Pri hornej skalke-chodník-bariéra na chodníku

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Neriešený
meno
Paťa 25. mája 2020

Dobrý deň, chcela by som zistiť postoj vedenia mesta k oplocovaniu ostatných plôch v okolí vinohradov. Konkrétne porušenie práva každého na prístup do krajiny a zabezpečenie voľného prechodu cez pozemky na Hornej Skalke, ďakujem.

25. máj 2020

Robert Bognar

Dobrý deň Paťa,
Pozemok, ktorý uvádzate vo svojom podnete je vinohrad a je súkromným pozemkom na ktorý má naše vinárstvo viac ako päť rokov uzatvorenú nájomnú zmluvu. Pozemok nie je oplotený, len na jeho vjazd sme dali zábranu s upozornením. Pokúsim sa Vám vysvetliť dôvody. Uvedené vinohrady obhospodarujeme päť rokov, boli v spustnutom stave a dali sme ich do súčasného pekného produkčného stavu. Viac ako päť rokov sa trápime s tým, že celé centrum Svätého Jura chodí do týchto vinohradov venčiť svojich psov a samozrejme výkali nám tam ostávajú. Nerobíme nič iné len si v kuse čistíme topánky od toho čo si mal psíčkar vziať so sebou. Súčasne na mieste ktoré sme označili si zvykli rôzne individuá robiť svoje pikniky a iné zábavky a päť rokov odtiaľ vynášame smeti, ktoré si slušne nevedeli vziať so sebou. Tretím problémom sú motorkári, ktorí využívajú terény na adrenalínovú jazdu. To sú dôvody, myslím dosť pochopiteľné, prečo sme sa pokúsili naznačiť, že toto je vinohrad a nie verejný priestor a ani miestna komunikácia.
Milá Paťa, ak budete chcieť využiť tento priestor na piknik, posedenie či len výhľad do okolia, kľudne mi zavolajte a za predpokladu, že tam nebudeme mať nejaké svoje súkromné aktivity a vezmete si so sebou všetko čo ste priniesli určite sa dohodneme. Moje číslo je 0902651065. Ďakujem za pochopenie. Róbert Bognár
25. máj 2020

Milan

To je čo sa týka faktov trošku neúplná odpoveď. Ide podľa katastra v tej lokalite aj o parcely 595/45 a 595/48, ktoré sú ostatná plocha. Píšete, že máte v prenájme vinohrady, čiže asi nie ostatné plochy. A máte teda nájomnú zmluvou aj na tieto dva pozemky? Celkove zastávam názor, že by mal byť dodržiavaný paragraf § 57 zákona 543/2002. Všetky Vami uvedené argumenty ohľadom starostí pri starostlivosti o vinice sú reálne a všeobecne nechválne známe a myslím, že všetkých čo majú cit pre krajinu a správajú sa pri svojich činnostiach k nej zodpovedne to štve viac menej rovnako. (Inak tým zodpovedne myslím aj nepoužívanie pesticídov- taká malá odbočka). To, ale nie je dôvod privlastniť si "všetko". Teda ja som si tam bol viac krát sadnúť na takú lavičku, s priateľmi, s vínom, veď krásne miesto to je. Ani sa nedivím, že vám na tom záleží. Mimochodom odpad - prázdne fľaše sme si každý vzali so sebou do kontajnera na sklo. Ja to od malička považujem za samozrejmosť, ale mám dojem, že to sem musím zvlášť písať. S motorkármi je v celých Malých Karpatoch a v lesoch, v chránených územiach na ornej pôde a vôbec všeobecne problém. Kúpia si motorky, veď legálne, ale na ceste ich to nebaví tak šup na cudzí pozemok, "veď nemám kde"... :-( To už však legálne nie je. Treba ich fotiť, volať políciu a aj podávať trestné oznámenia. Je to žiaľ nevyhnutná činnosť pre zachovanie právneho poriadku. A práve v tomto zmysle je potrebné zo všetkých strán zodpovedne pristupovať k zákonom, ktoré obmedzujú aj oprávňujú aj nás užívateľov, návštevníkov, vlastníkov a správcov- občanov.
25. máj 2020

Robert Bognar

Vážení Milan,
Zastavte sa u nás vo vinárstve, alebo mi napíšte mail na [email protected]. V príspevku som vysvetlil dôvody. Nezvyknem viesť siahodlhé diskusie na internete s neznámymi ľuďmi, ktorí si uvedú len krstné meno. Rád Vám odpoviem na otázky a osobne odprezentujem všetko čo Vás bude zaujímať. Ak si chcete len posedieť vo vinohrade volajte, určite sa dohodneme. Nám čo sa o to staráme ide len o to, aby sa to neničilo a bol tam poriadok. Aktuálne sme tam vysadili kvietky a tiež nechceme, aby nám ich hneď podupali.
Ďakujem za pochopenie. Robert Bognar, 0902651065

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania