zmysle navrhovaného riešenia neznamená, že teraz zostane otvorený. Týmto podnetom sme sa detailne zaoberali a rozhodnutie je také, že na ulicu Pri potoku (zo všetkých uvedených dôvodov) sa verejný smetný kôš neosadí. Snažil som sa to detailne vysvetliť a naozaj tomu venovať veľkú pozornosť. Mrzí ma, že neakceptujete argumenty.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
09. apríl 2020

Katarina Sirotova

Vase argumenty neriesia problem a stoja proti mojim argumentom, kt. by mozno rovnako neriesili problem. Ale kym nieco na nefungujucej veci nezmenime, nedozvieme sa, ci by po navrhovanej zmene fungovala lepsie...
Pekny vecer a vela tvorivých napadov a otvorenej mysle vo Vasej praci.
15. apríl 2020

Brano

Katarina vy ale mate pevne nervy:)
15. apríl 2020

Katarina Sirotova

😆🙂Naucila som sa pri detoch:)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania