Cierna skladka

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený

Dobry den, prosim komu patri tato cierna skladka? Evidentne to tam je dlhy cas. Chodi tadial mnozstvo deti ktore sa mozu ranit.

17. jún 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedené je na súkromných pozemkoch. Najprv budeme musieť definovať presné parcelné číslo pozemku, následne vlastníka a potom ho vyzveme na odpratanie skládky.
V každom prípade ďakujeme za nahlásenie podnetu.


Ing. Fiamová - prednostka MsÚ
03. júl 2013

petra

Dobrý deň,
nepatria náhodou pozemky okolo týchto bytoviek a záhradiek mestu?
Je to biologický odpad, ktorý by mesto mohlo zaviesť do kompostárne.
Pokiaľ sa majú zvelaďovať mestské pozemky, tak by mal byť k dispozícii aj nejaký kontajner, kde by sa uvedený odpad mohol ukladať.
14. august 2013

Odpoveď samosprávy

Uvedená skládka bude do 2 týždňov odstránená. Objednávku na likvidáciu som spolu s primátorom podpísala v pondelok 12.8.2013. Je nám smutno, že práve záhradkári, ktorí by mali byť vzorom pre občanov v kompostovaní, vytvárajú takúto nelegálnu skládku. Práve dnes 14.8.13 prebehlo rokovanie s predsedom záhradkárov Ing. B. Pajerom za prítomnosti primátora mesta Ing. A. Achbergera. Mestský úrad zorganizuje školenie o kompostovaní pre dotknutých záhradkárov a zároveň sme im napísali oficiálny list :

VEC: Upozornenie na zákaz ukladania bioodpadu pri záhradkách


Nakoľko neustále a opakovane dochádza k nelegálnemu ukladaniu biologicky rozložiteľného odpadu na verejné priestranstvo v blízkosti záhrad záhradkárskych osád vo Svätom Jure, usudzujeme, že tento pochádza od záhradkárov z príslušných záhrad viď. fotodokumentácia z lokality záhrad Pri štadióne. Uvedeným konaním dochádza k nelegálnemu nakladaniu s odpadom, a teda k porušeniu §18 ods. 3 písm. a) a písm. b) zákona č. 223/2001 Z.z. o odpadoch v znení neskorších predpisov.
Mesto Svätý Jur v zastúpení primátorom mesta Ing. Alexandrom Achbergerom Vás upozorňuje, že členovia Slovenského zväzu záhradkárov a záhradkári sú povinní nakladať s biologicky rozložiteľným odpadom, ako zvyšky rastlín a plodín, tráva, lístie, konáre stromov, zvyšky z ovocia a zeleniny, a iné, v súlade s príslušnými predpismi odpadového hospodárstva, najmä zákona č. 223/2001 Z.z. o odpadoch v znení neskorších zmien. To znamená, tento odpad sú povinní likvidovať kompostovaním, a to zriadením domáceho záhradného kompostoviska na svojej záhrade, alebo odvezením na neďalekú kompostáreň vo Svätom Jure.
V prípade, že takúto možnosť záhradkári nemajú, navrhujeme možnosť hromadného zapožičania kontajneru na biologicky rozložiteľný odpad a jeho zloženie na nevyhnutný čas v tesnej blízkosti príslušnej záhradkárskej oblasti. Záhradkári by jednorázovo naplnili predmetný kontajner a ten by bol okamžite po naplnení odvezený na miestnu kompostáreň. Slovenský zväz záhradkárov by v mene záhradkárov o kontajner požiadal a za tých, ktorí by využili túto možnosť, by po vyúčtovaní priamo vodičovi kontajneru zaplatil za dopravné náklady a likvidáciu odpadu na kompostárni Svätý Jur.
Ostatné odpady vznikajúce v záhrade ste taktiež povinní triediť podľa ich druhu a ukladať ich do príslušných zberných nádob, a to v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mesta č. 7/2005 o pravidlách zberu, prepravy, opätovného používania a zneškodňovania komunálneho odpadu na území Mesta Svätý Jur a zákona č. 223/2001 Z.z. o odpadoch v znení neskorších predpisov.
V lokalite záhrad Pri štadióne dôjde v najbližších dňoch k odstráneniu predmetných nelegálnych skládok bioodpadu, pričom pokiaľ budú tieto aj naďalej záhradkármi vytvárané, mesto Svätý Jur bude záhradkárov pokutovať v zmysle príslušných právnych predpisov.



Ing. Fiamová - prednostka MsÚ
24. august 2013

Michal

skladka je odstranena, dakujem

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania