Háj-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Yergen 26. apríla 2020

MÚ Svätý Jur doteraz nereagoval, no na ostatné a neskôr pridané podnety, si čas našiel.
V blízkosti Šúrskeho rybníka návštevníci cyklotrasy JuRaVa začali parkovať autá na ornej pôde (aj s možným rizikom znečistenia ŽP). Nejaký dobrodinec sa podujal a miesto rozoral ale z fotografií vidieť, že tým sa problém len odsunul pár metrov ďalej. Navyše, uplynulý víkend si na mieste otvorila pojazdný bufet aj podnikateľka s EČV Poltár (foto). Parkuje sa tesne pred značkami 'Zákaz vjazdu' a 'NPR Šúr'. Pre hulváta pravidlá neexistujú - vždy si nájde spôsob ako ich obísť.
Žiadam MÚ Svätý Jur ako príslušný orgán o urýchlené prijatie ráznych systémových opatrení. Deje sa tak v NPR Šúr - zaradenej v zozname ramsarských lokalít svetového významu. Uvedená situácia je z roka na rok horšia.

27. apríl 2020

Mlady Juran

Na facebooku sa uz objavuju prispevky o tom, ze odpadky suvisiace s tymto "bufetom" sa uz zacinaju povalovat popri cyklotrase. A tiez informacia, ze mesto tento bufet oficialne povolilo. Ak je to pravda, tak je to naozaj vysmech ochrane prirody.
27. apríl 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Mesto požiadalo obhospodarovateľa pozemku pri morušiach, p. Pažitného, aby pooral časť pola medzi morušami a cestou. Zatiaľ tam Mestská polícia v rámci svojho pracovného času upozorňovala a aj pokutovala vodičov. Mesto po odsúhlasení a dodaní umiestnilo dopravnú značku "Zákaz vjazdu s výnimkou".
Stánok, ktorý je na obrázku mesto povolilo, za predpokladu, že žiadateľka získa všetky ostatné potrebné povolenia a tiež, že jej činnosťou nebude vznikať odpad na okolitých pozemkoch resp. o odpad sa "postará". Práve na vznikajúci odpad sme už prevádzkovateľku upozornili, ak by sa s týmto problémom nevysporiadala, povolenie zrušíme.
Mesto si už v rozhodnutí vyhradilo právo ho bez udania dôvodu zrušiť bez možnosti vrátenia poplatku.

Príves parkuje na mieste so stupňom ochrany I. - čiže nejedná sa o NPR Šúr.

Šimon Gabura
primátor mesta Svätý Jur
27. apríl 2020

Yergen

Ďakujem za odpoveď - v mene všetkých, ktorým záleží na čistote a nedotknuteľnosti tak vzácneho biotopu akým Šúr bezpochyby je.
28. apríl 2020

Bettega

Dnes sa bufet premiestnil o kúsok ďalej k zbernej nádrži na potoku. Je neuveriteľné, ako mesto povolí prevádzku takéhoto zariadenia blízko chránenej oblasti, navyše bez potrebných povolení, ako sám primátor spomína vo svojej odpovedi na podnet. Nehovoriac o vykonávaní hygienických potrieb po okolí. Zrejme niekoľko Eur do mestskej pokladne je väčšia priorita ako ochrana prírody pre vedenie našej radnice.
28. apríl 2020

Tomas

Nechapem ako ste mohli toto povolit. Rozhadzane pohare, odpadky, plasty ktore tam ostanu x rokov. Vy nie ste normalny, nepozerate sa dopredu. Tam nie su podmienky na to, aby tam bol bufet, hned tri metre vedla je chranena lokalita najvyssieho stupna, to je cyklotrasa na presun!!!, nie oddychova zona. A tie parkujuce auta, meter od znacky. Mozete sa hanbit primator!
30. apríl 2020

Vegella

Tak povedzme si na rovinu, že mesto Svätý Jur, zvysoka kašle na ochranu prírody. To, že si napíšu do svojho "plátku" ako chránia naše lesy, ako posadili stromčeky, atď je len čistý výsmech oproti tomu, čo sa tu deje naozaj.
1. Svatojurska dracuje naše lesy, idem na prechádzku a neprejdem jediný kopec bez toho, aby tam nebol nejaký zásah - či už vypílené stromy alebo stromy označené guľôčou, čakajúce na vypílenie. A nie "choré" ale krásne zdravé kusy na ďalší predaj.
Mestská časť Rača, zakázala 1.svatojurskej vyvážať drevo s ich smeru a tak isto aj "rezať" (určite omylom) v ich chotári.
Tak, čo čakáte??, že oni budú riešiť nejakú tú ochranu v Šúri. V piatom stupni ochrany, oblasti zapísanej v Ramsarskej zmluve (ochrana mokradí), v Nature 2000. Iné štáty, by to brali všetkými desiatimi, len aby mali niečo takéto vzácne, a my nič, veď načo, postávme tam stánok, ako na petržalskej hrádzi.....
A študujem environmentalistiku - krajinnú ekológiu (4.rok), čiže sa tomu trošku aj rozumiem.
04. máj 2020

Martin

Krása a čaro Svätého Jura je práve v prírode naokolo, bez neho to bude len ďalšie predmestie Bratislavy. Preto nerozumiem ako mohlo mesto povoliť prevádzku bufetu v tesnej blízkosti národnej prírodnej rezervácie. Bufet nie je len o plastových odpadkoch ale aj o vykaloch, ktoré ak sa pôjdete prejsť, nájdete v krikoch kazde dva metre. To si asi prevadzkovatelka bufetu upratovať nebude. Netvrdim, že bez bufetu by tam neboli žiadne ale bez pochýb tejto situácii poloha bufetu nepomáha.
05. máj 2020

Alex

No ja sa normalne pytam, co mozeme a mame spravit aby mesto Svaty Jur a pan primator konecne prijali zodpovednost a postarali sa zveladovanim o okolitu prirodu mesta?!! Ako bolo viac x spomenute, ved je to priroda, co robi toto mesto tym, cim je a aj patri pod mesto Svaty Jur. Pan primator sa vyjadril, ze schvalil povolenie bufetoveho stanku bez dalsich potrebnych povoleni - nemalo by to byt inak? Ludia nemusia jest na kazdom rohu a Vy svojim povolenim spravite z hranici NPR Sur bufetaren a ani si neodsledujete prevadzkovatela, ci dodrziava vsetky potrebne opatrenia? NPR Sur uz bohuzial davno nie je tym, cim byval a Vy to este zaklincujete predavanim langosov a kofoly a nenapadne Vas odpad spolu tym suvisiaci? To mame zacat peticiu a medializaciu tohoto podnetu, aby Ste sa ako mesto k tomuto podnetu postavili zodpovedne?
06. máj 2020

Sugar Kane

Nikto nemôže zostať ľahostajný ak občan po dvoch týždňoch od nahlásenia podnetu je nútený si položiť otázku : „Čo môžeme a máme spraviť, aby mesto a pán primátor konečne prijali zodpovednosť a postarali sa o zveľaďovanie okolitej prírody mesta.?“
Pôvodný podnet sa týkal problematického parkovania v blízkosti Šúrskeho rybníka, umiestnenie kočovného bufetu v tesnej blízkosti NPR Šúr a s tým súvisiacich rizík (odpad a pod...).
Zo všeobecnej odpovede primátora vyplýva okrem iného len to, že mestská polícia v rámci svojho pracovného času (nikdy som ich tam nevidel) upozorňovala a pokutovala neporiadnych vodičov (neuviedol koľko) a navyše umiestnilo dopravnú značku.
Zároveň dodal, že mesto povolilo stánok – kočovný bufet, za predpokladu, že žiadateľka získa všetky ostatné potrebné povolenia a riadne zabezpečí, aby jej činnosťou nevznikal odpad, pričom už ju mesto aj stihlo upozorniť na problém s odpadom.
Z opisu tohto „podmieneného“ povolenia vyplýva niekoľko paradoxov. Ak bolo povolenie podmienené, ako to píše primátor, tak to znamená, že povolenie nie je „platné“ pokiaľ prevádzkovateľ nesplní všetky požadované podmienky (získanie všetkých ostatných povolení a zabezpečenie, aby nevznikal odpad), ktoré mu boli stanovené vo vydanom povolení. Pred splnením týchto podmienok nebolo možné prevádzkovať podmienenú činnosť. Primátor nás už neinformoval, či podnikateľka aj splnila podmienky, ktoré jej boli uložené, čo jednoznačne mal, lebo prevádzka veselo kočuje v tesnej blízkosti NPR Šúr.
Na tomto mieste je legitímna otázka ako mesto určilo prevádzkovateľovi napr. konkrétne predajné miesto v povolení (napr. celý chotár Svätý Jur), lebo podľa príspevkov bufet kočuje. Ďalšou otázkou je aj skutočnosť či mesto vôbec posúdilo, či je daná lokalita vhodná na prevádzkovanie podobného zariadenia (vhodnosť miesta na predaj, problém statickej dopravy, problém s odpadom, sociálne zázemie zariadenia a zákazníkov, problém možnej kolízie zákazníkov s cyklistami a motorovými vozidlami, poškodenie súkromného majetku, ohrozenie NPR Šúr napr. aj zvýšenou koncentráciou ľudí na jednom mieste a pod...).
Z rozsiahlej komunikácie na túto tému na sociálnej sieti, ktoré bola medzitým cenzurovaná, vyplýva, že mesto tieto otázky vôbec neriešilo a navyše ani nekontroluje či podnikateľka splnila podmienky, ktorými jej podmienil súhlas. V podstate by sa dalo zhrnúť, mesto vydalo povolenie s podmienkami a tým z pohľadu mesta je vec vybavená. Teraz je už len na zodpovednom občanovi aby sa s tým vysporiadal a to tak, že to bude pasívne ignorovať, alebo písať na lampáreň, lebo od mesta a primátora nedostal kvalifikovanú odpoveď.
Nespokojný zodpovedný občan, ktorý je nečinnosťou (zjavne dostatočne motivovanou) primátora a mesta prinútený „bonzovať“, teda písať podnety v prvom rade má možnosť rozhodovať vo voľbách. V tomto konkrétnom prípade je možné podať podnet na príslušné úrady (daňový úrad – registračná pokladnica, RUVZ, RVPS).
07. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za príspevky. Je dobré poznať názory občanov, či už takých, ktorí stánok - občerstvenie vítajú, ale aj takých, ktorí ho zatracujú. Aj po diskusii, ktorá prebieha na rôznych fórach som sa rozhodol, že uplatním bod v rozhodnutí, ktorý ma oprávňuje pôvodné rozhodnutie zrušiť a teda od 11.5. bude rozhodnutie zrušené a stánok - občerstvenie tam nebude.

Nedá mi nepovedať k najčastejšie spomínanej fráze - že mi nezáleží na životnom prostredí a prírode.
Za 5 rokov, čo som primátor mesta sme len priamo v meste vysadili viac ako 100 vzrastlých stromov - min. 12-14, najčastejšie 16-18. Okrem toho sme spolu s BROZ zrevitalizovali Panónsky háj (chránené územie), kompletne sme zrekonštruovalii Park Dukelská, vysadili sme 2 aleje stromov - morušovú a oskorušovú. Zrevitalizovali sme Biely kríž, kde už z časti je a bude čoskoro rozšírená zvieracia farma a tiež ponúkame Lesnú pedagogiku pre Základné a materské školy. Strecha novej telocvične je odvodnená do na školskom dvore zakopanej obrovskej nádrže a so zachytenou vodou polievame školskú záhradu. Kompletne sme obnovili s Bratislavskou župou priestor pri kaplnke (dostali sme aj ocenenie za príkladnú obnovu)..
Myslím, že sme možno jediný v okolí - ako samospráva, ktorá na vlastné náklady aktívne obnovuje rigoly, odvodňovacie potoky a zádržné jamy vo viniciach a tým aj obnovujeme celý systém zavlažovania Šúru a mokradí, ktorý mimochodom budovali naši predkovia a rokmi nečinnosti je tento systém nefunkčný (niektoré časti už fungujú). Je to skoro ako poklad, keď čistíte rigol a po odhrnutí pol metra nánosu objavíte betónové dlaždice, ktorými bol rigol vyložený.
Každoročne rozdávame našim občanom 50ks ovocných stromov, ktoré si sadia na súkromných pozemkoch, chystáme oddychovú zónu Kačačnice (už sme začali stavbu) a vnútroblok Kozmonautov - v podstate Zelené projekty. Projektujeme obnovu Sakrálnych pamiatok na Mariánskej ceste.. Už si všetky projekty na úseku životného prostredia ani nepamätám, ale určite nie je pravda, že mi na životnom prostredí nezáleži. Práve naopak.
Ja nezvyknem veľa rozprávať, ale teraz mi to ozaj nedalo.

Šimon Gabura
primátor mesta Svätý Jur
07. máj 2020

Yergen

Zodpovedných ľudí rozčulujú akékoľvek masové aktivity a zvyšovanie prítomnosti ľudí v tomto krehkom ekosystéme - nech sa tam nepromenáduje celá Bratislava - Šúr nie je lunapark
>> Stačí sa pozrieť ako sa správa vedenie Chorvátskeho Grobu. Bez mihnutia oka povoľuje obrovskú výstavbu v svojom k.ú. v tesnej blízkosti hranice Šúru.
Nechcel by som sa dožiť momentu, že sa s podobným dešpektom k Šúru bude stavať aj moje rodné mesto. Skôr by som privítal od predstaviteľov mesta keby sa zasadili za zväčšenie 'nárazníkovej t.j. ochrannej' zóny, ktorá by v danom území zakazovala akúkoľvek antropogénnu činnosť.

Držím mestu a primátorovi palce. A úprimná vďaka za všetko vykonané!
11. máj 2020

Jana

Keď už sa tu rieši Šúr, tak poďme na to detailnejšie.
Územná ochrana prírody a krajiny a jej stupne:
Národná prírodná rezervácia Šúr
V III. stupni ochrany je zakázané navyše:
*vchádzať alebo stáť s bicyklom na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie a vyznačenej cyklotrasy,

Neznalosť zákona neospravedlňuje, ale odporúčam zvážiť osadenie viditeľnej značky, ktorá upozorní na zákaz vstupu cyklistom. Reálne to nikomu nenapadne.
11. máj 2020

Bettega

Oceňujem rozhodnutie primátora o zrušení bufetu. Je to správny krok k utíšeniu hustoty zaťaženia daného miesta a jeho ochrane.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania