Horné predmestie-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Uzavretý
meno
Juran 29. júna 2022

Dobrý deň,rád by som sa dozvedel, ako je to s hlukom kosačiek, vrtačiek, brusiek ,tiež nekontrolovaným revom športujúcich výrastkov.Existuje nejaká norma,pravidlo,či záväzné stanovenie určujúce,čo a kolko hluku môže byť spôsobované v sobotu popoludní a v nedelu na pravé poludnie a tesne po obede. Ak existuje, malo by byť na vývesnej tabuli a možno i mestský policajti by mohli v priebehu víkendu toto nejakým spôsobom kontrolovať,pretože prechádzaním po uliciach v zatvorenom aute sotva čo zistia.Myslím,že napr v Rakúsku,Nemecku,Śvajčiarsku majú systém nastavený tak, že občan vedomí si mastnej pokuty ,nezabuchne hlasno ani dvere.Rád si počkám na zmysluplné vyjadrenie a vyriešenie.´Dakujem.

01. júl 2022

Michal

Je to zaujimavy dotaz, problematika nie je v tom aby ludia boli informovani a zastrasovany pokutami, pretoze problem je hlavne v dokazovani a nasledne vymahani.
04. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Mesto má vo Všeobecnom záväznom nariadení (VZN) č. 1/2016 v § 2a a § 2b určené časy Nočného pokoja - vyplývajú zo zákona - a čas "odpočinku". Čas odpočinku určuje VZN. Zjednodušene je v sobotu od 0:00 do 6:00 a od 20:00 do pondelka 6:00. Štátny sviatok sa berie ako nedeľa - čiže celý deň. Zároveň je veľmi všeobecne dané, čo sa zakazuje:

"4. Výkon činnosti, ktoré narušujú možnosť odpočinku, najmä práce a činnosti obťažujúce
hlukom alebo inými obdobne účinným spôsobom, je v dobe odpočinku zakázaný. Zákaz
sa nevzťahuje na činnosti, ktoré si vyžadujú naliehavý alebo významný záujem mesta. "

Mesto pripravuje aktualizáciu viacerých VZN. Aj VZN č. 1/2016 by malo byť v roku 2023 aktualizované.
V tomto čase sa vo vymáhaní času odpočinku väčšinou postupuje formou upozornenia resp. dohovoru. Pokuta sa udeľuje zväčša pri opätovnom porušení. Za porušenie ustanovení VZN hrozí pokuta pre fyzické osoby do výšky 33,- Eur, pre právnické osoby až do výšky 6638,- Eur.

Šimon Gabura
primátor Mesta Svätý Jur

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania