Zivot ohrozujuci prechod cez Krajinsku pri zakladnej skole!!!!!

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Maria 21. októbra 2017

Prechod pre chodcov pri Zakladnej skole v Svatom Juri, kde kazdy den chodia deti, je velmi nebezpecny!!!! Dnes, 20. Oktobra, okolo 15.30, na Krajinskej ceste na prechode pre chodcov auto skoro zrazilo moje dieta z dovodu, ze nestihli sme prejst cestu v priebehu par sekund. Semafor je nastaveny na velmi kratky cas, dieta nema cas bezpecne prejst cez cestu. Vodic cierneho auta vysiel na cestu velmi rychle a nemohol zabrzdit. Ja som prechadzala cestu so svojim synom na ZELENU!!!! a keby som ho vcas nechytila a nestiahla dozadu, tak uz by nebol na svete. Je smutne, ze mesto riesi fontanu a nie je prvorada bezpecnost nasich Jurskych deti. Navrhujem rychle docasne riesenie: nastavenie semaforu tak, aby sa dalo bezpecne prejst (na dlhsiu dobu). Dlhdodobe riesenie: spravit podchod alebo nadchod.

24. október 2017

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Kamerový záznam z celej situácie bol zaslaný na Dopravný inšpektorát v Pezinku, kde si vodiča predvolajú a jeho priestupok vyšetria a náležite potrestajú.

V súvislosti zlepšenia bezpečnosti chodcov na tomto prechode cez cestu II/502 (ale aj ostatných) máme obmedzené možnosti. Cesta patrí župe - Bratislavskému samosprávnemu kraju - a všetky opatrenia, ktoré sme tam vykonali (doplnenie blikačov upozorňujúcich na prechádzajúcich chodcov, čistú zelenú pre chodcov v dĺžke 4s) svojvoľne. Sfunkčnenie podchodov mesto vyskúšalo pár rokov späť, ale neuspelo. Podchody občania a ani deti nevyužívali.

Ja osobne by som najradšej zaviedol čistú, teda bezkolíznu, zelenú pre chodcov, to však župa, okresný úrad odbor dopravy a pozemných komunikácií a aj Dopravný inšpektorát Pezinok jednomyseľne zamietli. Všetci sa odvolávajú na to, že každý vodič pozná a teda by mal aj dodržiavať predpisy a pravidlá cestnej premávky.

Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
24. október 2017

Ferko Mrkvicka

Dobry den pan Ing. Gabura.
Pokial budu na spominanych krizovatkach prechody pre chodcov, budu ludia chodit tadial a nie podchodmi.
A pokial budu mat sucastne zelenu chodci a aj auta, VZDY budu vznikat kolizne situacie.
Videozaznam previnilca na DI v PK vec nerisi. Vodicov je tu ako maku a denne by DI mohol riesit aj desiatich a nepoucili by sa vsetci.
Stotoznujem sa s pani Mariou, ze riesime fontanu a ine menej podstatne projekty v ramci mesta, ale neporiesime bezpecnost tych najmensich a najzranitelnejsich. Ako nebezpecna krizovatka Bratislavska-Krajinska cesta-Bernolakova je, je mozne vidiet kazdu chvilu na zdemolovanej dopravnej znacke, ktora je osadena na ostrovceku pri prechode...

Chapem, ze sa ludia v minulosti mohli bat vyuzivat podchody, nakolko neboli kontrolovane, mohlo tam dochadzat k hromadeniu odpadu, pachaniu trestnej cinnosti.
To by sa dalo jednoducho vyriesit zavedenim kameroveho systemu aj do podchodov a zrusenim prechodov na krizovatkach.
25. október 2017

moric

chapem vyjadrenia vyssie, mesta aj obcanov, no dovolim si zopar mojich postrehov:

- a kamera v podchode zabezpeci jeho bezpecnost? Pretoze na krizovatke to nezabrani vzniku koliznych situacii....
ja by som svoje dieta same cez podchod nepustil, lebo kamerovy zaznam sluzi na identifikaciu a usvedcenie vinnikov a nie na to, aby sa v podchode nediala napr. trestna cinnost a pod. (ved pachatelom staci o kamere vediet a vhodne sa zamaskovat)....
Pre mna je dolezitejsie, aby sa detom/iducim cez podchod nic nestalo, nie to, ze vdaka kamere sa mozno dozviem kto mu to urobil a mozno bude aj potrestany. A dieta bude mat dozivotnu traumu....

- a ludia budu cez cestu chodit, ci tam prechod alebo podchod je alebo nie je. Vid dnes, kolko ludi prechadza cez cestu mimo prechod. Inak, niekedy je to bezpecnejsia varianta ako spominana krizovatka pri skole...

- takze najdenie vhodneho riesenia, ktore bude najlepsie, najbezpecnejsie, realizovatelne a akceptovane aj verejnostou si urcite vyzaduje diskusiu a mozno inspiraciu v inych mestach na Slovensku ci v zahranici....
25. október 2017

Ferko Mrkvicka

Suhlasim, ze samotna kamera este nezabezpeci bezpecnost podchodu.
Ano, kamera este nikoho neprinutila dodrziavat zakony a predpisy....s tym sa da iba suhlasit.
Ale beznych malych vytrznikov a zlodejickov odradi...hlavne ak bude napojena na monitoring mestskej policie.
Na druhej strane si myslim, ze sa zhodneme v tom ze devastacne ci smrtelne zranenie pri strete dietata a auta su omnoho horsie, ako akykolvek problem, ktory by mohol v podchode vzniknut.

Krajinska cesta nie je lokalna cesta kadial chodi denne par desiatok aut. Je to cesta spajajuca rozne satelitne mestecka s Bratislavou. Tomu zodpoveda aj pemavka na nej. Pokial nepride k vybudovaniu obchvatu Sv. Jura, situacia sa rozhodne nebude zlepsovat, ba skor naopak.
Kedze sa jedna o cestu v posobnosti BSK, mesto s nou moc nenarobi. Takze nemoze na nej vykonavat meranie rychlosti ani kontrolu dodrziavania predpisov. Na to je statna policia, ktora ale v Sv. Jure nemam stanicu. A tak sem zavitaju iba obcas na obed, alebo ked dostanu prikaz merat rychlost.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania