Cestne prehlasenie pre ZUS

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Dusan 25. júna 2013

Jedna sa o problem ZUS, ktory pani riaditelka obhajovala poziadavkou mesta. Zaujimalo by ma teda, preco mesto vyzaduje od KAZDEHO (1) ziaka ZUS cestne PREHLASENIE (2) TERAZ (3), hoci uvedeny zakon 597/2003 Z.z. hovori nieco uplne ine:
(1) vyzaduje sa len vtedy, ak ziak navstevuje viac skol alebo skolskych zariadeni rovnakeho druhu, navyse u roznych zriadovatelov. Vacsina zastupcov ziakov teda nema najmensi dovod nieco taketo vyhlasovat, naopak, taketo neopodstatnene vyhlasenie znamena, ze ziak navstevuje aj inu ZUS, co nasledne moze skreslit statistiky
(2) mimochodom, zakon hovori o Vyhlaseni a nie Prehlaseni (doporucujem pozriet vyznam slova prehlasenie)
(3) zistuje sa podla skutocneho stavu k 15.9., t.j. na zaciatku noveho skolskeho roka a nie na konci stareho roka

Navyse predlozene "cestne prehlasenie" okrem pozadovaneho suhlasu na zapocitanie do zberu udajov podsuva rodicom nad ramec zakona:

- priznanie financnej dotacie ZUS. Kedze rodic o ziadnej dotacii nerozhoduje, tazko moze nieco priznavat, iba ze by sa jednalo o zavazok rodica na jeho vlastny prispevok, zeby nad ramec skolneho ?

- suhlas so spracovanim osobnych udajov dietata, ktory je vsak v rozpore s citovanym zakonom 428/2002, nakolko neobsahuje takmer ziadne pozadovane informacie, napr. ktoremu spracovatelovi sa uvedeny suhlas poskytuje (ZUS ?, zriadovatelovi ?,ministerstvu ?)

Co teda presne mesto pozaduje a co je len nadpraca pani riaditelky ?
Dakujem

09. júl 2013

Odpoveď samosprávy

V zmysle zákona č. 597/2003 sa predkladá čestné vyhlásenie viď 4) Na účely rozdeľovania a poukazovania výnosu dane obciam môže žiaka základnej umeleckej školy, poslucháča jazykovej školy a dieťa materskej školy alebo školského zariadenia podľa odsekov 1 a 2 uviesť do zberu údajov len jeden zriaďovateľ základnej umeleckej školy, jazykovej školy, materskej školy alebo školského zariadenia v jednej základnej umeleckej škole, v jednej jazykovej škole, v jednej materskej škole alebo v jednom školskom zariadení.

(5) Ak žiak základnej umeleckej školy, poslucháč jazykovej školy, dieťa materskej školy, dieťa školského zariadenia výchovného poradenstva a prevencie alebo plnoletá osoba navštevuje viac škôl alebo školských zariadení rovnakého druhu, zákonný zástupca dieťaťa, žiaka alebo poslucháča, zástupca zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, predbežné opatrenie alebo ochranná výchova, výkon väzby alebo výkon trestu odňatia slobody, alebo plnoletá osoba poskytne písomné čestné vyhlásenie jednej príslušnej škole alebo jednému školskému zariadeniu rovnakého druhu na započítanie dieťaťa, žiaka alebo poslucháča do zberu údajov podľa odseku 1 písm. a) až d) a odseku 2 (ďalej len "čestné vyhlásenie pre zber údajov"). Čestné vyhlásenie pre zber údajov predloží riaditeľ príslušnej školy alebo školského zariadenia zriaďovateľovi. Čestné vyhlásenie pre zber údajov obsahuje

a) identifikačné údaje o dieťati, žiakovi alebo poslucháčovi; meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, adresu pobytu a druh pobytu,

b) identifikačné údaje o zákonnom zástupcovi, ak nejde o plnoletú osobu, o zástupcovi zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, predbežné opatrenie alebo ochranná výchova, výkon väzby alebo výkon trestu odňatia slobody, ak poskytol súhlas na započítanie do zberu údajov; meno a priezvisko, adresu pobytu a druh pobytu, kontaktný údaj,

c) údaje o škole alebo o školskom zariadení, ktoré dieťa, žiak alebo poslucháč bude navštevovať; názov školy alebo školského zariadenia a

d) vyhlásenie, že súhlas na započítanie do zberu údajov poskytli len jednej škole alebo jednému školskému zariadeniu rovnakého druhu.

(6) Zriaďovatelia24ca) škôl a školských zariadení sú povinní oznámiť obci údaje podľa odsekov 1 až 5 najneskôr do 25. septembra kalendárneho roka za školy a školské zariadenia, ktoré majú sídlo na území príslušnej obce.

Z vášho príspevku neviem, čo vlastne p. riaditeľka dáva podpisovať rodičom. Fotografia je pre mňa nečitateľná. Mesto bude v zmysle predmetného zákona požadovať predložiť čestné vyhlásenie za každého žiaka, inak nebude ZUŠ-ka na takého žiaka dostávať dotáciu. (čo je v zmysle zákona a nie výmysel ani mesta a ani riaditeľky ZUŠ). Zákonodarca technicky vôbec nevyriešil akým spôsobom má riaditeľ/ka zabezpečiť tieto vyhlásenia a kým spôsobom má riaditeľ/ka zabezpečiť dôkaz, že dieťa chodí alebo nechodí na viacero ZUŠ-iek . Preto na poradách a školeniach odporúčajú, aby si riaditelia uvedené zabezpečili už vopred a od všetkých, lebo v čase od 5.9. keď sa začne učiť do 15.9. kedy sa už zberajú údaje, sa uvedené nedá fyzicky zabezpečiť od všetkých rodičov. Uvedené nie je výmysel zo strany mesta a ani ZUŠ."

Ing. Fiamová, prednostka MsÚ
23. júl 2013

Dusan

V prvom rade sa ospravedlnujem za necitatelny dokument, chyba nastava podla mna na stranke odkazprestarostu.sk, ktora nezobrazuje uploadnuty original. To neviem ovplyvnit a prepisovat cely text sa mi nechce.
K obsahu Vasej odpovedi:
1) tvrdite, ze pozadovat cestne vyhlasenie od kazdeho ziaka je v zmysle zakona. To vsak nie je pravda - sama uvadzate citaciu - vyhlasenie predklada len zakony zastupca takeho ziaka, ktory navstevuje viac skol rovnakeho typu. Vo vacsine pripadov je to teda nad ramec zakona. Suhlasim vsak, ze bez cestneho vyhlasenia nie je jasne, ci dieta navstevuje jednu ZUS (t.j. nemuselo davat vyhlasenie), alebo navstevuje viacej ZUS a vyhlasenie dalo tej druhej ZUS, alebo ani jednej. Na druhej strane vsak nadbytocne cestne vyhlasenie znamena, ze ziak navstevuje aj inu ZUS!
2) Ak niekto odporuca zabezpecovat vyhlasenia vopred (dokonca v predchadzajucom skolskom roku), podla mna navadza na porusovanie zakona. Zakon jasne uvadza, k akemu datumu maju byt tie udaje platne, pricom rodic nema dovod sa este pred prazdninami k niecomu zavazovat. Vyberat z ponuk je aktualne az na konci prazdnin. Suhlasim vsak, ze zakonne terminy su zvolene dost necitlivo.

Obe skutocnosti naznacuju, ze zakon nie je optimalny (stanovuje nerealne terminy a nerozlisuje rozne pripady bez cestneho vyhlasenia), preto sa to kazdy snazi riesit po svojom. Mna by vsak zaujimalo, preco to riesenie smeruje k obtazovaniu rodicov a nie k uprave zakona ? Boli tie terminy pripomienkovane pri tvorbe zakona, alebo aspon ked sa zistilo, ze su nerealne ? Su to sice basnicke otazky, ale podla mna na poradach a skoleniach odporucaju nespravne - mali by v prvom rade odporucat obratit sa hromadne na prislusneho zakonodarcu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania