Pozemok - MŠ Veltlínska

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

V riešení
meno
Lucia 20. septembra 2017

Dobrý deň chceli by sme vedieť kedy bude upravený a odovzdaný pozemok k MŠ Veltlínska? Vieme, že už dva roky sa o tom len rozpráva ale zatiaľ sa s pozemkom, ktorý má patriť škôlke nič nedeje. Posledná informácia ktorú rodičia dostali bolo, že mesto pozemok povrchovo upraví, oplotí a ostatné nech si vyriešia rodičia ....

20. september 2017

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Pozemok podľa pôvodnej dohody mal upraviť OZ Miesto pre život. Bohužiaľ tento zámer napreduje veľmi pomaly ak vôbec. S najväčšou pravdepodobnosťou pozemok mesto zoberie späť a v roku 2018 ho pričlení k záhrade MŠ Veltlínska. Následne ho upraví. V ostatných škôlkach bežne funguje, že rodičia prispievajú svojim časom a schopnosťami k úpravám a aj k skrášľovaniu areálov Materských Škôl. Verím, že podobne to bude aj v MŠ Veltlínska. Ak sa však iniciatíva nedostaví, mesto ho postupne prebuduje na detské ihrisko patriace Materskej škôlke.

Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
20. september 2017

Lucia

Dobrý deň ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Myslím, že viacerí rodičia nebudú mať problém venovať svoj čas a schopnosti pri úprave pozemku. Skôr som mala pocit, že mesto čaká že rodiči budú financovať úpravu pozemku a hracie prvky.
20. september 2017

OZ Miesto pre zivot

Nedá mi nereagovať na tento podnet. OZ vyvinulo maximálnu snahu a aktivitu v rámci svojich možností na dobudovanie tohto priestoru, avšak nakoľko tento priestor vyžaduje úpravy, ktoré nie sú zvládnuteľné svojpomocne, začali sme oslovovať firmy, ktoré by úpravy pozemku spravil na kľúč. OZ obdržalo za spomínané dva roky z oslovených niekoľko desiatok firiem len 4 ponuky, a následne po prejavení záujmu o realizáciu tejto zákazky z našej strany všetky firmy od zákazky odskočili so slovami, že si uvedomili, že je pre nich nezaujímavá.
Rovnako boli oslovené aj firmy z Jura u ktorých sme pochodili podobne. Financovať bol tento zámer s participatívneho rozpočtu, na ktorý bol aj pripravený projekt.
Medzičasom sme v spolupráci s MŠ a jedným z rodičov realizovali projekt a s úspešne získaného nadačného grantu sa zakúpili pre MŠ odrážadlá. Z toho vyvstala potreba priestoru kde by vedela MŠ tieto odrážadlá využívať, preto sme pôvodný projekt doplnili o (dráhu/okruh) na ktorom by sa deti v MŠ mohli na týchto odrážadlách voziť. Predpokladali sme, že v tomto štádiu už bude projekt pre prípadného dodávateľa príťažlivejší, ale oslovené firmy reagovali opäť podobne ako predtým po predložení ponuky cúvli s odôvodnením že sa im to neoplatí.
Len pre zaujímavosť posledná ponuka bola na 6700 € obsahovala (zavezenie a vyrovnanie pozemku s úrovňou chodníka, zhutnenie návozu, položenie svahových tvárnic do mierneho terénneho skoku, ktorý by vyrovnaním pozemku vznikol od susediaceho bytového domu, oplotenie pozemku rovnakým oplotením ako je na MŠ výška 1,8 m, vytvorenie dráhy pre použitie odrážadiel, vyplnenie plochy medzi dráhou vhodným odpadovým materiálom (na žiadosť riaditeľky MŠ nebolo počítané so zatrávnením nakoľko po dažďoch je existujúce ihrisko rozbahnené a nemôžu ho deti využívať). Pre dnešných podnikateľov patrí zákazka za 6700€ do kategórie nezaujímavá potom sa čokoľvek veľmi ťažko realizuje ak nie je možné nájsť vhodného partnera.
Samozrejme tento projekt je realizovateľný aj s možnosťou rodičovských brigád (oplotenie, rozvoz dopadového materiálu po pozemku sa dá realizovať aj formou brigád, ale stále je potrebné vykonať odborné práce bagrom a nákladnými autami na zavezení a vyrovnaní pozemku a stým spojenými úpravami a rovnako vybudovaní dráhy pre odrážadlá. MŠ nepotrebuje ďalšie ihrisko a priestor prehustený hracími prvkami, ale priestor kde sa budú môcť deti pohybovať. V týchto krokoch dokáže byť mesto nápomocné a zo svojej pozície požiadať miestnych podnikateľov v oblasti stavebných prác o pomoc a samozrejme zastrešiť financovanie tejto aktivity, nakoľko značne prekračuje rozpočet aj príjmy OZ.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania