Dukelská-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Michal 05. marca 2023

Dobrý deň prajem, prosím o ozrejmenie na základe akého zákona o cestnej premávke, resp odseku či paragrafu nie je umožnené Ms políciou parkovanie, státie, zastavenie na ulici Dukelská prípadne Pezinská ?
Podľa mňa je parkovanie v smere jazdy povolené ak nechám 3 m voľné na prejazd. Prosím o definovanie exaktných paragrafov a značiek a iných nariadení ktoré by mi v tom bránili.

06. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet.

V skratke: Na Dukelskej ulici je obojsmerná prevádzka, pri státi musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy. Zastavenie neznamená parkovanie ale čas nevyhnutne potrebný na "nastúpenie, vystúpenie, naloženie, vyloženie".

Posielam znenie § 23 ods. 1 zákona č. 8/2009:
(1) Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy.

Zároveň posielam čo sa myslí "Zastavením":
§ 2 ods. (2) Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie:
y) zastavením uvedenie vozidla do pokoja na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb alebo na urýchlené naloženie alebo na zloženie nákladu,

Šimon Gabura
primátor Mesta Svätý Jur
06. marec 2023

Michal

Prečo potom MsP terorizuje obyvateľov a návštevníkov danej ulice pokutami, papučami ? Je možné tam stáť, nič vodiča neobmedzuje v státi pri kraji vozovky.
Zákaz státia v rámci Zóny majú len vozidlá nad 3,5 tony.
06. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Neviem či ste úplne správne pochopili výklad zákona a tak skúsim ešte raz:
Na Dukelskej ulici by ste mohli stáť iba vtedy ak necháte na ceste voľný prejazd 6m - t.j. pre každý smer 3m, čo je v praxi nemožné. Na Dukelskej ulici môžete iba zastaviť na nevyhnutne krátky čas potrebný na "nastúpenie, vystúpenie, naloženie, vyloženie".

Šimon Gabura
primátor Mesta Svätý Jur

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania