Prostredná-osvetlenie-nevhodné (silné a pod.)

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Uzavretý
meno
Yergen 31. augusta 2023

Pán primátor,

som rád, že mesto sa neustále skrášľuje, modernizuje.
Na niektorých uliciach došlo k výmene verej. osvetlenia za úsporné LED-ky. Pred časom sa tu riešili sťažnosti na príliš silné svetlo v dotknutých lokalitách > mesto znížilo intenzitu.

Chcem upriamiť vašu pozornosť na ďalšiu dôležitú vlastnosť svetla - farebné spektrum.
Biele nočné LED svetlo, ktoré svieti do našich domov (bytov) je nevyhovujúce - narúša cirkadiánny rytmus človeka.

Verím, že mesto pri plánovaní výmeny osvetlenia v ďalších lokalitách bude dbať aj na zdravie každého z nás. Prosím, nepoužívajte na osvetlenie nočných ulíc biele svetlo ale osvetlenie v oranžovom spektre.

Odporúčam tento odborný článok https://www.postoj.sk/136564/nikde-som-nevidel-take-hrozne-osvetlenie-ako-v-bratislave-pod-luznym-mostom

03. september 2023

Michal

Ale ako pozeram, tak pozeram. Fotka nie je zo Dv. Jura. Bolo by do buducna asi vhodnejsie aby ste odfotil konkretne problematicke miesto.
07. september 2023

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Už pri vyberaní typu lámp na Pezinskú a Prostrednú ulicu (spodná časť) sme sa stretli so zaujímavým problémom a to dostupnosťou Led lámp s historickým vzhľadom a s Teplotou chromatickosti svetla (farba svetla) nižšou ako 2500K (Kelvinov). Máme na zreteli a tiež chceme do mesta umiestňovať lampy s čo najteplejším svetlom. Verím, že pri ďalšej rekonštrukcii sa nám už podarí obstarať lampy s aspoň 1800K - 2000K. Pre porovnanie lampy na Prostrednej ulici (v hornej časti) môžu mať cca 1500K.

Šimon Gabura
primátor Mesta Svätý Jur
07. september 2023

Yergen

@ Pan primator: vdaka za odpoved a ochotu ze do buducna budete takuto moznost (minimalne) zvazovat. Drzim palce a DAKUJEM.

@Michal: Fotka je iilustracna - zachycuje rovnake miesto s pouzitim osvetlenia v inom farebnom spektre.
Na mape (snad trochu nestastne) som vyznacil miesto kde sa nachadza MU pretoze nejde sucasne do mapy oznacit viacero ulic. V prvomrade sa to tyka lokalit, ktore spravne definoval primator.
O tych uliciach vie v podstate kazdy, kto vecer chodi po nasom meste a ma minimalne zakladne znalosti o farebnom spektre.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania