Chybajuce retardery

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Uzavretý

Svaty Jur, dokedy budes cakat kym auto zrazi niekoho na namesti a zabije ho?!? Navrhujem urychlene nainstalovat retardery pretoze kazdodenne sa tam prehanaju auta vo vyznacenej obytnej zone kde je 40 ovela vyssou rychlostou! Minimalne by tam bolo vhodne naistalovat k informacnym tabuliam "Obytna zona" doplnujucu tabulu maximalna rychlost 40 km ktora je prislusna k tejto tabuli pretoze vodici ani nevedia co to znamena. Dakujem.

17. jún 2013

Odpoveď samosprávy

dobrý deň, na ul. Prostredná sa neuvažuje s retardérmi, nakoľko by sa zhoršila prejazdnosť danej komunikácie a životné prostredie okolobývajúcim obyvateľom. Totiž pri rozjazde po prechode retardérmi sa vždy prirodzene zvyšuje rýchlosť, čo spôsobuje značné zvýšenie spalín ale aj hluk. Ďalej retardéry v danej lokalite by komplikovali zimnú údržbu, čo je na dlažbe nesmierne dôležité.
Dovoľujem si Vás poopraviť, ani Vy zjavne správne neovládate zákon č. 8/2009 o cestnej premávke, na obytnej zóne je 20 a nie 40 km max. povolená rýchlosť. viď § 59 predmetného zákona § 59
Osobitné ustanovenia o cestnej premávke
v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne
(1) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke, pričom sa na nich nevzťahuje § 52. Hry detí na ceste sú dovolené len v obytnej zóne.
(2) Do pešej zóny je povolený vjazd len vozidlám, ktorým to umožňuje dopravná značka.
(3) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km.h-1. Pritom je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo. V obytnej zóne a pešej zóne je státie vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak. V školskej zóne možno stáť, ak tým nie je obmedzený pohyb chodcov.
(4) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. To platí aj pre deti, ktoré sa hrajú v obytnej zóne.

Kontrolu nad dodržiavaním predmetného zákona nemôže vykonávať samospráva - ale len Polícia SR: Je smutné, že obyvatelia nerešpektujú dopravné značenie. Ďalej pod dopravnú značku nemôžeme dávať ľubovoľné dodatkové tabule - ktoré by hoc aj vysvetľovali predmetnú dopravnú značku, týmto by sa uvedená značka "znehodnotila" Zákon presne definuje dopravné značenie. Neznalosť zákona neospravedlňuje nikoho.


Ing. Fiamová - prednostka MsÚ
17. jún 2013

Zuzana

Nebolo by mozne teda nejakym legalnym sposobom preverit v spolupraci s Policiou umiestnenie dodatkovej tabuli ze tam je povolena 20tka nakolko vodici su neznali a nerespektuju maximalnu rychlost? Mozno by bola este mozno umiestnit merace rychlosti tak ako to byva aj v inych obciach? Lebo naozaj po namesti sa chodi bezne aj 60 km/h.... Vasa odpoved je dlha ale neriesi situaciu...
17. jún 2013

Igor

úprimne, 20km/h je rychlost smiesna, pretoze do kopca sa dodrzat vazne neda. Bud pojdem na jednotke, alebo budem dusit dvojku(co ale pochopitelne zeny nezaujima :-) )
19. jún 2013

Dušan Veselý

Pán Igor, námestie nie je v kopci. Kopec začína od fary. 20-kou sa tade da v pohode. A potvrdzujem, že auta tam jazdia 60-kou.
19. jún 2013

Bono

Michal ty máš svoje vedomosti iba z médií! Voľakedy tadiaľ bola povolená 80km rýchlosť a nikoho tam nezabilo pritom sa chodilo na inakých rachotinách ,ktoré riadili opití vodiči a ešte sa tam hrávali deti futbal. Vo Svätom Jure v tom období žilo niekoľko násobne viacej detí. Naše námestie je oveľa bezpečnejšie ako turecké a iné v EU. Myslím si že na tvoje deti číha nebezpečenstvo v rámci rôznych mierových misií a nie na Jurskom námestí. Ty sa radšej zamysli, kde číha na tvoje deti nebezpečenstvo! 20km rýchlosť je iba dobrá na pokuty.. Dnes keď pôjdeš do lesa ťa môže napadnúť zver a určite ťa môže viacej zraniť ako dopravná nehoda na námestí ,lebo tam neplatí zákon poskytnutia prvej pomoci z čoho môžeš mať traumu na celý život. Podľa teba určite treba oplotil aj ten les a budeme vyrastať na betónovom námestí na lavičkách, to je zámer určitej skupiny ľudí. Aj tak ich ten zámer o chvíľu dobehne! Človek je živý tvor, ktorý pre svoju existenciu nevyhnutne potrebuje prírodu. Možno tvoje deti stále sedia iba pri počítačoch a naše námestie videli iba z auta!
19. jún 2013

Nazor

Znacka obytna zona je tam umiestnena uplne nezmyselne. Jednak obmedzuje rychlost na 20km/hod, dvak tam zakazuje parkovanie, takze aj auto pana primatora a aj vsetkych obyvatelov tam parkuju v rozpore s dopravnym znacenim. Namestie vobec nema charakter obytnej zony. Co sa tyka rychlosti, ak tam auta jazdia 60km/hod, znamena to, ze 50km/hod je tam uplne bezpecna rychlost a nevidim dovod na nijake obmedzovanie. Bezpecna rychlost sa zvykne v inych krajinach stanovovat ako 85 percentil rychlosti vsetkych aut, ktore tade jazdia. Co sa tyka bezpecnosti zjavne chodca pana Michala, asi by ani nemal vychadzat z domu, lebo vsade cihaju same nebezpecenstva.
Podla mna je tam vsak iny problem - jazdia tade aj nakladne auta, ktore tam maju zakaz, co na niektorych miestach poskodzuje povrch (uz su tam vyjazdene kolajnice).
20. jún 2013

Bono

Ešte nedávno bolo vo Svätom Jure do 40 retardérov, z ktorých sa zachoval pravdepodobne iba jeden a myslím si, že to už stačilo! Niekto dobre zaloboval. Za komunizmu sa po námestí po 22 hodine do 5 rána chodilo neobmedzene a podotýkam, že bolo niekoľko násobne viacej detí.
10. august 2013

Miro

ja si myslim ze na namestie dat retarderi je uplne blbost ved teraz tam dost casto hliadkuju policajty a este k tomu tie retarderi blby napad.
11. september 2013

Michaela

Mna by zaujimalo ci sa tam uz stala nejaka dopravna nehoda ked by ste tam chceli p. Michal dat retarder? ja si teda nepamatam ani jednu! Retarder je uplna zbytocnost. A takisto by chodci mohli zacat konecne pouzivat chodniky a neprechadzat sa po ceste ( samozrejme tam kde chodniky mame) nehovoriac o tom ked skonci omsa v kostole podaktori obcania idu aj 3 vedla seba a po CESTE aj ked na Prostrednej ulici je teda chodnik dost siroky!
19. september 2013

Jano

Michaela, Michal nemysli ci sa tam stala/nestala nehoda. Hadam nebudeme na to cakat. Ide aj o to, ze tam plati predpisana rychlost pre obytnu zonu ktoru nikto nedodrziava. Nie je to len o rychlosti ale aj o hluku. A ak ste nepostrehli je to namestie - obytna zona a nie dialnica a preto ak pojde z kostola aj pat ludi vedla seba tak ich nemozete ohrozit. Evidentne vam robi problem znalost dopravnych predpisov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania