Zber odpadov v MPR

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Mlady Juran 03. júla 2017

Historicke centrum mesta Svaty Jur je uz desatrocia vyhlasene za mestsku pamiatkovu rezervaciu. Napriek tomu sa stale vyskytuje mnozstvo problemov, ktore znizuju jej hodnotu v ociach turistov. Jednym z nich je sposob odvozu odpadu. Vacsinu domov v centre tvoria spolocne dvory. V takychto dvoroch ma kazda rodina svoju nadobu na odpad a v den odvozu sa tak na uliciach ocitnu desiatky (alebo skor stovky) smetnych nadob, ktore tu zostavaju stat aj cely den. Nebolo by mozne odvoz odpadu zo spolocnych dvorov riesit spolocnymi plastovymi kontajnermi na komunalny odpad tak, ako sa to robi v pripade bytoviek? Kontajnerov by bolo menej, zabrali by menej miesta a nemuselo by sa cakat, kym si kazda rodina odvezie do dvora svoj, pretoze by ho odviezol ten, kto z dvora je doma alebo pride z prace prvy.

07. júl 2017

Zuzana

ja som počula, že domácnosti v spoločných dvoroch dokonca nemajú možnosť separácie odpadu, nedostávajú vrecia... aj tu je priestor na zlepšenie
07. júl 2017

Zuzana

ja som počula, že domácnosti v spoločných dvoroch dokonca nemajú možnosť separácie odpadu, nedostávajú vrecia... aj tu je priestor na zlepšenie
10. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet.

Smetné nádoby prideľuje Mestský úrad na základe žiadosti, každej domácnosti v rodinnom dome. Ak ide o viacčlennú domácnosť, môže mať pridelených aj viac kontajnerov. Riešením veľkého množstva smetných nádob naozaj je ich nahradenie jedným veľkým 1100l kontajnerom. To je výborný postreh. V niektorých spoločných dvoroch vo Svätom Jure sa to už využíva. Keď sa všetci obyvatelia spoločného dvora dohodnú na nahradení 240l nádob jednou veľkou s objemom 1100l, tak zástupca vlastníkov môže požiadať Mestský úrad o pridelenie kontajnera.

Ku komentáru pani Zuzany o tom, že obyvatelia spoločných domov nemajú možnosť separácie: Každý obyvateľ rodinného domu má možnosť separovať plasty a papier do plastových vriec, ktoré spoločnosť Marius Pedersen pravidelne odváža. Za plné vrece s odpadom vždy dajú na výmenu jedno prázdne. Niekedy sa stane, že prázdne vrece odfúkne vietor, alebo si ho privlastní niekto iný. Vtedy stačí prísť na Mestský úrad a v kancelárii prvého kontaktu Vám bezplatne poskytneme náhradné vrece na odpad.


Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
10. júl 2017

Mlady Juran

Dakujem za odpoved. Nemohlo by mesto vo veci nahradenia smetnych nadob kontajnermi urobit urcitu agitaciu? Napriklad v nasledujucom cisle Svatojurskych ohlasov?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania