Premávka na Hradištnej a lesom

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Uzavretý
meno
Zuzana 15. augusta 2013

Dobrý deň,

prechádzky s deťmi a s domácimi miláčikmi od Hradištnej ulice smerom do lesa, alebo i po Hradištnej vôbec, sa stávaju čoraz nebezpečnejšími. Cyklisti v plnej rýchlosti jazdia dole kopcom bez akéhokoľvek obmedzenia. Bolo by dobré tento stav riešiť, pokiaľ sa nestane nejaké neštastie.
Okrem iného lesom jazdí denne dosť vela áut a pochybujem, že vsetky majú povolenie. Možno by bolo na mieste urobiť tam závory, aby danná prírodna lokalita bola naďalej príjemným miestom na pobyt rodín s deťmi v prírode.

15. august 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mesto Svätý Jur nemá právo a teda nemá v kompetencii riešiť váš podnet. Preto uvedené postupujeme na I. Svätojurskú a.s.,a Štátne lesy š.p. Dovolím si len pripomenúť, že v lese musia byť domáci miláčikovia na vôdzke a nesmie sa im umožniť voľný pohyb.

Ing. Fiamová - prednostka MsÚ
15. august 2013

Milan

Zuzana, suhlasim s odpovedou. Dajme tam zavoru aby sa nejaky cyklista zabil nie je riesenie, treba si sadnut na bajk - aby si si to vyskusala ked sa zrazu zjavi zavora a pes bez voditka...

S autami je to ine, tie bez povolenia tam nemaju co hladat.
15. august 2013

zuzana

preco by sa mal cyklista zabit, ked tam bude zavora? cyklisti spomalia a po hradistnej uz pojdu primeranou rychlostou.
ja nemam problem mat svojho psa na vodzke, tak aj po ceste s nim chodim.
lenze svoje dve male deti na vodzku nedam. ak je ta cesta urcena len cyklistom a vozidlam, potom tam treba dat znacku: zakaz vstupu detom a psom. dufam, ze statne lesy budu mat kompetentnejsiu odpoved, zatial vam dakujem.
15. august 2013

Milan

Skuste si sadnut na bajk ked idete dole kopcom a zrazu sa zjavi zavora, to je na zabitie, neviem co hladaju male deti na ceste v lese, pre deti je luka
15. august 2013

zuzana

je pravda, ze cyklistka nie som. ale aj pri jazde autom musi clovek jazdit tak, aby bol schopny zabrzdit. ked ide 60-tkou musi vediet, ze brzdna draha je 20 metrov. spoza zakrut sa mozu vynorit chodci, s tym treba ratat. a casto na tej ceste aj zver, napr. srnky.
aby sme sa dostali na luku, musime tade prechadzat. inak sa neda. iba ak by som nasadla do auta, co je samozrejme, proti predpisom. nemyslim, ze to takto vyriesime. Budem cakat na vyjadrenie hore uvedenych institucii. Zelam vam pekny a hlavne bezpecny den.
15. august 2013

mammamia

auta mozu vsetko tak ako aj cyklisti a deti a psy nic. chory stat choré zakony. idem na prechadzku s dietatom a psom do prirody do lesa a mam davat pozor na auta ktore tam nemaju co hladat. ktory papalas tam chodi autom ze je problem tam osadit dopr.znacku zakaz vjazdu ??
16. august 2013

Odpoveď samosprávy

Práve mi bola doručená odpoveď od I.Svätojurskej a.s.:
Dobrý deň,
I.Svätojurská, a.s. je za to aby sa osadila rampa, ale cesta v danom úseku prechádza cez pozemky ktoré majú Štátne lesy Slovenskej republiky, š.p.
Lesné pozemky v správe I.Svätojurskej, a.s. sú až od Hájnej búdy.
S pozdravaom

Matej Čičo- riaditeľ
I.Svätojurská, akciová spoločnosť





Ing. Fiamová
16. august 2013

Mariana Fiamová

Dopravné značky o zákaze vjazdu motorovými vozidlami sú predsa osadené. To, že ich "podaktorí" nedodržiavajú, tak ako aj napr. 20-tku na Prostrednej ul, ...a kopu iných zákazov a obmedzení, žiaľ ... .
16. august 2013

Milan

Ked to bude legislativne mozne, myslim, ze zachvilu lebo sa to riesi legislativne a obec by osadila do danych usekov automaticky radar, naklady by sa vratili obratom :-)
16. august 2013

Milan

Pani prednostka, spytajte sa prosim pana Čiča - "A teraz čo?"
16. august 2013

zuzana

dufam, že sa Štátne lesy tiež vyjadria, je to predsa aj v ich záujme...
na tabuľke pri vstupe do lesa sa píše, že lesy sú chrámom harmónie a pokoja. Bohužiaľ to tak nie je. Nehovoriac už o motorkároch a štvorkolkách...
17. august 2013

Mariana Fiamová

teraz už len ako sa vyjadria štátne lesy. Uvidíme... A s tými radarmi, predpokladám, že schvália pokutovanie Miestnych komunikácií, nie regionálnych a nie štátnych - tam nemáme žiadne kompetencie, takže uvedenej lesnej cesty sa to aj tak nedotkne. Detto ul. Krajinská cesta - tá je regionálna - teda patrí pod kompetencie BSK.
21. august 2013

Kamil

som proti zavore, to nic neriesi, nech si to riesia policajti...
23. august 2013

zuzana

Iste je to hrozny pripad. Ale takto s pokojnym svedomim nechate ohrozovat vyletnikov, deti. S tymto svedomim asi kludne mozte zit...?
Existuju rozne zavory, staci tam osadit 2 stlpiky, aby sa uplne zamedzilo vstupu aut a zaroven to da cyklistom signal, spomalit. A samozrejme kazde zavory musia byt oznacene tabulou s upozornenim.
23. august 2013

Kamil

jasne a tie stlpiky budu vysuvacie zo zeme a kazdy kompetentny bude mat dialkove na ne nie?
03. september 2013

Mariana Fiamová

na uvedený úsek nemôžeme osadiť stĺpiky, nakoľko je to nie naša komunikácia, ale komunikácia štátnych lesov a je to prístup do lesa a aj požiarny prístup. Takže varianta stĺpiky neprichádza do úvahy. A k pripomienke - s takým svedomím musia žiť nezodpovední šoféri a nie ja. Ja neurčujem ani dopravné značenie a ani spôsob premávky. Takže Vaša pripomienka nie je na mieste. Inak do lesa vedie minimálne 100 rôznych poľných ciest, ktoré sú rozhodne pre prechádzku s deťmi bezpečnejšie a aj vhodnejšie. (a aj krajšie - verte mi). Do Malých Karpát je veľmi veľa prístupových ciest a nie je v našej kompetencii, silách a ani možnostiach uvedené cesty zavrieť. A ani sa to z dôvodu dopravnej obsluhy lesníkov, majiteľov chát, poľovníkov nedá. :-( Škoda len, že lesná stráž nerobí častejšie kontroly spolu so sankciami, aby sa mnohí vodiči, čo tam nemajú čo robiť nevyskytovali a to je fakt.
04. september 2013

Anka

pani Fiamová, k tým prístupovým cestám do lesa...ja žiadnu inú cestu vhodnú pre deti ako cez Majáles a Hradištnú nepoznám. Treba prejsť aspoň cez jej časť, aby sa človek dostal do lesa. Napríklad s kočíkom sa ani inakade ísť nedá.
A niektorí cyklisti by si tiež nemali uzurpovať právo na lesnú asfaltku, nie je to práve ohľaduplné. Les chvalabohu zatiaľ patrí každému, kto si potrebuje oddýchnuť od zhonu, takže nikto nemá právo povedať, že ten druhý tam nemá čo robiť....trochu empatie by sa zišlo niektorým...
09. september 2013

Mariana Fiamová

pani Anka, pre cestu s kočíkom sú naozaj prístupové len tie dve spomínané. Ale pre cestu s deťmi, ktoré sú staršie ako 3 roky, by som volila radšej lesné cestičky. Tie sú zaujímavejšie, zábavnejšie pre ne a hlavne bezpečnejšie. čo sa týka tej emaptie, súhlasím s Vami. Nemôže si ani lesník, ani poľovníkm, ani chodec a ani cyklista uzurpovať výlučné právo na cestu. Nik nemôže nikomu zakázať právo používania predmetnej cesty, ak to nebodaj nevyplynie zo zákona (a tie sa nám čo sa týka aj esov menia a menia... ) . Nie je v kompetencii mesta tento podnet riešiť. A to som napísala už viac krát. Ja osobne milujem naše lesy a snažím sa v nich byť aspoň 2 - 3 krát do týždňa /či už ako chodec, alebo práve ako cyklista). Chodcov sa snažím neohrozovať a neobmedzovať. Zato už osobne som mala nemilé stretnutie s poľovníkmi, ktorí sa dokonca vyhrážali... . Ale podľa 1 či dvoch ľudí nemôžeme posudzovať všetkých.
10. september 2013

Zuzana

Chcem sa vam velmi pekne vsetkym podakovat za cenne rady. Panovi cyklistovi Milanovi, ktory mi odporuca hrat sa s detmi na luke. Moje nedavne skusenosti ma bohuzial od tohto pokusu odradili. Na surskej luke nam ponad hlavy pani polovnici polovali na kacky. A to celkom vazne. Dakujem aj pani Fiamovej, ktora hovori, ze sa s tym nic neda robit, zavory tam byt nemozu. Bohuzial, ja si riesenie problemov predstavujem uplne inac. Je pekne, ze tato stranka vznikla a budem drzat palce vsetkym tym, ktori sa pokusia nieco v nasom meste priviest k lepsiemu. Ja vsak este, pani Fiamova, pockam aj na vyjadrenie statnych lesov, predpokladám, ze ste im moju poziadavku adresovali. A ak to nepojde inac, tak spiseme peticiu.
10. september 2013

Nestisar

Hradistna a otocisko je tiez v sprave Statnych lesov? Za prve na Hradistnej resp. na celom Nestichu nie su chodniky ani ziadny realny priestor pre chodcov, byva tam vela malych deti vcetne tych v kociku, takze argument ktory posiela chodcov prec z lesa na luku alebo na lesne chodnicky je slusne arogantny. Na konci Hradistnej naozaj nie je mozne vyjst inam nez rovno na cestu, niektore pozemky nemaju dobry vyhlad na cestu a ani dospely clovek, nie to este male dieta, nedokaze elimitnovat riziko vozidla /bicykla rutiaceho sa 60kou z lesa.
Nikto tu neziadal aby mesto SJ obkolesilo cele Male Karpaty a pod., toto je len zavadzanie. Rec je o rieseni konkretnej dopravnej situacie ktora je rizikova pre obcanov Svateho Jura a ktorym ma mimochodom vedenie mesta sluzit a ktorymi je platene. Myslim, ze moznosti ktore ma mesto aby sa vec nejako riesila je viac nez len napisat pro-forma email majitelovi komunikacie, takze toto nemozno v ziadnom pripade povazovat za ‘vyriesene’.
Este k samotnemu rieseniu: nejaka forma zavory, t.j. blokovania pristupu autam (existuju zavory s prejazdom pre bicykle) riesi nielen vysoku rychlost, ale aj mnozstvo vozidiel v lese, minimalne na dlhom useku casty za zavorou, a ciastocne tiez z toho vyplyvajuce veci ktore sa tiez tykaju mesta a jeho majetku (odpad v lese, kradnutie dreva atd.). Nebolo by to ziadne obmedzenie nad ramec sucasneho stavu, kedze vstup maju motorove vozdila iba s povolenim. Horsie riesenie je standardny retarder, s dopravnou znackou zo strany lesa. Ten bude plnit funkciu aj na konci otociska, t.j. mimo cesty statnych lesov.
10. september 2013

Eva

Som velmi rada, ze p. Zuzana otvorila tuto temu.
Tiez byvame na Nestichu a do lesa chodime po asfaltke.
To mnozstvo aut a motoriek (do kopca iduca babeta smrdi neskutocne) je niekedy az neuveritelne! Mozno by kazde auto s povolenim vstupu do lesa malo mat nejaku nalepku (nieco ako dialnicnu znamku), aby bolo jasne, ze je tam s povolenim.
A cyklisti? Nuz, ti sa naozaj niekedy rutia dolu kopcom vacsou rychlostou ako auta. Ked vsak ide auto, ako chodec ho aspon pocujem a viem o nom. Cyklisti sa vsak prirutia potichu a naozaj velmi rychlo... A potom sa stazuju, ze sa za zakrutou ZRAZU objavi pes alebo dieta. Keby isli pomalsie, neobjavili by sa tak zrazu.
Cyklisti by si mali uvedomit, ze na Hradistnej (tak ako na celom Nestichu) nie su chodniky, a teda obyvatelia vychadzaju z brany svojho pozemku rovno na cestu, po ktorej sa oni rutia viac ako 40-tkou. Skuste s dvomi malymi detmi vyjst na ulicu za takychto podmienok!
11. september 2013

Mariana Fiamová

dobrý deň, v tomto podnete sme sa ale vôbec nezaoberali premávkou na ul. Hradištná ale premávkou na lesnej ceste nad otočiskom. Preto prosím nepretáčajte moje slová. Riešenie lesných ciest a premávky na lesných cestách nie je v kompetencii mesta. Áno možností je viacero a v zásade s pani Zuzanou súhlasím. Ďakujem za pochopenie
11. september 2013

Zuzana

pani Fiamova, nazov prispevku je Premavka na Hradistnej a lesom, moja prva veta znie: prechádzky s deťmi a s domácimi miláčikmi od Hradištnej ulice smerom do lesa, alebo i po Hradištnej vôbec, sa stávaju čoraz nebezpečnejšími....
Vidim aj tam riesenie, ako napisal Nestisar, takze tam sa to uz da riesit mestom. Zoberte do uvahy aj toto riesenie a prosim vyjadrite sa k nemu. To by dokonca ani nevyzadovalo odpoved lesnej spravy, ale riesenie mesta. Takze poprosim, aby ste sa zacali zaoberat touto variantou.
01. október 2013

Juro

Ta lesná cesta je určena aj pre ludí ktorý idú aj napríklad na chatu alebo k svojmu pozemku kedže tam mam aj ja chatu a chodím tam tiež s autom a zase podla mna tam nechodí až tolko áut . Bohužial cesty su aj pre auta , cyklistov a pre chodcov tak neviem na čom sa tu pozastavujete a čo tu riešite , ved les je pre všetkých . Niektorím ludom už vadí aj to že na chate pílite drevo motorovou pílou , povečšine ludom ktorí sa sem dostahovali z BA a teraz si myslia že im patrí celý svet , lebo prišli " na vidiek " a si myslia že tu nechodia vôbec žiadne auta a že ked idú do lesa tak tam nikoho nestretnú . A pokial ide niekto rýchlejšie po asfaltovej ceste alebo ide do zákazu (nie po lestnej ceste , lebo tam neplatia zákony o pozemnných komunikáciach ) to sa treba sťažovat na polícii nie na MsÚ. Ja som úplne proti rampám ked sa chcem dostat k vlastnemu pozemku . Ja by som dal rampu na Vašu ulicu aby ste si ju tam pravidelne otvarali a zatvarali. A ukončím to tak že podaktorí ludia su večný sťažovatelia
01. október 2013

Nestisar

Na spominanej ceste je zakaz vjazdu pre motorove vozidla. Na znacke nie je uvedena ziadna vynimka ktora by jej platnost obmedzila, takze aktualne "urcena" pre pristup autom do lesa urcite nie je. Napriklad v Bratislave ci inych mestach je tiez kopec zakazov vjazdu a ludia ich (povacsine) neporusuju len z dovodu svateho prava pristupu k vlastnej nehnutelnosti.
Viem, ze mnohi Jurania su zvykli robit si co chcu a moze byt pre nich prekvapujuce, ak niekto chce aby sa aj v tu dodrziavali nejake tie zakony..
Ale zase netreba vsetko riesit cez komplex z blavakov..
Pointa ale je, ze tu nikto nepisal o tom, ze ludia co maju v lese chaty maju mat ten vstup zakazany alebo obmedzeny, takze ak si budete riesit s policiou zmenu znacky ja osobne to rad podporim
Podnet vyssie je o tom, ze zakaz ktory sa nedodrzuje, do/z lesa si chodi kto chce a hlavne rychlostou ako chce. Cize riesime rizikovu dopravnu situaciu, v principe to iste ako rychla jazda po Krajinskej.
02. október 2013

Odpoveď samosprávy

Na Mestský úrad prišla odpoveď:
Dobrý deň pani Fiamová,

Lesy Slovenskej republiky štátny podnik, Odštepný závod Smolenice momentálne neuvažuje s výstavbou rampy na lesnej ceste Svätý Jur – Malý Javorník, ktorá je pokračovaním Hradištnej ulice z dôvodu využívania tejto cesty držiteľmi súhlasov na vjazd (vlastníkmi nehnuteľností). V dlhodobom horizonte uvažujeme s uzáverou lesnej cesty Rakov potok opravou závory v lokalite Tri Bresty a Krkavec, aby sme zamedzili nepovoleným prejazdom motorových vozidiel po trase Svätý Jur – Limbach.

V krátkodobom horizonte zvýšime frekvenciu hliadkovacej činnosti v danej lokalite zamestnancami LS Bratislava zameranú na porušovanie §31 ods. 1, písm. d. zákona č. 326/2005 Z.z.

V strednodobom horizonte budeme iniciovať spoluprácu s okresným riaditeľstvom Polície v Pezinku formou spoločnej hliadkovacej činnosti zameranej na porušovanie zákona 300/2005 Z.z., § 305, ods. 2.

S pozdravom

LSR š.p., OZ Smolenice
Lesná správa Bratislava

Len zopakujem, že mesto Svätý Jur nie je cestný správny orgán na danej ceste a teda nie je kompetentné daný podnet riešiť. Ale napriek uvedenému sme vykonali všetky dostupné kroky k tomu, aby sme podnet občanov posunuli na riešenie patričným orgánom. Zároveň pri telefonickej komunikácií s pisateľom emailu som sa dohodla, že ako mesto požiadame OR PZ o súčinnosť pri zvýšenom počte hliadok na predmetnej ceste. Snáď pokuty odradia porušovateľov zákona od ich činnosti.
Ďakujem za pochopenie


Ing. Mariana Fiamová, prednostka MsÚ
02. október 2013

Tomas

Ked je tam znacka, znamena absolutny zakaz pre vsetky motorove vozidla a motorky (stvorkolky). Vjazd maju povoleny iba ludia co maju na to specialne schvalenu vynimku (lesnici a SMHU zamestnanci tusim). Je na to specialna karticka, ktora musi byt za oknom. Je to urcite tak lebo poznam ludi co ju maju. To ze ma niekto pozemok v zakaze ho vobec nanho neopravnuje chodit autom. Ak si vybavi vynimku tak OK, vtedy je ale kazde auto lahko identifikovatelne podla tej karty. Neviem ci sa bezne udeluju vynimky na vstup do CHKO autom, zavisi pripad od pripadu.

Co sa tyka rampy tak som urcite za nu, sam som biker co tade jazdi a tie auta mi dost lezu na nervy. Parkrat som zazil cestou hore (20minut) aj 7 aut a to je na taku cestu extremne vela. Ked je pred rampou znacka - Pozor rampa! ako je to na nad Peknou cestou v Krasnanoch tak sa nic nemoze stat, biker nema problem rampu obist. Ked do nej vrazi, tak je to jeho problem. :) V Karpatoch je takych ramp dost vela, kazdy ju na takej ceste ma ocakavat pred vjazdom do dediny.

Co sa rychlosti tyka, je to na kazdom ako jazdi. Merat rychlost cyklistu sa prakticky neda (teoreticky hej, ale mat policajtov merajucich laserom rychlost cyklistov na vsetkych vyjazdoch z lesa a v lese je absurdne). Neviem kolko ludi zahynulo na Slovensku pri zrazke s cyklistom v zjazde, ja osobne neviem o ziadnom. Aj keby nejaki boli, je to urcite velka vynimka, ktora by bola vo vsetkych novinach, a ktora je v porovnani s mrtvimi na cestach zanedbatelna.
13. február 2015

turista

Mlátenie prázdnej slamy a neznalosť predpisov a deficit kontroly oprávnenými osobami resp. orgánmi. Toľko koľko máme my kontrolných orgánov toľko ich nemajú ani národné parky. /k lesnej stráži, k poľovnej stráži, k dopravnej a poriadkovej polícii, k hasičom, k ochranárom rôznych rangov odporúčam zaviesť ešte "Karpatských rangerov "a všetkých nasadiť na Hradištnú ulicu až po Malý Javorník a bude pokoj.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania