Semafór pri základnej škole

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Michal Šprtel 31. mája 2018

Dobrý deň
touto cestou by som rád apeloval na vedenie mesta resp. na osoby, ktoré nastavili interval semafóru pri základne škole v smere do Pezinka a jeho synchronizáciu so semafórom pri shell. V poslednej dobe je z dôvodu nesprávne synchronizovaného predmetného semafóru bezdôvodne zahusťovaná doprava v smere do Pezinka a to často už do výjazdu z Bratislavy. Dochádza tak k zbytočnému hromadeniu dopravy, tým pádom k zvýšeniu znečistenia (auta plynulo neprejdu, ale posúvajú sa pomalou rýchlosťou). Vodiči sú následne nervózni zo zbytočného zdržania, čo spôsobuje neprimerané zvyšovanie rýchlosti po prejdení predmetého semafóru a s tým spojené riziko kolízie s chodcami. Žiadam preto o urýchlenu nápravu do pôvodného stavu, kedy bol prechod cez Sv. Jur plynulý a bezproblémový. Ďakujem.

31. máj 2018

Martin Gubáš

Pripájam sa... včera som išiel domov autobusom a z Rače do Jura sme išli cca 35 minút.
Úplne by stačilo ponechať zelenú smerom z Bratislavy o niečo dlhšie (priestor na to je).
31. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Mesto Svätý Jur nemenilo a ani nemôže meniť svojvoľne nastavenia Cestnej svetelnej signalizácie (CSS). Včera, keď bol problém so zápchami najvypuklejší, prebehla kontrola funkčnosti CSS a tá bola bez závad.
Semafory sú zosynchronizované iba v meste. Ak by sme zosynchronizoval aj križovatku Logistické centrum a Kačačnice bolo by to do synchronizácie o minimálne 16 dopytov navyše, čo by v praxi spôsobilo ešte väčšie spomalenie dopravy.
Zápchy boli spôsobené zvýšenou intenzitou dopravy na ceste II/502. Pre zaujímavosť sme vytiahli z elektronického počítadla na križovatke Svätý Jur – Logistické centrum údaj z 24.5.2018 a v tento deň prešlo cez naše mesto po ceste II/502 30.082 vozidiel za 24 hodín. Nárast oproti posledným trom mesiacom bol o cca 3.000 vozidiel za deň. Predpokladám, že práve toto je dôvod vzniku kolón. Túto štatistiku sme zaslali aj správcovi komunikácie – Bratislavskému samosprávnemu kraju.
Keďže mesto Svätý Jur je aj vlastníkom CSS, ktoré boli postavené zo zdrojov nášho mesta, prvoradou úlohou CSS je ochrana občanov nášho mesta prechádzajúcich cez komunikáciu II/502 v zastavanom území (teda v meste ako takom).

Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
31. máj 2018

Martin Gubáš

Podľa mňa nie je problém v synchronizácii ale v priepustnosti križovatky pred základnou školou v smere z Bratislavy. Priepustnosť je možné zvýšiť tak, že tam bude dlhšie zelená - bez toho, aby sa muselo prestaviť čokoľvek iné.
Bezpečnosť chodcov by tým nebola nijako narušená (dôležitý je fakt, že CSS funguje a doba čakania na zelenú nie je taká dlhá, aby ľudia masovo prebiehali cez cestu na červenú).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania