Pamatne tabule

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

V riešení
meno
Mlady Juran 28. mája 2018

Na Prostrednej ulici miestny umelec pred pol rokom zriadil "Provizornu stenu trvalych hodnot" s niekolkymi "pamatnymi" tabulami z hliny. Je tam napr. tabula udajneho svatojurskeho rodaka Vamberyho (narodenie v Jure nie je potvrdene), tabula o "bestialnej" vrazde farara Cubinka (so zle uvedenym menom) alebo tabula venovana V. Zimakovej (pravoplatne odsudenej v suvislosti s vrazdou Cervanovej). Tabule su umiestnene na fasade narodnej kulturnej pamiatky, v centre pamiatkovej rezervacie. Od tohto autora pochadza aj nic nehovoriaca tabula na Vinocentre a tabula na Hornych kasarnach, opat s chybne uvedenymi faktami.

Su tieto jeho tabule niekym schvalene? Aky ma na ne mesto nazor? Neplanuje mesto taketo zasahy do verejnych priestranstiev regulovat VZN, ktore by upravilo proces ich schvalovania?

30. máj 2018

Juran

Toto je v pôsobnosti KPU BA, ktorému je to asi ukradnuté.
30. máj 2018

Juran

1. Krajský pamiatkový úrad
a) vykonáva štátny pamiatkový dohľad nad stavom, využívaním a zabezpečením ochrany pamiatkového fondu, archeologických nálezov a archeologických nálezísk.
01. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Mesto nie je vlastníkom, ani spoluvlastníkom objektu, na ktorom sú umiestnené tabule. Mesto podnet postúpi Krajskému pamiatkovému úradu, ktorý má v kompetencii túto vec riešiť.



Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
03. jún 2018

Mlady Juran

Pan primator, neodpovedali ste prakticky ani na jednu z polozenych otazok. Zaujimala by najma odpoved na tu poslednu - planuje mesto prostrednictvom VZN regulovat taketo zasahy do verejnych priestranstiev? Umiestnovanie roznych tabul a pamatnikov je dnes v mode a bolo by dobre, aby sa mesto preventivne pripravilo aj na dalsie kusy, ktore sa nam mozu objavit v uliciach.

A druha vec - ak by autor tabule umiestnil o par ulic dalej, bol by mimo pamiatkovej rezervacie. Do koho kompetencie by vec potom patrila, kedze kompetencie KPU sa koncia hranicou rezervacie?
02. august 2018

Mlady Juran

Kedze ani po dvoch mesiacoch sa na veci nic nezmenilo, podnet sa moze oznacit ako nerieseny.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania