Odvoz bioodpadu-kompostovanie pre bytovky

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

V riešení
meno
Klaudia Viola 02. augusta 2018

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/103424/v-bratislave-zacnu-rozdavat-kontajnery-na-bioodpad.aspx

OLO ide rozdávať nádoby na bioodpad a kopostery pre bytovky. Je mi známa skutočnosť, že mesto aktívne pracuje na kompostéroch pre rodinné domy, Čo bytovky? Je to 50 a viac percent nášho celkového odpadu.

Ďakujem za riešenie.

Dávam do pozornosti fb stranku Zero Waste Svätý Jur, ktorá je platformou pre ľudí, ktorí sa aktívne snažia o znižovanie odpadu v našom meste. Verím, že časom sa vytvorí komunita, ktorá bude vedieť byť MÚ v tejto téme nápomocná.

02. august 2018

Klaudia Viola

dobrý deň, práve som zistila, že OLO dodáva kompostéry a nádoby na bioodpad len do rodinných domov, ako sa to plánuje aj u nás. Zostáva moja otázka, ako to bude s bioodpadom z bytoviek? ďakujem, Klaudia Viola
02. august 2018

Klaudia Viola

dobrý deň, práve som zistila, že OLO dodáva kompostéry a nádoby na bioodpad len do rodinných domov, ako sa to plánuje aj u nás. Zostáva moja otázka, ako to bude s bioodpadom z bytoviek? ďakujem, Klaudia Viola
14. august 2018

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Je pravda, že Mesto aktívne pracuje na získaní kompostérov pre obyvateľov rodinných domov. Ministerstvo životného prostredia SR nás v zámere kompostovať podporilo a udelilo mestu Svätý Jur na kompostéry finančnú dotáciu. Momentálne prebiehajú zložité administratívne úkony, aby sme túto dotáciu mohli úspešne čerpať a kompostéry pre obyvateľov zakúpiť. Po zakúpení budú kompostéry distribuované domácnostiam v rodinných domoch spolu s informáciami ako správne kompostovať. Domácnosti v rodinných domoch a bytovky so záhradami sú priamo legislatívne zvýhodnené, čo sa týka prideľovania kompostérov (Vyhláška č.371/2015 Z.z.), nakoľko produkujú okrem kuchynského odpadu aj veľa odpadu zo zelene.
Viacerí obyvatelia bytových domov prejavili záujem o kompostovanie biologického odpadu. Nevidím v tom v zásade žiadny problém. Ak má bytový dom prislúchajúci pozemok vo svojom vlastníctve, môže si tam samozrejme umiestniť kompostér. Ak by si chceli obyvatelia umiestniť kompostér na pozemok, ktorý nie je v ich vlastníctve, musia mať vopred súhlas vlastníka pozemku. Mesto Svätý Jur víta každú aktivitu obyvateľov vedúcu k znižovaniu množstva komunálneho odpadu. Pokiaľ by obyvatelia bytového domu chceli kompostovať, Mesto ich v tom podporí a budeme sa spoločne snažiť nájsť riešenie. Zvyšujúci sa záujem o komunitné kompostovanie smeruje k tomu, že Mesto Svätý Jur vypracuje určitý „manuál“ ako postupovať pri zriadení malého komunitného kompostoviska.


Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
24. august 2018

Klaudia Viola

Ďakujem za odpoveď.
Pokiaľ bytovka nemá vlastný pozemok, a v blizkosti sú mestské pozemky, je mesto ochotné poskytnúť miesto na kompostér? Čo myslíte pod "malým komunitným kompostoviskom?"

Klaudia Viola

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania