Kamery na sukromnych objektoch

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený
meno
Mlady Juran 03. apríla 2018

V poslednom case sa zacina v jurskych uliciach objavovat stale viac kamier umiestnovanych na fasadach sukromnych objektov. Viacero ich je na Bratislavskej, Pezinskej, 1. maja a najnovsie aj na Prostrednej (dva domy nad MsU na byv. predajni potravin a niekolko kamier je na kastieli). Su tieto kamery niekym povolene? Kedze v tychto uliciach nie su ziadne predzahradky, je uplne jasne, za kamery snimaju chodniky a cesty, teda verejne priestranstvo. Na ziadnom z objektov okrem kastiela nie je ani povinne upozornenie, ze priestranstvo je snimane.

05. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Priestor prístupný verejnosti je možné monitorovať (video, alebo audio záznamom) len na účely verejného poriadku a bezpečnosti, odhaľovania kriminality alebo odhaľovania narúšania bezpečnosti štátu. Tento verejný priestor však musí byť označený ako monitorovaný (okrem výnimiek, napríklad banky) a prevádzkovateľ kamerového systému musí mať vypracovaný bezpečnostný projekt, alebo smernicu, ktorá mu určuje zákonný rámec použitia. Záznamy z kamier môžu byť použité iba na účely trestného konania, alebo konania o priestupkoch (ak osobitný zákon neustanovuje inak). To znamená, že vlastník záznamu môže záznam poskytnúť iba orgánom činným v trestnom konaní (alebo podľa osobitného zákona iným orgánom) a to ďalej znamená, že ak v televíznych správach vídame zábery z bezpečnostných kamier, hoci aj amatérske, takmer vždy sa jedná o porušenie zákona. Na Slovensku túto problematiku upravuje zákon č. 18/2018 Z. z. (zákon o ochrane osobných údajov).

Za takéto a iné porušenia (napríklad absencia bezpečnostného projektu/smernice) môže kontrolný orgán - Úrad pre ochranu osobných údajov uložiť sankciu od 1.659 eur do 331.939 eur. Mesto, v zmysle uvedeného ani nepovoľuje a ani nekontroluje legálnosť umiestnenia kamier. Toto má v kompetencii výhradne Úrad pre ochranu osobných údajov.

Šimon Gabura
primátor Mesta Svätý Jur

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania